fibromyalgiepijn bij overgewicht

Zo vermindert u fibromyalgiepijn bij overgewicht

Er komen steeds meer aanwijzingen dat caloriebeperking een pijnstillend effect heeft.
Amerikaanse onderzoekers hebben deze theorie losgelaten op patiënten met fibromyalgie.

Heel verrassend namen de symptomen na drie weken duidelijk af.
Een caloriearm dieet kan de ernst van de symptomen binnen drie weken verminderen bij fibromyalgiepatiënten met overgewicht. Dit blijkt uit een kleine proef die is uitgevoerd door Michigan Medicine. Dit is het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Michigan in de Verenigde Staten. De bevindingen ondersteunen een opkomende hypothese dat caloriebeperking – onafhankelijk van het gewichtsverlies – een pijnstillend effect heeft.

Gewicht dragende gewrichten
Het verband tussen obesitas en chronische pijn is goed gedocumenteerd. Meerdere studies wijzen op een toename van terugkerende aanhoudende pijn bij personen met overgewicht. Dat heeft geleid tot enkele onderzoeken om te bepalen of gewichtsverlies de pijn bij dergelijke personen zou kunnen verlichten. Een daarvan was een Michigan Medicine-studie die in 2017 werd gepubliceerd. Daarin werd een caloriearm dieet onderzocht bij zwaarlijvige mensen – niet specifiek fibromyalgiepatiënten – met pijn. Na 12 weken werden er significante verbeteringen gerapporteerd. Deze pijnverlichting bleef niet beperkt tot de gewicht dragende gewrichten. Dit effect was overal in het lichaam voelbaar.

Minder symptomen
Aan deze nieuwe studie deden 195 mensen met fibromyalgie mee. Ze kregen gedurende 12 weken een vloeibaar maaltijd vervangend dieet van niet meer dan 800 kcal per dag. Na drie weken werd een eerste analyse uitgevoerd. De deelnemers hadden gemiddeld 5,6 procent van het lichaamsgewicht verloren. Bij 72 procent van de fibromyalgiepatiënten waren de symptomen met 30 procent afgenomen. Aan het einde van het onderzoek was het gemiddelde gewichtsverlies 15 procent. Er werd echter geen verdere pijnverlichting meer waargenomen.

Eugène Mathijssen op 5 aug 2022
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security