Verse Groente versus fastfood bij artrose

Deze groente kan progressie artrose vertragen

Het is misschien niet de meest populaire groente, maar het is toch verstandig om deze vaker te eten. Het bevat niet alleen nuttige stoffen voor het behoud van sterke botten, maar kan ook de progressie van artrose vertragen. Om welke groente gaat het?

Bij artrose is het belangrijk om een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen. Volgens de Amerikaanse Arthritis Foundation is het verstandig om vaker broccoli op het menu te zetten. Deze groente is rijk aan Calcium en de vitamines K en C die bekend staan om hun botversterkende eigenschappen. Dit draagt bij aan het voorkomen van osteoporose. Maar broccoli bevat nog een bijzonder stofje dat de ontwikkeling van artrose kan vertragen.

Ontstekingsprocessen                                        
Het stofje in broccoli waar het om draait, is sulforafaan. Onderzoekers hebben ontdekt dat het de progressie van artrose kan helpen voorkomen of vertragen. Studies bij muizen tonen aan dat sulforafaan ontstekingsprocessen in de gewrichten blokkeren en kraakbeenbeschadiging bij artrose kunnen vertragen. Deze stof komt voor in kruisbloemige groente, zoals bloemkool, spruiten, boerenkool en spitskool. Broccoli is echter de grootste bron van sulforafaan.                         

Sleutelmolecuul
Studies hebben inmiddels aangetoond dat sulforafaan enzymen blokkeert die het kraakbeen vernietigen en daarnaast een sleutelmolecuul afremmen die ontstekingsprocessen in de gewrichten op gang brengen. Er moet nog veel aanvullend onderzoek worden gedaan naar de positieve invloed van sulforafaan op het vertragen van artrose. De eerste resultaten zijn echter zo veelbelovend dat de Amerikaanse Arthritis Foundation nu al met het advies komt om vaker broccoli te eten. Op internet vindt u overigens veel overheerlijke en gevarieerde gerechten met deze supergroente voor de gewrichten.                       

Eugène Mathijssen op 6 jun 2022

____  _____ _____

Opvallende oorzaak voor artrose bij jongeren

Steeds meer jongeren lopen met gewrichtsklachten rond. Voor de Indiase orthopeed Biren Nadkarni is dit geen verrassing.

Hij komt met een opvallende oorzaak van de toename van artrose op vroege leeftijd.

De leeftijdsgrens voor artrose gaat gestaag omlaag. Werden tot voor kort vooral mensen vanaf 55 jaar met deze aandoening gediagnosticeerd, tegenwoordig melden ook steeds meer jongeren in de leeftijdsgroep van 35-45 jaar zich met versleten gewrichten bij de orthopeed. De Indiase orthopedisch chirurg Biren Nadkarni – werkzaam in het Holy Family Hospital in New Delhi – komt met een verrassende oorzaak.

Thuiswerken
Volgens Nadkarni is thuiswerken de belangrijkste oorzaak van het toenemend aantal gevallen van artrose bij jongeren. Hij zegt: “Het langer dan zes uur zitten achter een scherm, gebrek aan lichaamsbeweging, gewichtstoename en te weinig blootstelling aan zonlicht kan de gezondheid van de botten en gewrichten schaden. Ik zie op mijn spreekuur elke maand minstens tien patiënten van in de dertig met artroseklachten. En dit aantal gaat alleen maar omhoog.”

Gefrituurd voedsel
De Indiase orthopeed noemt ook als oorzaak de slechte voedingsgewoonten die jongeren erop na houden. Verse groente en fruit zijn rijk aan antioxidanten met een beschermende invloed op het kraakbeen in de gewrichten. “Tegenwoordig staat er vooral veel junkfood en gefrituurd voedsel op het menu. En dit is juist slecht voor het kraakbeen,” aldus Nadkarni. Hij adviseert jongeren om gewrichtsproblemen niet te negeren. “Merk je dat je beperkt wordt bij het lopen of het uitvoeren van bepaalde activiteiten? Dan is het belangrijk om snel naar een arts te gaan.”

Eugène Mathijssen op 2 jun 2022

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security