Heupartrose

 (Heupartrose)
| Gewrichtsklachten |

In het kraakbeen en in het bot
zitten geen zenuwen. De pijn
moet vanuit het gewrichtskapsel
komen.

De pijn wordt veroorzaakt doordat na inspanning kleine stukjes kraakbeen, welke losraken van het gewrichtsoppervlak, door het gewrichtskapsel worden ingevangen en een lokale irritatie, ook wel ontsteking genoemd, veroorzaken.
Dit is een ontsteking waar normaal gesproken geen bacteriën of virussen aan te pas komen en wordt ook wel een steriele ontsteking genoemd. Het duurt enige tijd voordat deze ontsteking optreedt vandaar dat een groot aantal mensen pas ’s avonds als ze tot rust komen, klachten krijgen.

Door deze ontstekingen treedt er verlies van de elasticiteit van het gewrichtskapsel op. Hierdoor kunnen patiënten ochtendstijfheid en pijn bij het in beweging komen krijgen.
De pijn is zeurend van karakter en wordt in de regel in de lies aangegeven en kan naar het bovenbeen, soms tot in de knie uitstralen. Sommige patiënten hebben pijn aan de buitenzijde van het dijbeen of alleen aan de voorzijde van de knie. In dit laatste geval zijn ze er vaak van overtuigd dat het probleem niet in de heup, maar in de knie ligt. De pijn neemt na verloop van maanden of jaren langzamerhand toe.
Door de bewegingsbeperking van de heup ontstaan er problemen bij het knippen van nagels, het aantrekken van sokken en het strikken van veters.

Honing: supergezond
| 15/11/2019 | 

Honing heeft een lange traditie in de menselijke geschiedenis. Niet alleen als voedingsstof en natuurlijk zoetmiddel, maar ook als medicijn.

De therapeutische waarde voor winterkwaaltjes kennen we, maar recent onderzoek bevestigt een veel breder spectrum
Er is wel enorm veel variabiliteit qua inhoud en kwaliteit naargelang oorsprong en bloemensoort, maar vooral op gebied van verwerking. Enkel rauwe, koud geslingerde honing behoudt zijn nutritionele en medicinale kwaliteiten. Verwarmen reduceert honing tot ordinaire suikerstroop. Bovendien is de meeste honing in de handel niet alleen bewerkt, maar ook bijgewerkt met suiker en andere rommel!

Behalve suikers (vooral fructose, 300 kcal/100 gram) bevat honing ook zeer veel flavonoïden, vitamines, mineralen en andere fytochemische verbindingen (180!). Deze zijn verantwoordelijk voor de medicinale eigenschappen van verse honing: sterk antioxidant, anti-inflammatoir, antimicrobieel… Bovendien beïnvloeden ze diverse lichaamsprocessen ten goede: immuniteit, cardiovasculair en zelfs antitumor.
Ondanks het hoge suikergehalte, blijkt verse honing een lage glycemische index te hebben en de suikerstofwisseling gunstig te beïnvloeden, zelfs bij diabetes.

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security