Chroomtekort

Chroomtekort
| Zwaarlijvigheid |

Verhoogde cholesterol waarden en problemen met het suiker metabolisme zijn de klassieke kenmerken van een tekort aan chroom. De eerste aanwijzingen van een chroomtekort hebben echter nog niets met een ziektebeeld te maken.

Mannen en vrouwen die een tekort aan chroom hebben willen veel snoepen, drinken grote hoeveelheden suikerrijke frisdranken, ze zijn snel moe en hebben het dikwijls moeilijk om zich te kunnen concentreren. Dit alles heeft te maken met een tijdelijk tekort aan suiker in de hersenen.

Mensen nemen in dat geval wat snoep, een koffie met suiker of een cola. Ze voelen zich daardoor zeer snel weer beter. De bloedglucosewaarden stijgen door de aanvoer van suiker immers zeer snel. Op deze wijze ontstaat er een zoet smakende vicieuze cirkel. Door snelle suikers te consumeren worden de lage hoeveelheden chroom nog verder uitgeput. Het lichaam maakt ook extra insuline aan om de hoge bloedsuikerwaarden opnieuw te normaliseren. Dit geeft mensen, samen met een opnieuw optredend moeheidsgevoel, weer de neiging om te gaan snoepen of naar suikerrijke frisdranken te grijpen. Dit fenomeen ligt mee aan de basis van zwaarlijvigheid.

Bron: https://www.abcgezondheid.nl/


Chroom in  (gezonde) voeding

Er zijn veel voedingsmiddelen met chroom, maar deze hebben vaak niet meer dan 1 of 2 ug (microgram) per portie, maar in graanproducten kunnen hogere gehaltes voorkomen. Biergist bevat het meeste chroom. Twee andere voedingsmiddelen met een hoog chroomgehalte zijn eierdooiers en (rauwe) uien. Andere voedingsmiddelen die chroom bevatten zijn appels, bananen, sinaasappels en druiven, bier, bruine rijst, kaas, gedroogde bonen, lever, vlees (rund, kip, kalkoen), paddenstoelen, groenten zoals alfalfa (de Nederlandse naam voor Luzerne), broccoli, wortelen, groene bonen, groene paprika’s, aardappelen, romana-sla (te herkennen aan de vrij grote, langwerpige bladeren die donkergroen van kleur zijn), spinazie, rijpe tomaten, en tarwekiemen.

Bron: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security