JOUW GLIMLACH  

JOUW GLIMLACH  😀

Aan mijn vrienden met downsyndroom 

Jullie glimlach helpt mij om een beter mens te zijn en om de kleine dingen van het leven nog meer te waarderen.

Ik zie jouw glimlach echt graag. Ja, die van jou. Ik hou van de manier waarop jullie lachen.

Soms is het een ondeugende en speelse glimlach, zoals die van een kind dat ergens onderuit wil komen. Een andere keer is het een glimlach van genegenheid, een knuffel bijna, die zonder woorden zegt: “Ik vind het heerlijk om bij jou te zijn”. Op andere momenten is het een glimlach van welbehagen en van simpel geluk om het genot van dit moment, hier en nu. Jouw glimlach is bijna altijd spontaan en niet gekunsteld.
Een heel natuurlijke glimlach, ongedwongen en ongeveinsd. Het is een glimlach die geen make-up nodig heeft, geen tandenblekers, geen anti-rimpelcrème, vermageringspillen of verjongingskuren. Het is geen berekende glimlach. Jouw glimlach heeft geen behoefte aan applaus en is niet bedoeld om zoveel mogelijk ‘likes’ te scoren of om er een fanclub mee op te richten. Nee, jouw glimlach is gewoon een universeel geschenk voor iedereen die zich ervoor openstelt.  Nu heb ik onlangs gelezen dat er op sommige plaatsen mensen zijn die aanstoot nemen aan jouw glimlach, die zich er ongemakkelijk of zelfs schuldig door voelen als ze naar jou kijken. Wat een provocatie! Zij kunnen het blijkbaar niet verdragen – omdat ze niet met hun hart kunnen kijken –  dat jij met jouw glimlach laat zien dat je gewoon gelukkig bent. Ik ken jou, ik weet dat je plezier hebt in het leven, dat je plannen maakt, graag met vrienden samen bent, dat je graag danst en zingt en soms zo heerlijk kunt schateren van het lachen. Jij wilt ten volle van het leven genieten en jouw  beperking houdt je daarbij niet tegen, ook al kan die jou soms op andere manieren belemmeren. 

Zie je, ik heb zelf ook zo mijn beperkingen, maar ik weet ze perfect te verbergen. Ik verberg ze achter het masker van een verstandig en vakkundig man die zijn zaakjes op orde heeft en altijd zo behulpzaam is. In feite bezit ik een hele verzameling maskers om daar mijn eigen broosheid mee te camoufleren. Ik wil daar nu niet verder op ingaan, maar ik wil wel graag dat  je weet dat ik ze ook heb en dat ik er elke dag, net als jij, mee moet zien om te gaan. Soms besef ik ineens heel helder dat ik niet kan weglopen van mijn beperkingen, dat ze deel uitmaken van wie ik ben en dat ik beter kan proberen om ze te accepteren en te omarmen. Maar voor jou is dat veel moeilijker dan voor mij, want wij mensen plakken zo graag overal een etiketje op of zetten er een bordje bij. En op jouw bordje staat onmiddellijk het woord ‘downsyndroom’ te lezen, omdat jouw uiterlijke kenmerken zo typerend zijn.  oogopslag. Jouw glimlach is de allermooiste. Ik stel me Gods glimlach voor en ik vermoed dat die verrassend veel op de jouwe zal lijken. 

Raul Izquierdo Internationaal coördinator FAITH & LIGHT 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security