heupklachten verlichten

De bilspier is cruciaal om heupklachten te verlichten

De pijn en stijfheid bij heupartrose verminderen? “Train uw bilspieren,” is het advies van een Australische universitair docent fysiotherapie. Het is volgens haar aangetoond dat patiënten met sterk bilspieren sneller lopen en langere afstanden kunnen afleggen.

De heup het vaaks getroffen door artrose. Er is een spier die een belangrijke bijdrage levert aan het verlichten van de pijn bij deze aandoening.
En dat is de bilspier.

 Een afname van de spieromvang op deze locatie wordt niet alleen geassocieerd met heupartrose, maar ook met pijn in de onderrug.

“Het is aangetoond dat sterke bilspieren de pijn en stijfheid verminderen bij mensen met heupartrose. Ze lopen sneller, kunnen langere afstanden afleggen en lopen gemakkelijker de trap op en af dan patiënten met zwakke bilspieren,” zegt Charlotte Ganderton die als docent fysiotherapie is verbonden een de Swinburne University of Technology in Australië. “Bilspieren houden uw lichaam omhoog en beschermen het heupgewricht.”

Bilspieren werken samen met hersenen
De bilspieren zijn een groep van drie spieren met elk een unieke structuur en functie.
De diepste en kleinste spier wordt de gluteus minimus genoemd en bevindt zich heel dicht bij het heupgewricht.
De gluteus medius is relatief groot en bedekt het hele buitenoppervlak van het bekken.
De gluteus maximus is de grootste van de drie bilspieren en overlapt zowel de gluteus medius als de minimus.

“De bilspieren werken samen met uw hersenen om veel kracht te genereren om uw lichaam omhoog te houden, terwijl de zwaartekracht het naar beneden probeert te trekken. Tegelijkertijd beschermen deze spieren het heupgewricht tegen schokken die op lange termijn het kraakbeen kunnen beschadigen,” zegt Ganderton.

Sterke bilspieren houden u op de been
Uiteindelijk zal volgens Charlotte Ganderton een betere functie van de bilspieren nuttig zijn om heupklachten te voorkomen of te verminderen. “Dat wil niet zeggen dat door het doen van bilspieroefeningen alle symptomen van heupartrose automatisch zullen verdwijnen. Dat hangt sterk van de persoon en de situatie af. Maar het hebben van sterke bilspieren is over het algemeen erg belangrijk voor de stabiliteit en functie van de heupgewrichten. Sterke bilspieren zullen u op de been houden.”

Eugène Mathijssen op 26 nov 2022

Bloeddonors gezocht!
Met bloed kun je levens redden. En wist je dat bloed ook gebruikt wordt voor het ontwikkelen van medicijnen? Sanquin steunt een groot onderzoek naar beter gebruik van biologicals. Daarnaast loopt een studie naar reumafactoren. Bij sommige vormen van reuma kun je helaas geen bloed geven. Maar misschien kan iemand in je omgeving dit wel? Voor elke nieuwe bloeddonor ontvangt ReumaNederland een bijdrage voor eigen projecten. 

4 x onderzoek zeldzame reuma
Naast artrose en RA zijn er nog veel meer vormen van reuma, waaronder zeer zeldzame. Dat zijn de aandoeningen waaraan een beperkt aantal mensen lijden. En waarnaar – dus – veel minder onderzoek mogelijk is. ReumaNederland vindt het belangrijk dat juist ook deze groepen betere behandelingen krijgen. Daarom hebben wij 1,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor vier nieuwe onderzoeken naar zeldzame vormen van ontstekingsreuma:
– Myositis
– Systemische jeugdreuma
– Systemische lupus eruthematosus

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security