Therapietrouw bij medicijnen en therapie

Therapietrouw bij medicijnen en therapie

De themabijeenkomsten door Marianne geregeld zijn altijd weer informatief en interessant. Deze keer is het onderwerp “therapietrouw van medicijnen en revalidatie bij reuma- en hartklachten”. De middag en avond werd georganiseerd door Harteraad (Adri Drubbel) in samenwerking met de VRA (Marianne Walma).

Om 14.00 uur ontvangst met koffie of thee en koek en daarbij weer oude bekenden ontmoeten.

De apothekeres van Reade, Renske, heeft onderzoek gedaan naar medicatietrouw bij reuma- en hartpatiënten. Dit is schrikken, 20% van de ondervraagden slikt niet trouw de medicijnen. Hierbij werden diverse oorzaken aangegeven nl. geldproblemen, moeite met het innemen van het medicijn, moeite met het openen van de verpakking, de hoeveelheid medicijnen en de tijden van inname. Geadviseerd wordt om in overleg te gaan met de arts en/of apotheker voor alternatieven. Oplossingen in overleg met de apotheker, bv doordrukstrips, of losse pilletjes in een flesje, weekkubus laten vullen door bv wijkverpleegkundige of een dag medicatie in een rol.

Tussendoor konden vragen aan Renske gesteld, waarbij het onderwerp van pijnstilling bij reuma goed werd uitgelegd.

Na de pauze kwam het onderwerp revalidatie aan de orde.

Bij zowel reuma- als hartpatiënten zijn er veel overeenkomsten. Van belang is, ondanks pijn of mentale problemen, stug doorgaan met oefenen met als doel om een terugval te voorkomen.

Na genoten te hebben van de tomaten groente soep, rijk belegde  broodjes, (karne)melk en een fruithapje kwam een totaal ander onderwerp aan bod.

Els, gekluisterd aan een hypermoderne rolstoel door de gevolgen van een spierziekte was, in de zaal gekomen met haar assistentiehond Peggy, een blonde Labrador. Els gaf inzage over het verloop van haar ziekteproces en liet haar hond af en toe staaltjes van haar inzet zien. Door een langdurige en intensieve training is de hond geleerd om allerlei “klussen” in huis te doen om haar bazin te helpen, bv met aan en uit kleden, naar bed gaan en nog vele andere dingen. Persoonlijk heb ik het hele programma niet kunnen zien omdat mijn eigen hond thuis op mij zat te wachten.

Nogmaals Marianne en Adri, bedankt voor deze gezellige en leerzame middag en avond, waarbij ik de nodige contacten met “lotgenoten” heb kunnen onderhouden. 

Arina

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security