Slaap-lezing + tips

Op 16 november 2016, tijdens de themamiddag van de VRA gaf Marieke Rinkema een lezing over slaap, slaapproblemen en manieren om de slaap te verbeteren.

Veel bezoekers van de themamiddag gaven aan dat ze in meerdere of mindere mate last hebben van slaapproblemen waarop Marieke uitleg heeft gegeven over wat slapen is en hoe veel van de slaapproblemen ontstaan. In het komende jaar zal Marieke tips geven voor een goede nachtrust. Hier alvast een korte uitleg over slaap, hoe slaapproblemen kunnen ontstaan en een tip wat te doen als de slaap niet wil komen. 

In de slaap ben je niet alert, niet op de omgeving en niet alert op je lijf. Het tegenovergestelde hiervan is hyper-alertheid, alle zintuigen staan open om gevaar weerstand te kunnen bieden. Bij stress, bijvoorbeeld in het verkeer maar ook bij bijvoorbeeld pijn word je als vanzelf meer alert want er is sprake van dreigend gevaar (een vrachtwagen die op je af komt of een ontstoken gewricht). Dat is goed want zo word je aangezet om het gewricht minder te belasten of niet over te steken en onder een vrachtauto terecht te komen. Maar als het te lang duurt, als deze hyper alertheid te lang aanhoudt, kan het zijn dat het problemen gaat geven. Dan kan het moeilijk worden om terug te schakelen naar het minder alert zijn en niet alert zijn, het slapen. Dan duurt het bijvoorbeeld tijden voor je in kunt slapen of word je ’s nachts wakker om vervolgens niet meer door te kunnen slapen. Voor een paar nachtjes is dat niet zo erg maar slapen is belangrijk voor je herstel en als je lange tijd niet goed slaapt kan dat dan ook weer nieuwe problemen veroorzaken. Het is dus van belang om te werken aan een goede nachtrust om het lichaam in optimale conditie te krijgen/ houden.

Tip nr 1:
Neem regelmatig gedurende de dag even gas terug, een pauze, zodat het hele lichaam en de geest even terug kunnen schakelen naar een minder hoog alertheidsniveau. Als dat schakelen overdag regelmatig gedaan wordt, wordt het ’s avonds ook gemakkelijker om terug te schakelen en in slaap te kunnen vallen.

Marieke is ergotherapeut bij Reade en heeft daarnaast ook een eigen praktijk voor patiënten met vermoeidheidsklachten en slaapproblemen.

Als u individuele begeleiding wilt kunt u contact opnemen met haar via mail info@mariekerinkema.nl of telefoon 06-3732 8134. 


 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security