Verslag Vinkeveenseplassen

Varen in Vinkeveen, een vaartocht over de Vinkeveense Plassen met ons gezelschap, een intieme dwarsfluit en twee accordeonisten midden in het natuurgebied, dit alles in combinatie met een smakelijke soep en belegde broodjes.

Voor je dit verslag leest, wil ik mij even voorstellen

Ruth

 

Ik ben Ruth Iturriaga de Segall, lid van de VRA sinds 1997, toen ze mij diagnosticeerden dat ik fibromyalgie had, naast artrose en nog andere reuma aandoeningen. Ik zat ook in de Cliëntenraad van JBI, dat nu Reade heet.

Mijn dochter Vannessa is ook lid van de VRA.

Waar we samen enorm naar uitkijken is de activiteit “Een dag uit of eens in het land varen.” Er is altijd in onze beleving een herinnering aan een zeer geslaagde tocht, waar eenieder, ondanks zijn of haar persoonlijke ervaring, toch weer het nodige heeft geleerd. Ook buiten de korte regenbui…

Inmiddels is dit al weer mijn vierde verslag en wat ben ik enthousiast! Ik schrijf dit verslag met een diepere betekenis: om u iets mee te geven en zo de gesprekken meerwaarde te geven.  Maar het bijzondere en indrukwekkende aan dit verhaal is de manier waarop de leden aanleiding en uitgangspunt worden om grondig na te denken over ons leven, geluk en liefde, over ons mensbeeld en over onze aandoeningen.

Dinsdag 5 september  2017 vertrokken wij met bestemming de jachthaven van rederij Klinkhamer aan de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen, waar wij verwacht werden om deel te nemen aan een gezamenlijke boottocht over de Vinkeveense wateren. Deze tocht werd georganiseerd door het duo Marianne en Marianna en onze geheim agent Gerdus. We waren een klein gezellig gezelschap (50). Deze keer gingen we zelfstandig naar de bestemming in Vinkeveen.

Vanaf de Baambrugse Zuwe voeren wij een prachtige tocht van ruim vier uur, over de kleine plas, naar de grote plas en deels achter de zandeilanden langs. Een prachtige natuur, waar ook wordt gewoond. De Vinkeveense Plassen is een natuur- en watersportgebied ten noordoosten van Vinkeveen.

Een vaartocht over de Vinkeveense plassen biedt meerdere mogelijkheden. De plassen worden gekenmerkt door legakkers en een ring van twaalf zandeilanden. De legakkers bieden plaats aan een gevarieerde flora en fauna. In  Botshol is zelfs een lepelaarskolonie gevestigd.

Wie van de natuur houdt, moet dus zeker eens op de Vinkeveense Plassen varen.
Maar een vaartocht met iets meer ‘drukte’ kan ook. Zo is er een aantrekkelijke route waarbij u afwisselend door open en beschut vaarwater vaart, rustige natuur en bebouwing ziet en over plassen, door sloten en tussen legakkers door vaart. 

Daar zitten we uiteindelijk: in de boot. Wat zijn we moedig. Veel van ons gebruiken de rollater en de scootmobiel en dat was een feest. Geduld en veel lachen.

We gingen varen en hier kregen wij, onder het genot van een kop koffie of thee, wat lekkers: de tompoes. De tompoezen zijn van de Hema van Mijdrecht vertelt ons Marianne, behalve voor mij want ik kreeg stiekem een andere gebakje. (geheim!)

Vinkeveen behoort tot de Randstad. Het is zo ongeveer het meest veelzijdige vaargebied ter wereld.

