Vrouw kouwelijk?

Waarom hebben vrouwen het kouder dan mannen?

Met een kop thee en onder een dekentje op de bank.

Zij heeft het altijd te koud, hij te warm. Gekibbel over de stand van de thermostaat is dan vaak het resultaat.
Of het nu thuis is of op kantoor: vrouwen hebben het vaker koud. Meerdere onderzoeken laten zien dat vrouwen het daadwerkelijk sneller koud hebben dan mannen. 

Menstruatiecyclus
Verder maakt het uit in welke fase van de menstruatiecyclus vrouwen zich bevinden. Zo zijn vrouwen tijdens de menstruatie zelf op hun koudst. Sommige hormonen, oestrogeen bijvoorbeeld, zorgen er namelijk voor dat bloedvaten zich extra vernauwen. Hierdoor zijn vrouwen soms wel een hele graad koeler dan normaal. “Tijdens ons onderzoek naar hoe een warme of koude omgeving de stofwisseling beïnvloedt, moeten we daar echt rekening mee houden”, vertelt Van Marken Lichtenbelt.

Naast je biologische geslacht en leeftijd speelt ook je figuur een rol als het op warmteregulatie aankomt, stelt hoogleraar thermofysiologie Hein Daanen van de VU Amsterdam.            
Zo bepaalt de oppervlakte-volume-verhouding sterk hoe snel je warmte verliest. “Iemand die klein en rond is, heeft een relatief klein huidoppervlak vergeleken met zijn of haar inhoud en blijft daardoor lang warm. Bij iemand die lang en mager is, geldt het tegenovergestelde.”

Met de huidige problemen in Rusland en Oekraïne zijn er genoeg redenen te bedenken om de verwarming toch wat lager te zetten. In elk geval deze winter. Gelukkig kan vrijwel iedereen daar, na een paar dagen, aan wennen volgens Van Marken Lichtenbelt. En zo niet kom je met thee, een dikke trui, wollen sokken en warme dekentjes ook een heel eind.          _Nathalie Winkster | 2-11-2022

Gedichtje
Laat het oude jaar eens wapperen
in de winterwind
zodat je er zeker van kunt zijn
dat er een fris nieuwjaar begint

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security