BLoesemtocht over de rivier de Linge

BELEEF, GENIET en ONTSPAN was het motto van dit dagje uit van onze dromen

Onze pareltjes van tederheid, lef en humor.

 

 
 

 

 

  

 

Om deze beweging extra vleugels te geven organiseert de VRA een bloesem boottocht door de Betuwe.

We reden met drie bussen vanuit Amsterdam naar “de Glasstad” Leerdam.

De betrokkenheid was geweldig, zoveel leden (120) die met veel energie, beleving en vreugde gezamenlijk de reis maakten door dit mooie gebied “De Betuwe”.

Natuurlijk begon onze dag met een uitzonderlijk avontuur. Toen de bus reeds op weg was bleven er twee lieve schapen achter. Eén in noord en de andere bij Reade. Maar ….. we weten allemaal we hebben in ons midden altijd een redder in nood, onze geheim agent 007, die deze twee lieve dames tijdig op de plaats van bestemming heeft gebracht. De grap was dat zij eerder bij de boot aankwamen dan de bussen. Het was een redding brengende maatregel.

Natuurlijk heeft hij door deze gecharmeerde aktie veel aandacht gekregen van de beide dames.

We werden door het personeel van de Rederij Leerdam verwelkomd met heerlijke koffie en appeltaart. Het was zalig.

Ondanks de slechte weersvoorspelling was het deze dag zonnig en was de lente volop aanwezig, iedereen had er zin in om er op uit  te gaan. Langs de waterkant kruipen allerlei planten langzaam uit hun schulp, bloemen staan in bloei. De kapitein, tevens gids, kon ons alles over deze streek en oorsprong  vertellen. De bomen en planten zijn een sieraad in het landschap. Werkelijk een lust voor het oog. Impressies van een van de leden: “Kijk om u heen en luister naar de stilte”.

Uit  de impressies en de inspiratiebronnen zijn nieuwe verhalen ontstaan.`

Zo als deze, een mooi verhaal van één van onze leden:

Vogels, ganzen, diverse zangvogeltjes en eenden, velen al met hun jongen, zijn ondanks het koude weer in groten getale aanwezig.  Mede door het lenteweer is het goed mogelijk alles te zien. Misschien kruipt zelfs de zonnedauw alweer te voorschijn. De gids laat het ons allemaal zien tijdens de vaartocht.De bloesemperiode van appel- en perenbomen is in april, deze periode is dan ook de beste maand om al dat moois te gaan bekijken en om de bomen in bloei te kunnen zien staan. De bloesemperiode kan altijd wat afwijken door het weer, maar we hadden een lekker lentezonnetje en dit kon de bloei weer bespoedigen. Prachtig slingert de dijk zich tussen de rijen bomen en huizen, die zich eind april in hun volle glorie tonen. De dijk voert langs de Linge en biedt op vele plaatsen een prachtig uitzicht op de dorpen aan de overzijde. Rond 11:00 uur beginnen we te varen over de rivier de Linge en horen meer over de geschiedenis en oorsprong van dit gebied. Deze kronkelt tussen Doornenburg en Gorinchem. De rivier is met zijn108 km. de langste rivier van Nederland. We passeren   Acqouy, daar is de scheve kerktoren bekend. De toren is ca. 17,5 m. hoog.

Daarna passeren we “Fort Asperen” gebouwd tussen 1845 en 1850. Nu is dit bijzondere monument voor publiek toegankelijk, verder kunnen we de Zuider Lingesluis en de Noorder Lingesluis in Asperen zien.

Rhenoy is een dorp in de gemeente Geldermalsen in de provincie Gelderland. Het ligt aan de Linge tussen Geldermalsen en Leerdam. Het dorp heeft iets meer dan 668 inwoners. De naam van het dorp is waarschijnlijk afgeleid van het woord Rhenus – Rijn. Rhenoy is ontstaan uit huizen die rond de Linge werden gebouwd en wordt voor het eerst genoemd in de stichtingsoorkonde van de abdij Mariënweerd in het jaar 1129.Ooievaars:

Rhenoy staat al jaren bekend om het ooievaarsnest dat in het midden van het dorp gelegen is. Elk jaar keren enkele ooievaars terug op dit nest. Gellicum is een dorp in de Betuwe in de Nederlandse provincie Gelderland. Gellicum heeft ongeveer 300 inwoners. Het ligt aan de rivier de Linge.

Rumpt is een dorp in de gemeente Geldermalsen in de Nederlandse provincie Gelderland. De dorpskern ligt aan de rivier de Linge, en is via een brug met het naburige Beesd verbonden.

Beesd is een dorp in de gemeente Geldermalsen in de Nederlandse provincie Gelderland. Op 1 januari 2008 telde Beesd 3.609 inwoners. Na het dorp Geldermalsen is Beesd de op twee na grootste kern in de gemeente.

De laatste de Glasblazerij ligt in Leerdam en daar word nog steeds elke dag prachtig glas gemaakt.

 

 

 Een impressies van Marianna:

De leden zijn op tijd en dat is fijn, we hadden mooi weer, niemand had klachten dus het was een geslaagde dag en het is altijd weer mooi om door zo’n prachtig landschap te mogen varen

We hadden weer een smakelijke intermezzo. Al zittend genieten we van onze lunch met een mooi uitzicht vanaf de boot. Velen van ons hebben genoten van al die verschillende  impressies. Of hebben gezellig zitten kletsen.

Onze buschauffeurs kenden het gebied als hun eigen broekzak en hebben op de terugweg een extra mooie toeristische route gereden. We reden door het wonder schone gebied genaamd “Het Groene Hart” wat in de provincie Utrecht ligt en waar nog veel historische gebouwen en boerderijen uit het verleden te vinden zijn.

We hebben erg genoten van deze rondvaart omdat bijna elke plek wel een bezienswaardigheid had. Heel mooi was ook het rondje om het haventje van Leerdam. We genieten nog even van een mooie route langs de rivier  en door een mooi natuurgebied gaan we verder.

En zo sluiten we een heel mooie dagtocht af. Iedereen kijkt al weer uit naar de volgende, verrassings natuurparadijs?

Er werden veel woorden van waardering geuit nadat we terug waren in Amsterdam als:  leuk, gezellig, ontspannend en heel leerzaam.

We waren als 120 toeristen uit Amsterdam en hebben we Leerdam voor één dag veroverd. Wat een overwinning. In de middag was er nog koffie, thee of een drankje. We moesten wel even lachen. Alleen vijf leden kregen advocaat met slagroom. Pech, er was niet meer. Wat een grote teleurstelling. De tijd ging snel en helaas gaan we alweer naar huis.

Het was een gezellig gezelschap in de bus en iedereen heeft genoten. Ons bestuur verdient werkelijk een compliment voor de goede zorgen voor ons.
En niet te vergeten, ook een compliment aan alle chauffeurs, waar we ook kwamen, in alle bussen hebben de chauffeurs wel iets verteld tijdens de reis. Het uitzicht is, zeker boven, blijvend mooi en indrukwekkend.

Ik heb met alle plezier dit verslag geschreven, oh ja nog dank aan Peter, onze prive fotograaf, die ons mooie foto’s heeft gestuurd. Zonder deze foto’s zou dit verslag onvolledig zijn.

Tot volgende keer.

Veel liefs,

Con Amor Ruth

 

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security