Neurostimulatie

Ontdek neurostimulatie als een optie voor de behandeling van chronische pijn.

Als u momenteel chronische pijn ervaart en weinig succes hebt gehad met andere therapieën, kan neuro stimulatie een optie voor u zijn.

Neuro stimulatie, ook wel Ruggenmergstimulatie of SCS genoemd, is een therapie, die inmiddels meer dan 40 jaar wordt aanbevolen door artsen om chronische pijn aan beschadigde zenuwen, te verlichten en de kwaliteit van het leven te verbeteren. Neuro stimulatiesystemen zijn goedgekeurd voor de behandeling van chronische pijn in de rug, nek, armen en benen.

Onlangs had de redactie een interview aan huis bij één van de leden van onze vereniging.

Haar lichamelijke problemen zijn ruim 11 jaar geleden begonnen, waarbij operaties deels hielpen maar waarna ze andere, ondraaglijke pijnen in de benen terug kreeg. Uiteindelijk uitbehandeld zijnde was er volgens de artsen nog maar één mogelijkheid, namelijk morfine en aanverwante stoffen. Ze was uitbehandeld!

Ze kon zich er niet in vinden om de rest van haar leven gehandicapt te zijn omdat lopen amper nog ging en ze veroordeeld was tot een scootmobiel en aanverwante hulpmiddelen.

Neuro stimulatie zou, bij navraag, dan misschien nog een optie zijn. Ze ging wederom in een traject van onderzoeken en vragenformulieren invullen.

Na een uitgebreide intake, waarbij alles ter sprake gebracht werd en waarbij op de risico’s is gewezen, heeft ze, in overleg met haar partner, besloten de gok te wagen.

Eerst werd een proef stimulatiesysteem geïmplanteerd, waarbij het resultaat een minimale pijnreductie van 50% moest opleveren. Toen dat doel bereikt was, werd na ongeveer een week, de definitieve en tweede operatie uitgevoerd, waarbij de batterij werd geïmplanteerd. De operaties zijn geslaagd en ze is met het resultaat uitgesproken blij. Ze kan weer redelijk lopen en heeft veel minder pijn.

Ze legt uit wat neuro stimulatie inhoudt.

Neuro stimulatie onderdrukt de voortgeleiding van pijnsignalen. Met deze therapie wordt een klein systeem geïmplanteerd (vergelijkbaar met een pacemaker voor het hart) om pijn te vervangen door een ander gevoel. Sommige personen beschrijven dit gevoel als een licht massagegevoel of, in andere gevallen, gewoonweg geen pijn.

Hoe werkt pijn en deze behandeling.

  • Pijnsignalen worden via het ruggenmerg naar de hersenen geleid.
  • Een generator stuurt impulsen naar een elektrode (een dunne draad)
  • De elektrode geeft deze impulsen door aan zenuwen in het ruggenmerg
  • De impulsen blokkeren de pijnsignalen voor zij de hersenen bereiken.
  • Het gevoel van pijn wordt vervangen door een ander gevoel.

Het is bekend dat neuro stimulatie pijn behandelt, die ontstaat door beschadiging van zenuwen. Dit systeem behandelt niet de specifieke ziekte en pijnveroorzaker maar het wordt toegepast om pijn te behandelen, die ontstaat ondermeer door het zogenaamde Failed Back Surgery Syndrome (mislukte rugoperaties). Het is van belang om te vermelden, dat deze behandeling niet toepasbaar is bij reumatische pijnen. Wel kan het de zenuwpijn verlichten die veroorzaakt wordt door de kwalijke gevolgen van diabetes en/of reuma.

Als u dit gelezen hebt en u denkt voor deze behandeling in aanmerking te komen, raadpleeg uw huisarts en wijs hem op deze behandelmethode.

(tekst is deels overgenomen uit de folder van St.Jude Medical)

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security