nieuwe reumabehandeling ontdekt

Bij toeval nieuwe reumabehandeling ontdekt

Toeval bestaat niet. Of toch wel? Amerikaanse onderzoekers deden recent een verrassende ontdekking die misschien wel tot een nieuwe reumabehandeling zou kunnen leiden. Het verwijderen van een specifiek gen bij muizen gaf namelijk een verrassend resultaat.

Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Virginia hebben tot hun verbazing een mogelijke verklaring gevonden van de opflakkerende ontstekingen bij reumatoïde artritis. Nadat bij muizen een specifiek gen – ELMO1 – was verwijderd, namen de symptomen af. Heel verassend, omdat de onderzoekers er eigenlijk vanuit gingen dat het verlies van dit gen zou moeten uitmonden in meer ontstekingen.

Eerste verdedigingslinie
“Dit effect was een complete verrassing voor ons,”zegt hoofdonderzoeker Ravinchandran. “Ik ben dol op dit soort resultaten. Ze leren ons dat we het probleem niet helemaal goed hebben begrepen, toen we het begonnen te onderzoeken. Normaal gesproken is ELMO1 goed voor ons via hun functie in witte bloedcellen, die de eerste verdedigingslinie vormen tegen infecties. Maar als ze te lang in de gewrichten blijven rondhangen, maken ze ontstekingshaarden aan die schadelijk zijn voor de weefsels.”   

Nieuwe medicijnen
Tot nu toe was het geen optie om het effect van genen – zoals ELMO1 – bij mensen te blokkeren. Dergelijke genen kunnen immers meer functies in het menselijk lichaam vervullen. Maar volgens Ravinchandran werkt ELMO1 alleen samen met witte bloedcellen en dus niet met andere cellen die hij getest heeft. Bij laboratoriummuizen behaalde hij goede resultaten. Door het blokkeren van het ELMO1 gen, namen de ontstekingen af zonder dat er ergens anders in het lichaam problemen ontstonden. Ravinchandran probeert nu medicijnen te ontwikkelen die de functie van ELMO1 bij patiënten met reumatoïde artritis kunnen afremmen.

Eugène Mathijssen op 26 mrt 2019

 

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security