Balans

Waarom zijn balansoefeningen zo belangrijk?

Dankzij balansoefeningen leer je onder andere je lichaam beter kennen.

Door regelmatig op één been te staan, raak je intuïtief vertrouwder met je lichaam en je zwaartepunt.

Als kind ging dit intuïtief omdat we vaker hinkelden, huppelden of over smalle balkjes liepen. In de loop van de tijd ging deze intuïtie verloren omdat we altijd zitten of lopen.  Door vaker te balanceren kun je weer sneller intuïtief reageren als je uit balans raakt.
Ook versterk je de spieren in je enkels en je benen.

Naast dat het op lichamelijk gebied positief werkt, merk je ook op mentaal gebied doorwerking. Je gaat je stabieler en rustiger voelen en je krijgt meer zelfvertrouwen.

Als balansoefeningen moeilijk zijn

Bij een balansoefening is het de bedoeling dat je oefent in je evenwicht bewaren. Als balanceren niet gemakkelijk voor je is, ga dan stevig staan met je voeten iets uit elkaar en richt je aandacht op één punt. Dit is al een belangrijk begin!

Daarna verplaats je je gewicht naar je linkervoet en vervolgens naar je rechtervoet.

Je kunt het balanceren in kleine stapjes verder opbouwen door bijvoorbeeld eerst je hiel van je linkervoet op te tillen, of door je linkervoet op je rechtervoet te zetten. Daarna doe je hetzelfde met je rechtervoet.

Een volgende stap kan zijn dat je het gewicht naar je rechtervoet verplaatst en dat je je linkervoet een heel klein stukje van de grond op tilt. Daarna doe je hetzelfde met je rechtervoet.

Vervolgens verplaats je het gewicht naar je rechtervoet en je heft je linkerknie op. Daarna doe je hetzelfde met je rechtervoet.

Een andere oefening is om een knie te buigen en je voet naar achter op te tillen.

Wanneer je bang bent om te vallen kun je bijvoorbeeld achter een stoel gaan staan en de leuning vasthouden. Of je pakt iets anders vast waar je op kunt leunen. Let er altijd op dat hetgeen waar je op leunt stevig is en niet gemakkelijk om kan vallen. Zo heb je een goede basis, en worden balanshoudingen eenvoudiger.

Zodra het balanceren gemakkelijker gaat kun je je tandenpoetsen op één been. Wissel het linkerbeen af met het rechterbeen.

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security