Luchtvervuiling

Vervuilde lucht: niet ontkennen maar schoonmaken

                       〈11- 19, 2017 〉

De meeste mensen in Nederland kennen de term stoflongen. Inmiddels weten we dat een slechte werk- en leefomgeving voor gezondheidsproblemen kan zorgen. Irene Bruines, Smart City manager bij Ziut, constateert dat we steeds vaker blootgesteld worden aan hogere fijnstofconcentraties en schadelijke uitstoot, door onder andere toenemende verkeersdrukte en industrie.

Iedereen die ademt mag zich zorgen maken over de omgeving waar je leeft, in het verkeer, op je werk. Fijnstof ontstaat overal en in toenemende mate. Het kent geen grenzen, van China, Europa, Amerika en Noord- en Zuidpool. De populaire brommers en scooters zijn een enorme bron van vervuiling.   
Door de vieze lucht in je longen kun je letterlijk doodziek worden en astma, COPD en longkanker ontwikkelen. Het Longfonds geeft aan dat er elk jaar ruim 5.000 mensen door vieze lucht overlijden.

Hoe kunnen burgers daar iets aan doen?

“Om te beginnen zelf niet roken en stoppen met bv. onverantwoord houtkachels stoken. De lucht die we nu inademen, heeft direct invloed op onze kwaliteit van leven nu en in de toekomst.”

En wat kan er van overheidswege aan gedaan worden?

Er zijn inmiddels fijnstof vangers in de markt die de fijnstofconcentratie in de openbare ruimte serieus verminderen. Begin in de openbare ruimte op plekken waar veel mensen zijn en de fijnstofconcentratie piekt. Beloon de mensen en bedrijven die actief mee werken aan schonenere lucht en dus minder vervuiling. De fijnstofvanger Pamares haalt het fijnstof, ongeacht de soort en mate van vervuiling uit de lucht. Het verbruikt slechts 18 Watt en is dus extreem duurzaam.

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security