Kom in beweging

Als reumapatiënt heb je veelal gevoel rustig te blijven zitten of liggen, want elke beweging is ergens in je lijf gevoelig.

 

Met deze houding vererger je de “foute boel”, want zo als een oude wijsheid ons leert; “Rust roest”.

Het voordeel van bewegen is dat je tevredener wordt en het is goed voor je lijf en geest. Maar we willen toch ook geld besparen op medicaties en behandelingen? Dat doe je door werken, bewegen, wandelen, zwemmen in warm water of een andere dan een denksport.

Daarom maak gebruik van de faciliteiten die er voor het oprapen liggen.

Alle behandelaars in de zorgsector zullen u deze tip geven, zo ook de VRA.

Dus doe het, wordt actief.

Dit zijn voorbeeld oefeningen direct voor of na het ontbijt! Doe het zo goed mogelijk, zo ver je het kunt.

  1. Squat: Ga rechtop staan met de voeten op schouderbreedte. Laat de voeten ongeveer 30 graden naar buiten wijzen. Buig met een rechte rug door de knieën, alsof je op een stoel gaat zitten. Doe dit vijf keer. Bouw op tot twintig herhalingen.
  2. Lunges: Sta rechtop met de voeten bij elkaar. Stap met het linkerbeen naar voren, waarbij het linker onderbeen een hoek van 90 graden met de grond maakt. Laat het achterste been zakken tot de knie bijna de grond raakt. Stap terug naar de uitgangspositie en herhaal de oefening met het rechterbeen. Herhaal dit vijf keer; bouw op tot tien herhalingen aan elke kant.
  3. Push-ups: Ga languit op de grond liggen, plaats de handen naast de oren en druk het lichaam op met de armen. Houd het lichaam recht. Buig dan de armen en zak langzaam weer naar de grond. Als het nog te zwaar is, kun je beginnen met opdrukken vanaf de knieën. Doe dit vijf keer. Bouw op tot tien keer (vrouwen) of vijftig keer (mannen).
  4. Plank: Ga op de buik liggen met de ellebogen onder de schouders en de benen bij elkaar. Til het lichaam op, met een rechte rug, waarbij je op de onderarmen en tenen steunt. Span de buikspieren aan, houd de billen laag en hou deze positie zo lang mogelijk vast. Begin met tien seconden en bouw op tot een minuut.
  5. Halve brug: Ga op je rug liggen met de knieën gebogen en de voeten een eindje uit elkaar. Leg je armen langs je zij. Span je billen aan en duw je heupen omhoog. Houd dit vijf tot tien tellen vol. Keer terug tot net boven de vloer en herhaal tien keer. Verzwaar de oefening door een been schuin omhoog te strekken.

Binnen een maand zul je voldoening aan de resultaten van deze oefeningen ondervinden.

LEES HIER NOG VEEL MEER NIEUWE INZICHTEN: BEWEGEN ZONDER PIJN
Leven met Reuma & Artrose Behandelingen en nieuwe inzichten

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security