Invloed van voedingsstoffen

vitaminesInvloed van voedingsstoffen op het menselijk lichaam

Oogproblemen zoals cataract(staar), maculaire degeneratie en nachtblindheid ontstaan naarmate mensen ouder worden. Niemand ontsnapt er volledig aan. Toch zijn er enkele tips die mensen toelaat om tot op hoge leeftijd goed te blijven zien. Carotenoïden, zoals luteïne en zeaxanthine, helpen om staar te voorkomen. Vergeet ook niet om voldoende bètacaroteenvitamine C en vitamine E te gebruiken.

Vermijd te veel van suiker dat in allerlei vormen voorkomt. Suiker bestaat in zeer veel vormen (fructose, glucose, dextrose, maltose). Let ook op met aspirines. Die zijn op termijn slecht voor de ogen.
De belangrijkste vitaminen voor de ogen zijn: A,E en C
Essentiële mineralen zijn selenium en zink.
Tegen droge ogen helpt het gebruik van kunsttranen en antioxidanten en omega vetzuren.
Een alternatief natuurlijk middel tegen droge ogen zijn Ogentroost-druppels van de plant Euphrasia officinalis.(red.)
Vergeet tenslotte de voedingssupplementen niet die voldoende luteïne en zeaxanthine bevatten.

Hoe onderdruk je oogontstekingen?
Eenvoudige tips tegen vermoeide ogen

Omega-3 goed voor de ogen!
Antioxidanten bij maculaire degeneratie
Staar vermijden betekent minder suiker eten!

 

minerals

–  Calcium supplementen beschermen tegen botontkalking of osteoporose, maar andere voedingsstoffen zijn minstens zo belangrijk.

– Vitamine D zorgt ervoor dat calcium in de darmen opgenomen wordt. Dus door enkel meer vitamine D te nemen, verhoog je automatisch de calciumopname!

– Vitamine K heeft een cruciale functie in het calciumverkeer: enzymen die calcium uit de bloedvaten halen (anti-aderverkalking) en enzymen die calcium in de botten brengen (anti-botontkalking), kunnen niet zonder vitamine K.

– Vele andere mineralen zijn nodig in de botopbouw: zinkmagnesiumijzer, borium.

– Eet veel fruit en groenten. Vooral fruit heeft een licht ontzurend effect op het bloed en vermijdt zo dat te veel calcium uit de botten getrokken wordt.

Veel mensen durven niet veel olie in hun voeding te gebruiken, maar dat is een beetje onterecht. Sommige oliën zijn rijk aan voedingsstoffen die ons lichaam goed kan gebruiken.
De omega-vetzuren zijn het belangrijkste criterium bij de keuze van de oliën. Kies voor olie rijk aan omega-3 en arm aan omega-6. Omega-6-vetzuren komen meer dan voldoende voor in onze voeding, terwijl omega-3 nog sterk achterblijft. Lijnzaad-, walnoot-, perilla-, hennep- en chia-olie bevatten veel omega-3. In een gewone supermarkt ga je die oliën niet snel vinden. Let wel op: dergelijke oliën mag je niet verhitten!

Olijfolie bevat nog een andere vorm van vetzuren (mono-onverzadigde vetzuren) en is ook gezond, maar mogelijk zijn de polyfenolen in olijfolie hiervoor verantwoordelijk.
Een ander criterium is vitamine E. Vitamine E komt in (minstens) acht verschillende vormen voor in onze voeding, waarvan alfatocoferol en gammatocoferol de voornaamste zijn. De meeste voedingswaardetabellen vermelden enkel de alfatocoferol, terwijl vele oliën ook rijk zijn aan gammatocoferol.

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security