De Baambrugse Zuwe is een buurtschap maar ook een weg in de gemeente. De plaats bestaat uit één weg, de gelijknamige Baambrugse Zuwe, een voormalige ontginningsas die dwars door de Vinkeveense Plassen loopt, van Vinkeveen  het dorp Baambrugge maar heet op dat gedeelte enkel Zuwe. De Baambrugse Zuwe heeft 500 inwoners. De Baambrugse Zuwe kent enkele jachthavens en ligt op een hoogte van anderhalve meter beneden NAP.(Normaal Amsterdams Peil)

Als wij om 10.30 uur de haven van Vinkeveen uitvaren is het bewolkt. Later op de dag komt nog een zwak zonnetje door. Wij gaan in de afvaart voor een reis zonder oponthoud. We kunnen meteen  naar binnen varen. Van de wind merken we nog weinig, hooguit een beetje bewegen van dat schip.

De leiding had voor die dag nog een leuke verrassing in petto. Een intiem salonconcert in de boot met een dwarsfluit en 2 accordeons. Uiteraard werden Nederlandse (zeemans) liedjes gespeeld en gezongen.

De muziekgroep heeft nog geen naam, maar bestaat uit Carla Baden en Lidy Akerboom, accordeonisten en Diana Janson dwarsfluit. Voor ons was het een geschenk uit de hemel, deze muziek als achtergrond.

De drie dames vormen een hartverwarmend trio, dat ons met hun programma een onvergetelijke dag bezorgt. Een ode aan het Nederlandse cultuurgoed met tijdloze liedjes. Een feest der herkenning met nummers van onder anderen André Hazes. We zongen natuurlijk enthousiast mee met de levensliederen.

Om meer plezier te hebben ging ik zitten waar 4 gezellige leden waren. Ze waren zeer enthousiast over hun ervaringen deze dag. Twee leden hebben als naaister in de Zuwe gewerkt. Voor hen was het een terugblik op mooie herinneringen. De andere twee behoorden tot een Banketbakkersfamilie in Rotterdam.

Lang leve de vloedstroom zullen we maar zeggen….

Wij hoeven ons hier niet druk over te maken want we varen moederziel alleen verder en komen ook niemand tegen, zodat we ontspannen kunnen genieten van de mooie natuur om ons heen.

Het is heerlijk rustig op het Vinkeveen Plaassen. Geen mens of boot te zien. Moederziel alleen in de natuur en als toegift een fraaie nevel boven het water.

Het werd een rustige vaart “zonder bijzonderheden”.

Er was zo als het was: Het lekken in de onderbroeken werd snel opgelost. Het is dat hier ook het perspectief van de ánder is belicht.

Het ging zo snel en ineens veranderde de sfeer. Het leek wel alsof er een libelle ( figuurlijk) binnen kwam, die met haar vleugels sloeg en haar vleugels flink begon schoon te maken. Ze zorgde dat alles weer snel in orde was. Natuurlijk kon dat niet zonder haar aanstekelijke, triomfantelijke lach; onze Marianne.

Een nieuwe lach en nog meer. Soms loopt het anders en dan zeggen sommigen met een zucht, rollende ogen die wegkijken, een geïrriteerde intonatie in de stem, een opgetrokken wenkbrauw, vaak meer dan we beseffen: “Dit is lastig. Er is een probleem.” “Ik moet straks de zak meenemen.” “Fijn dat Marianna dat al even zelf heeft opgelost”, Mijn compliment en wij genoten verder met volle teugen van de mooie natuur.

Rond 15.30 uur kwamen we aan het einde van de vaartocht en weer terug in de jachthaven.

Zoals bij veel verslagen het geval is, zijn dit mijn belevenissen ontleend aan gebeurtenissen die ik heb meegemaakt of heb gezien, maar ook daarbuiten, op ons dagje uit.

Het leidt in ieder geval voor mij tot mooie observaties en tot veel verhalen.  

Uw suggesties, opmerkingen of commentaar zijn altijd in goede handen en zeer welkom.

Bij deze mijn hartelijke dank aan de organisatie van de VRA, de uitstekende sfeer en vriendelijkheid van het personeel van REDERIJ KLINKHAMER en zeker dank voor het gebak, gesponsord door de Hema in Mijdrecht.

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security