Burning Feet Syndroom

Burning Feet Syndroom

Veel mensen hebben last van pijnlijke en branderige voeten. De pijn kan dan zo hevig zijn, dat men ’s nachts amper kan slapen. Dit wordt het Burning Feet Syndroom of het Syndroom van Grierson- Gopalan genoemd. Dit is geen op zichzelf staande aandoening, maar altijd een symptoom van een onderliggende kwaal. Overigens kunnen de handen ook mee gaan doen. Dan wordt er gesproken over het Hand-Feet Syndroom (HFS).

Maar soms kan dit nare gevoel zich uitstrekken tot de enkels en onderbenen. De klachten kunnen ’s nachts in hevigheid toenemen, maar tegen de ochtend neemt het branderige gevoel in de voeten weer geleidelijk af. Andere symptomen zijn overmatig zweten en overgevoeligheid bij het aanraken van de voetzool. Het Syndroom van Grierson-Gopalan kan ook leiden tot oogproblemen, zoals Scotoom – waarbij een deel van het gezichtsveld uitvalt – of er een lui oog ontstaat.

In de meeste gevallen zijn branderige voeten een symptoom van neuropathie. Dit is een verzamelnaam voor aandoeningen die ontstaan door het niet goed functioneren van één of meerdere zenuwen. Branderige voeten komen vaak voor bij mensen met Diabetes Mellitus. Door een te hoge bloedsuikerspiegel kan de gevoels- en bewegingszenuw in de voet beschadigd raken. Het Burning Feet Syndroom kan ook een symptoom zijn van Dunnevezel neuropathie.
De dunne zenuwvezels zijn verantwoordelijk voor het doorgeven van o.a. pijn en temperatuur. Bij overmatig drankgebruik kan Alcoholische (Poly)Neuropathie ontstaan. Door ophoping van giftige stoffen in de lever kunnen de zenuwen in de voet worden aangetast. Chronische Idiopathische Axonale (Poly)Neuropathie (CIAP) is een aandoening die vooral in de armen en benen voorkomt. Als de zenuwen in de voeten beschadigd raken, kan er een branderig gevoel optreden.

Voetschimmel is een veel voorkomende oorzaak. Deze aandoening – ook wel zwemmerseczeem genoemd – komt bij ongeveer 20 procent van de mensen voor. De infectie met de Candida-schimmel begint vaak bij één teen. Wordt er niet tijdig met de behandeling gestart, dan kan de infectie zich uitbreiden naar de andere tenen. Voetschimmel is te herkennen aan een hevige jeuk aan de tenen.

Bij het Tarsaal Tunnel Syndroom is de voetzenuw bekneld geraakt. Daardoor ontstaat er een pijnlijk en branderig gevoel in de voeten. Deze aandoening kan over het algemeen goed behandeld worden.

Meestal kan de huisarts de diagnose snel stellen als het gaat om neuropathie, voetschimmel of een slechte doorbloeding van de benen. De behandeling van het Burning Feet Syndroom is afhankelijk van de gevonden oorzaak. Bij neuropathie is die gericht op het verminderen van de klachten. De arts kan een huidzalf of medicijnen voorschrijven. Voetschimmel kan bestreden worden met crèmes, zalven en sprays.

Bij etalagebenen zal worden geadviseerd uw levensstijl drastisch te veranderen: gezonder eten, stoppen met roken en meer bewegen. Bovendien kan er een voetcrème worden voorgeschreven die de doorbloeding helpt te verbeteren.

 

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security