Wandelen

Als je een vorm van reuma hebt, is bewegen en sporten lang niet altijd vanzelfsprekend. Toch heeft vooral wandelen een positief effect op de klachten. Dat zegt dr. Jasmijn Holla die onderzoek doet naar sport en bewegen voor mensen met reuma. ‘Wandelen is een activiteit waar je makkelijk mee kunt starten en die je gewrichten niet te veel belast.’

Dr. Holla is als onderzoeker onder andere verbonden aan Reade, revalidatie en reumatologie in Amsterdam en doet praktijkonderzoek naar de waarde van sport en bewegen voor mensen met een chronische aandoening zoals reuma.

‘Het is juist voor mensen met reuma belangrijk om in beweging te komen en te blijven. Wandelen is bij uitstek geschikt is voor mensen met reumatische klachten en kent eigenlijk alleen maar voordelen. Wandelen heeft een positief effect op de lichamelijke klachten die mensen met reuma ervaren. Er is een verband tussen het (beginnen met) wandelen en het ervaren van minder vermoeidheid, pijn en stijfheid. Het is ook een activiteit waar je gemakkelijk mee kunt starten. En als je rustig opbouwt en goed naar je lichaam luistert, worden klachten door wandelen niet verergerd.’

Spieren beschermen gewrichten

Gewrichten worden beschermd door onze spieren en dat is belangrijk. ‘Sterkere spieren zorgen voor schokdemping en vergroten de belastbaarheid van de gewrichten”, legt Holla uit. ‘Ook heeft wandelen een positieve uitwerking op de geest. Je voelt je fitter, ervaart minder depressieve gevoelens, hebt meer vertrouwen in het eigen lichaam en ervaart minder beperkingen in het dagelijks leven. Je kwaliteit van leven neemt toe en dat over het algemeen zonder negatieve effecten op de klachten van reuma.’

Beginnen is moeilijk

Juist door de klachten door reuma lijkt het erop dat veel patiënten het moeilijk vinden om met bewegen te beginnen. Dr. Jasmijn Holla: ‘Dit zorgt voor een vicieuze cirkel. Je klachten worden niet minder door niet te bewegen. Wil je beginnen met bewegen, doe het. Zoek een activiteit die bij je past en ga het proberen. Iedere beweging telt, je hoeft niet meteen kilometers aan een stuk te lopen. Het kan ook helpen om met anderen te gaan bewegen, voor de gezelligheid, een stok achter de deur of juist om met lotgenoten in contact te zijn.’

Niet strak vasthouden aan schema

In beweging komen is één, maar volhouden is twee. ‘De ene dag gaat het makkelijker dan de andere dag’, zegt dr. Jasmijn Holla. ‘Houd daarom ook niet strak vast aan een schema, maar accepteer dat er ook mindere dagen of weken zijn en dat het soms even niet gaat zoals je zou willen. Daarnaast is een goede uitrusting belangrijk voor de (beginnende) wandelaar, zoals goede wandelschoenen, waar eventueel ook de podologische zooltjes goed in passen.’

Begeleiding krijgen

Bewegen onder begeleiding van een professional die ervaring heeft met reuma, kan helpen om het vertrouwen te krijgen. ‘Die professionele begeleiding kan belangrijk zijn, zeker voor mensen die nog zoekende zijn in wat ze kunnen en willen’, vindt Holla. ‘Ik zie dat er veel begeleiding wordt aangeboden, maar het is niet altijd duidelijk voor patiënten hoe ze die begeleiding kunnen krijgen. Zorgverleners en artsen hebben vaak niet de tijd om iemand te adviseren welke vorm van bewegen het beste past. Toch zijn er in veel revalidatiecentra en in ziekenhuizen zogeheten sportloketten. En in de gemeente heb je de buurtsportcoach. Daar kun je terecht voor advies over een manier van bewegen die bij jou past.”

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security