Oorzaken vermoeidheid

Oorzaken van vermoeidheid

Iedereen lijkt vandaag vermoeid te zijn, zonder dat er een duidelijke oorzaak tevinden is zoals diabetesbloedarmoede,trage schildklier of leverschade (hepatitis).

Het Centrum voor Integratieve Geneeskunde van de Cleveland Clinic somt zeven verborgen oorzaken voor vermoeidheid op.

1. Junkvoeding
Veel suiker en daarbovenop veel verzadigde vetten. Hoewel junkvoeding barstensvol energie zit, ontregelen ze de energieverdeling in het lichaam.

2. Verloren mineralen
De landbouw slaagt erin steeds meer voedsel te oogsten uit eenzelfde oppervlakte akker, dat is een goede zaak. Nadeel is dat ze sneller uitgeput geraken, waardoor tekorten van bepaalde mineralen kunnen ontstaan. Bij ons is selenium een groot probleem.

3. Omega-3
Ook omega-3-vetzuren zijn zeldzaam geworden in onze voeding. Regelmatig vis eten is voor veel mensen niet meer vanzelfsprekend. Ook lijnzaadolie is zeldzaam geworden in de keuken.

4. Vitamine D
Bijna elke cel heeft receptoren voor vitamine D, niet verwonderlijk dat vitamine D-gebrek ook vermoeidheid teweegbrengt.

4. Magnesium
Het belangrijkste mineraal in de aanmaak van energie voor de spieren en alle andere weefsels is magnesium. Slapeloosheidvermoeidheidconstipatie, hoge bloeddruk, angstigheid, gewrichtsklachten en spierpijn zijn mogelijke symptomen van magnesium- tekort.

5. Slaapproblemen
We slapen slecht en dat komt deels door toegenomen stress op het werk, wonen met kinderen en gedaalde magnesiuminname. Voor vrouwen kan de bron van slaapproblemen liggen bij de menopauze.

7. Sedentarisme
We moeten bewegen, en vooral niet stil zitten (zoals in de auto, op kantoor, achter de pc, voor de tv, in bed). Als je niet aan sporten toekomt, zorg dan dat je niet lange tijd aan een stuk zittend bezig bent.


Te veel cholesterol?
Verander je voedingspatroon!
| 08/11/2019 |

  Als er gesproken wordt van een te hoog cholesterolgehalte denken mensen meestal dat de arts hen onmiddellijk medicijnen zal voorschrijven. De medische richtlijn is echter de patiënt eerst een poging te laten ondernemen om het te hoog cholesterolgehalte weg te werken via een verandering van het voedingspatroon. Het cholesterol vriendelijk menu is gebaseerd op vier basisprincipes. Een vermindering van de verzadigde vetten (boter, kaas, bereide vleeswaren), een duidelijke stijging in het gebruik van verse groenten en fruit (de natuurlijke vezels zorgen mee voor een daling van het cholesterolniveau), meer vleesmaaltijden vervangen door vis (de omega-3 vetzuren in vis verlagen het risico op hartproblemen) en het gebruik van voedingswaren die verrijkt zijn met plantensterolen.

Het is pas, indien de arts na 3 tot 6 maanden merkt dat de patiënt zich niet aan deze voedingsadviezen houdt, dat er sprake is van medicijngebruik. De behandelende geneesheer kan bij een matige verhoging van de cholesterolwaarden zelfs beslissen de ‘voedingstherapie’ langer toe te passen. De voorwaarde is dan wel dat men een geleidelijke daling meet van de cholesterolconcentraties in het bloed.

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security