Vakantiereis naar Genève 2014

Het Nederlandse Rode Kruis – District Haarlem en Omstreken –
organiseert
in samenwerking met de
“Association Semaine des Handicapés Néerlandais”
(een Nederlandse vereniging in het Frans sprekende gedeelte van Zwitserland) in 2014 voor de 37e keer een achtdaagse vakantieweek naar Genève.

Het Rode Kruis Haarlem e.o. bemiddelt bij de verzoeken van aspirant gasten, selecteert de gasten, doet de intakegesprekken en verzorgt de vliegboekingen en de administratie vanuit Nederland.

Deze reis is bestemd voor veertien (echt)paren (familielid, vriend of vriendin kan ook), waarvan één van de partners een chronische ziekte of handicap heeft en die door zijn of haar ziekte/handicap niet in staat is zelfstandig op vakantie te gaan.
Hebben aspirant gasten voor 2014 al een andere vakantie aangevraagd bij het Nederlandse Rode Kruis, de Zonnebloem of een andere organisatie en zijn zij daarvoor ingedeeld, dan kunnen de aspirant gasten geen gebruik maken van de Genève-reis in 2014.
Komt de bevestiging ongeveer gelijktijdig met de bevestiging van de Genève-reis, dan moet de gast aangeven aan welke reis hij of zij wil deelnemen. Dit om te voorkomen dat gasten van meerdere vakanties in één jaar genieten en anderen helemaal geen vakantie hebben.
Om niet de plaats in te nemen van mensen die echt niet zelfstandig op reis kunnen gaan, rekenen wij op uw begrip en eerlijkheid.

Het hotel

Het Hotel Chavannes-de-Bogis ligt ongeveer 10 kilometer buiten Genève te midden van de wijngaarden met een schitterend uitzicht over het meer, op de Jura en de Alpen.

 

Soms is zelfs de Mont-Blanc – de hoogste berg van Europa – te zien.

Voor de gasten is er altijd een “eigen” zaal waar men “onder elkaar” kan eten, natafelen en waar men gezellige avonden doorbrengt.
Het hotel heeft slechts drie gedeeltelijk aangepaste kamers voor mensen met een handicap. Daarom wordt er een grote mate van improvisatietalent en souplesse van de gasten verwacht
.
Het organiserend comité kan zorgen voor wc- en bedverhogers, badplanken, papegaaien en extra kussens. Er is geen tillift aanwezig!
Alle kamers hebben een douche of bad plus een wastafel en toilet. En tot slot, elk “paar” heeft een tweepersoons kamer waar twee aparte bedden naast elkaar staan.

 

De verzorging

In principe verzorgt de partner de chronisch zieke of gehandicapte persoon. Twee Nederlandse verpleegkundigen zijn de gehele week aanwezig.

De week bruist van activiteiten en er wordt wel wat gevraagd van het uithoudingsvermogen van de gasten, maar zoals één van de gasten vorig jaar na afloop van de week aangaf: “Ik was doodmoe, maar deze week is onvergetelijk en die nemen ze me nooit meer af!”
Het dagprogramma wordt voor de reis niet bekend gemaakt en moet een verrassing blijven voor de gasten.

De vakantieweek vindt plaats van 7 t/m 14 juni 2014

Criteria en gegevens
 • De leeftijd van de gasten ligt ongeveer tussen de 25 en ongeveer 65 jaar
 • De meereizende deelnemer (partner, familielid, vriend(in)) zorgt voor de mindervalide partner met eventueel aanvullende hulp van de verpleegkundigen
 • De chronisch zieke/gehandicapte gast is echt niet in staat om zelfstandig met vakantie te gaan en is niet eerder met de Genèvereis meegeweest. In 2014 gaat de gast niet op vakantie met het Rode Kruis,  de Zonnebloem of een andere organisatie die vakanties organiseert voor gehandicapten
 • De gasten hebben geen verstandelijke beperking noch een vorm van dementie
 • Omdat de reis nogal vermoeiend is, moet men een goede conditie hebben
 • Men moet bereid zijn te improviseren
 • De gast maakt in Genève geen gebruik van een elektrische rolstoel, maar van een opvouwbare rolstoel
 • De gast maakt geen gebruik van een sonde
 • De gast kan zijn of haar benen buigen i.v.m. het zitten in een vliegtuig en vervolgens het gebruik van particuliere auto’s in Genève
 • De gast heeft toestemming van de arts om te vliegen. Dit geldt uiteraard ook voor de begeleid(st)er
 • De gast is in staat in een particuliere auto vervoerd te worden. Er is beperkt plaats in een rolstoelbus

Voldoet u aan bovenstaande criteria of kent u in uw omgeving personen die voor deze bijzondere reis in aanmerking komen, meld deze dan aan.
Dit kan per email aan info@rodekruishaarlem.nl  of schriftelijk door de aanmelding naar het volgende adres te sturen:
Het Nederlandse Rode Kruis
District Haarlem en Omstreken
T.a.v. mevrouw I.M.M. Garthoff
Vergierdeweg 52
2025 TK Haarlem

Wij verzoeken u bij aanmelding de volgende gegevens te verstrekken:

 • Naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en – voor zover men dit heeft – een emailadres
 • Geboortedatum van beide gasten
 • Welke relatie hebben de gasten t.o.v. elkaar
 • Aard van de chronische ziekte of handicap
 • Welke hulpmiddelen gebruikt de gast
 • Heeft men een dieet en zo ja, wat voor een
 • In welk jaar is men voor het laatst met vakantie geweest

In overleg met het organiserend comité in Genève en de verpleegkundigen wordt een selectie gemaakt van aspirant gasten. Bij de selectie wordt rekening gehouden met de handicap/ziekte van de personen, afgezet tegen de zwaarte van de groep. Hierbij wordt tevens rekening gehouden met de aanpassingen en de mogelijkheden die de gast in Genève geboden kunnen worden. De gasten zijn afkomstig uit het hele land. De voorselectie van de gasten geschiedt in januari/februari 2014. U krijgt hierover bericht en wij verzoeken u dan vervolgens de intakeformulieren zo volledig mogelijk en naar waarheid in te vullen. Na invulling van het intakeformulier is de gast nog niet zeker van plaatsing. Nadat het Rode Kruis alle intakeformulieren heeft ontvangen, zal de definitieve selectie plaatsvinden. Medische achtergronden en de zwaarte van de groep spelen hierbij een cruciale rol. Uiteraard wordt de gast zo spoedig mogelijk op de hoogte gebracht over de uitslag hiervan. Dit zal omstreeks maart zijn.

Kosten

Het verblijf in Zwitserland wordt door de Nederlandse gemeenschap rondom het Meer van Genève aangeboden. De gast betaalt uitsluitend het vliegticket, naar rato een deel van de tickets van de twee verpleegkundigen, naar rato de boekingskosten en een bijdrage in de administratiekosten. Afhankelijk van o.a. de kosten van de vliegtickets, komt het totaalbedrag uit op ca. € 200.00 per persoon. De definitieve kosten zijn pas bekend vlak voordat de vakantie begint. Dit houdt verband met een eventuele stijging van de brandstoftoeslag die de vliegmaatschappij ons doorberekent en onvoorziene omstandigheden. De gasten ontvangen tijdens of na hun vakantie de rekening thuis.

Voor nadere informatie kunt u van maandag t/m donderdag contact opnemen met mevrouw Garthoff,
tel. 023-5411610, of
per mail: Irene@rodekruishaarlem.nl

x Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security