Reuma vroeg opsporen en beter behandelen

Reuma vroeg opsporen

Reuma vroeg opsporen, betekent de kans om eerder te behandelen. ReumaNederland ondersteunt mensen om zelf sneller de stap naar een behandelaar te zetten. Daarom hebben wij in 2020 vol ingezet op de ontwikkeling van zelfdiagnosetool Reuma? Reuma? Wordt in 2021 verder getest en komt dan online beschikbaar. Ook is er positief resultaat uit onderzoek naar het vroeg opsporen van ontstekingsreuma. Dr. Conny van der Laken (Amsterdam UMC): ‘Met de PET-scan konden wij ontstekingen tot wel een jaar eerder opsporen, ruim voordat iemand de diagnose kreeg.’ De techniek wordt nu onder meer patiënten onderzocht.

Reuma beter behandelen

ReumaNederland maakt onderzoek mogelijk nu al voor verbetering zorgt. Wat te denken van dr. Radboud Dolhain (Erasmus MC) die wereldwijd vooroploopt in het verbeteren van de behandeling van ontstekingsreuma voor en tijdens de zwangerschap. Zijn behandelplan en de combinatie van medicijnen zorgt bij 90% van de zwangere vrouwen met reumatoïde artritis (RA) voor een rustig ziektebeeld. Een geweldig resultaat. Genezen van reuma. Dat is wat ReumaNederland wil voor meer dan 2 miljoen Nederlanders. Daarom financieren we baanbrekend onderzoek dat dat mogelijk moet maken. De onderzoeksgroep van professor Jaap-Jan Zwaginga (LUMC) werkt aan een revolutionaire manier om het afweersysteem bij mensen met ontstekingsreuma weer goed te laten werken. Prof. Zwaginga: ‘Nu vergist het afweersysteem zich. Het valt het eigen lichaam aan. Onze toekomstige behandeling geeft aan bepaalde cellen in het immuunsysteem de opdracht: val de gezonde gewrichten niet meer aan. Uit ons onderzoek blijkt dat we op de goede weg zijn.

RCE’s (Research Centres of Excellence)

ReumaNederland financiert langlopend wetenschappelijk in vijftien onderzoeksgroepen verbonden aan Nederlandse universiteiten en universitaire medische centra. ReumaNederland heeft ze benoemd tot Research Centre of

Excellence (RCE). In 2020 financierde ReumaNederland voor € 1,5 miljoen onderzoek naar artrose en kraakbeenherstel (zeven RCE’s), ontstekingsreuma (zeven RCE’s) en jeugdreuma (een RCE).

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security