E-Healthweek en etalage benen

Met e-health meer grip op uw reuma

Op deze avond gingen de sprekers met patiënten en behandelaren in gesprek over wat het gebruik van e-health in de praktijk voor hen betekend.

Waarbij reumatoloog Wouter Bos vertelde over hoe u tijdens uw afspraak met uw arts bespreekt wat er voor u echt toe doet.

Afdeling reumatologie organiseerde op 29 januari 2020, tijdens de nationale e- health week, een informatieavond over ‘Met e-health meer grip op uw reuma’.

Bart Seppen, arts-onderzoeker, demonstreerde live de mijnReuma Reade app en ging met patiënten en behandelaren in gesprek over het gebruik van e-health in de zorg. Fysiotherapeut en onderzoeker Aleid de Rooij ging met de aanwezigen in gesprek over “de praktijk”. Hoe maken we het invullen van vragenlijsten makkelijker en zorgen we ervoor dat de resultaten van vragenlijsten de behandeling in de reuma revalidatie ondersteunen.

De avond werd zeer positief gewaardeerd door de aanwezigen.

Speciaal voor al haar reumapatiënten heeft Reade Revalidatie en Reumatologie de MijnReumaReade App ontwikkeld. De aanleiding voor reumatologie voor de ontwikkeling van de MijnReumaReade App was de wens om reumapatiënten thuis te kunnen monitoren en hun ziekteactiviteit bij te houden. Met behulp van korte vragenlijsten legt de patiënt onder andere de mate van pijn, functioneren, moeheid en algemeen welbevinden vast. Dit zijn zogeheten patiënt gerapporteerde uitkomsten. In een eenvoudige grafieken ziet de patiënt dan hoe het ziekteverloop er uit ziet. Daarnaast bevat de app uitgebreide informatie over hoe u het beste met deze klachten kunt omgaan. Niet alleen patiënten krijgen zo meer grip op de reuma, maar de behandelend reumatoloog krijgt ook inzicht in hoe de reuma zich ontwikkelt tussen de consulten door. Schommelingen worden zo veel beter zichtbaar. De gegevens uit de MijnReumaReade App zijn voor ons net zo belangrijk als bijvoorbeeld de bloedwaarden”, aldus dr. Wouter Bos. Hoe meer de patiënt over zijn eigen gezondheid weet, hoe beter deze voor zichzelf kan zorgen. Uniek aan de app is de koppeling met het elektronisch patiëntendossier van Reade, waardoor gegevens direct beschikbaar zijn voor de behandelaar. Hierdoor kan de reumatoloog/reumaverpleegkundige mede op basis van de uitslagen van de vragenlijsten de behandeling bijstellen. Dit laatste geldt ook voor de reuma revalidatie. Zij gebruiken sinds kort ook de MijnReumaReade app. Het team (bestaande uit een revalidatiearts, reumatoloog, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, maatschappelijk werker, psycholoog en een podotherapeut) gebruiken in het teamoverleg de patiënt gerapporteerde uitkomsten om de behandeling te evalueren en bij te stellen (bv. door andere accenten te leggen binnen de behandeling of om te beoordelen of een andere discipline betrokken zou moet worden zoals een handtherapeut).



Etalage benen

Bij etalagebenen geeft de dokter drie adviezen: start met lopen, stop met roken en begin met gezond eten. “Jezelf gezonder maken, is de allerbeste behandeling, beter dan een operatie ooit kan doen,” legt prof. dr. Moll, hoogleraar vaatchirurgie in het UMCU uit.

 “Bij etalagebenen, oftewel perifeer arterieel vaatlijden (PAV), is een slagader (bloedvat) in een been vernauwd of compleet verstopt. Daardoor kan er minder goed zuurstofrijk bloed bij de beenspieren komen, waardoor die spieren, als ze in actie komen tijdens het lopen, niet genoeg zuurstof krijgen. En dat kan flink pijn doen. Even stilstaan helpt om de pijn te laten verdwijnen, want dan komen de spieren tot rust en kan de bloedstroom het tekort aan zuurstof aanvullen.”

Loop, stop met roken en val af

Er zijn drie dingen die bewezen helpen om etalagebenen te genezen: stappen zetten, sigaretten afzweren en gezond eten. Het handige daarvan is: je hebt de dokter er niet bij nodig, want je kunt het helemaal zelf doen. Althans, doe het wel met hulp van specialisten, zodat je gemotiveerd aan de slag gaat om gezonder te gaan leven. Als je het samen doet, heb je namelijk de grootste kans dat het lukt!

1: start met lopen

Looptraining, onder begeleiding van bijvoorbeeld een fysiotherapeut, is de eerste stap om van die vervelende pijn af te komen. Je weet dan zeker dat je het op de juiste manier doet. Bij etalagebenen moet je juist even door die pijn heen. Dat kan geen kwaad, sterker nog; je zult zien dat dat op den duur gaat helpen om van de pijn af te komen!

2: stop met roken

Ben je eraan toe om te stoppen met roken? Doe het dan onder begeleiding. Roken is nu eenmaal de grootste veroorzaker van vernauwingen in je bloedvaten. Stoppen met roken helpt dus je etalagebenen te genezen én verlaagt bovendien meteen de kans op hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct of beroerte.

3: verlies wat kilo’s

Net zoals bij starten met lopen en stoppen met roken, lukt afvallen het best als je het onder begeleiding doet van een specialist. Samen met een diëtist kun je uitvinden hoe simpel en lekker het is om gezond te eten. De diëtist legt je uit wat je precies kunt eten om je bloedvaten én dus je hele lijf gezonder te maken.”

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security