Blauw licht

Blauw licht

Wit licht bestaat uit alle regenboogkleuren: van ultraviolet tot infrarood. Vooral ’s ochtends bevat daglicht veel blauw licht: het maakt ons wakker en alert.

Naarmate de avond valt verschuift het spectrum naar een lagere intensiteit en infrarood. Het signaal dat de nacht eraan komt en de melatonineproductie in gang wordt zet.
Deze cyclus regelt ook onze biologische klok en het slaap-waakritme.

Maar te veel kunstlicht en alle beeldschermen produceren ook ’s avonds en ’s nachts te veel blauw licht. Dit verstoort het bioritme. Dat veroorzaakt slaapstoornissen en vermoeidheid met risico op verslaving aan slaapmiddelen. Maar ook: slecht herstel, want dat gebeurt ’s nachts, in afwezigheid van blauwlicht.
Bovendien is die overmaat blauw licht schadelijk voor de ogen. Dit blijkt medeoorzaak te zijn van cataract en maculadegeneratie.

Bescherm jezelf! Installeer daglichtlampen en beperk het schermgebruik. Installeer op je schermen f.lux, dat de lichtkleur automatisch aanpast aan het uur van de dag. Een blauwlicht-filterbril voor ’s avonds geeft ook een goede bescherming.

Bescherm jezelf tegen te veel ‘blauw licht’

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security