Invloed van voeding op fibromyalgie

Invloed van voeding op fibromyalgie

Fibromyalgie is een veelvoorkomende aandoening waarvan de oorzaak nog niet is vastgesteld. Daarom zijn er nog geen geneesmiddelen die helpen om de klachten te verminderen. De Oostenrijkse pijnspecialist Pinsger behaalt echter goede resultaten met onder andere een voedingstherapie. In dit artikel geeft hij een aantal tips.

Minder vlees, suiker, melk en tarwe verminderen symptomen

 

Fibromyalgie is een ziekte die voor veel persoonlijk leed kan zorgen. De oorzaken zijn immers nog niet bekend, zodat de symptomen als chronische pijn, slaapstoornissen en vermoeidheid nog niet goed behandeld kunnen worden.       

Er zijn nog geen medicijnen die de klachten van fibromyalgie kunnen verminderen. De Oostenrijkse orthopeed Martin Pinsger – directeur van een pijnbestrijdingscentrum in Bad Vöslau – boekt met een combinatietherapie echter goede resultaten bij patiënten. Voeding speelt daarbij een centrale rol.

Betere kwaliteit van leven met fibromyalgie

“In de praktijk blijkt, dat een enkele therapeutische maatregel zelden succesvol is bij fibromyalgie. Daarom moeten altijd meerdere punten worden aangepakt. Het gaat daarbij om een combinatie van beweging, ontspanning, voeding en methoden om met pijn om te leren gaan. Het doel is om patiënten te helpen om hun klachten onder controle te krijgen om zo een betere kwaliteit van leven te bereiken,” zegt de Oostenrijkse arts. “Veel mensen met fibromyalgie willen zelf iets kunnen doen om zich beter te voelen. Je eigen dieet is een geweldige manier om positieve veranderingen aan te brengen. De tweede actie die ondernomen kan worden is zoveel mogelijk bewegen. Nog beter is om beide te doen. Ook al vinden fibromyalgiepatiënten het vaak erg moeilijk om te bewegen vanwege de pijn en vermoeidheid.”

Ontstekingsprocessen spelen rol bij fibromyalgie

Een gerichte voedingstherapie is nog niet standaard bij fibromyalgie, maar het wordt in toenemende mate opgenomen in behandelingsplannen. Zoals bij het pijnbestrijdingscentrum in Bad Vöslau.

“Diverse onderzoeken tonen de invloed van voeding op chronische pijn aan. Veel patiënten experimenteren daar al zelf mee. De ervaringen die wij horen bevestigen dat voedsel een grote impact op het welzijn heeft,” aldus Pinsger. “Bij pijnstoornissen zoals fibromyalgie spelen kleine ontstekingsprocessen in het lichaam een rol. Ingrediënten in voedsel kunnen deze processen beïnvloeden. Met wat je elke

dag eet, kun je ontstekingsprocessen stimuleren of juist dempen.”

Deze voedingsmiddelen zijn goed bij fibromyalgie

Voor ontsteking-gerelateerde pijn wordt een dieet aanbevolen dat overwegend plantaardig is en weinig vlees bevat. Bepaalde voedingsmiddelen bevatten grote hoeveelheden antioxidanten die ontstekingen kunnen bestrijden, zoals groenten en fruit. In het bijzonder worden broccoli, alle soorten kool, spinazie, bloemkool, sperziebonen, erwten, wortelen, aardappelen, tomaten, avocado en paprika door de pijnspecialist uit Oostenrijk aanbevolen. Maar ook gember, rode pepers, knoflook, ui en kurkuma staan hoog op zijn lijstje. Daarnaast adviseert hij om bij het koken hoogwaardige oliën – zoals lijnzaadolie of koudgeperste olijfolie – te gebruiken. Deze bevatten omega 3-vetzuren met een ontstekingsremmende werking.

Verder beveelt Pinsger het mediterrane dieet aan als goede voeding om de symptomen van fibromyalgie te verminderen. Dit bevat veel groenten, fruit, peulvruchten, knoflook, verse kruiden, extra vierge olijfolie en vis. Rood vlees en zuivelproducten staan minder op het menu.

Pinsger: “Je gebruikt veel tomaten, knoflook, uien en vooral kruiden als rozemarijn, oregano en tijm. Deze hebben een niet te onderschatten effect op de pijn.”

Lekkernijen wakkeren symptomen fibromyalgie aan

U verwent zichzelf regelmatig graag met schnitzel, shoarma, gebak, cake, frisdrank of bier? Dit draagt niet bij aan het verminderen van de symptomen van fibromyalgie. “Veel van wat de meeste mensen lekker vinden – en dus bijna elke dag eten en drinken – hebben een nadelig effect op deze ziekte. Voedsel dat ontstekingen veroorzaakt, moet worden verminderd of helemaal geschrapt worden. Dat geldt voor “fastfood, gefrituurde snacks, rood vlees, en bewerkte voedingsmiddelen die veel vet, suiker en zout bevatten,” zo luidt het dringende advies van de pijnspecialist. “Rood vlees” bevat stoffen die ontstekingen bevorderen en mogen dus niet elke dag gegeten worden. Houd de porties zo klein mogelijk. Tarwe en koemelkproducten kunnen chronische laagdrempelige ontstekingen bevorderen. Ik hoor van veel van mijn patiënten dat vermindering van vlees, suiker, melk en tarwe de symptomen van fibromyalgie helpt te verbeteren.”

In veel gevallen verbetert gewichtsvermindering ook de symptomen van fibromyalgie. Vooral buikvet wordt beschouwd als ontstekingsbevorderend. Dit kan op lange termijn worden afgebroken door zoveel mogelijk te bewegen en het veranderen van het eetpatroon. Tot slot adviseert de Oostenrijke arts om extra aandacht te besteden aan het niveau van vitamine D in het lichaam. “Een tekort kan ontstekingen veroorzaken.”

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security