Diëten

Veel mensen zijn gedurende korte of langere tijd op dieet geweest. Veelal heeft het niet geholpen! Het zogenaamde “crashdieet” is berucht, je bent aan het jojoën. De kilo’s vliegen er af maar komen vervolgens binnen de kortste keren er weer dubbel aan. Wat wel helpt is een gedragsverandering van leef- eet- en drinkgewoonten. Gedragsverandering gaat het best als het met deskundige begeleiding gebeurt. De persoon traint dan om zijn gedachten en gewoonten onder controle te krijgen. Cognitieve gedragstherapie heet dat.

Wat is het ideaal?

Vaak wordt de mensen verweten een zwak karakter en geen discipline te hebben als het niet lukt om de kilo’s teveel weg te houden. Behandelende artsen en therapeuten kijken in principe naar twee dingen, namelijk eet-en drinkgewoonten en de mate van lichaamsbeweging.

Maar volgens de Rotterdamse hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, mw. dr. Liesbeth van Rossum, die zeer onlangs haar inauguratierede hield, is er een breed scala aan oorzaken, die bijdragen aan ernstig overgewicht.

Een checklist is noodzakelijk om de oorzaken vast te stellen. Als een baby of peuter al te zwaar is en een extreme eetlust heeft, dan zou er een genetische oorzaak kunnen zijn. Genetische oorzaken komen echter weinig voor. Een hersenschudding of een bestraling gehad? Dan kan de hypothalamus beschadigd zijn waardoor de verzadigingssignalen niet meer goed verwerkt worden in het brein. De verstoorde hormoonhuishouding kan medicatie, die gewichtsverhogend zijn noodzakelijk maken.

Naast deze oorzaken is (langdurige) stress is grote boosdoener. Waarom? Bij stress wordt in het lichaam het hormoon cortisol aangemaakt. Cortisol veroorzaakt de versnelde groei van vetcellen rond de buik en zet de vetcellen aan zich te delen. Cortisol vergroot de hang naar calorierijk eten, vet en zoet dus. Er zijn ook aanwijzingen dat overgewicht de aanmaak van het stresshormoon cortisol bevordert. Hiermee zit je dan in een vicieuze cirkel.

Antidepressiva’s, antipsychotica maar ook medicijnen tegen hoge bloeddruk, allergie en diabetes, kunnen gewichtsverhogend zijn. Een ander belangrijke groep medicijnen zijn de zogenaamde corticosteroïden. Dit middel zit in de bekende pufjes, neussprays, huidcrèmes en dergelijke. Er zijn sterke aanwijzingen dat dit middel niet alleen een lokale invloed heeft, bv. de neus en luchtwegen, maar ook op de rest van het lichaam. Ook hiervoor geldt weer dat de patiënt in een vicieuze cirkel terecht komt.

Dr. Liesbeth van Rossum heeft in Rotterdam het Centrum Gezond Gewicht opgericht, hiermee heeft ze met haar medewerkers veel succes. Geïnteresseerd, zoek dan op Internet en je komt alles te weten.
[oa  https://voedingleeft.nl/team/prof-dr-liesbeth-rossum/ ]

(verkorte weergave van een artikel in het dagblad Trouw)

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security