Stille oorzaak van fatale valongelukken

Zichtproblemen bij senioren: een stille oorzaak van fatale valongelukken

Eugène Mathijssen op 15 jan 2024

Jaarlijks verliezen wereldwijd 650.000 mensen het leven als gevolg van een valpartij. Bij senioren speelt vooral een slecht gezichtsvermogen een prominente rol. 

Senioren met zichtproblemen lopen een significant groter risico op gevaarlijke valpartijen. In het verleden heeft de VRA in Reade hierover al veel voorlichting gegeven.

Vergeleken met ouderen met een goed gezichtsvermogen steeg de kans op een val bij mensen met glaucoom, cataract of maculaire degeneratie respectievelijk met 38, 36 en 25 procent. 

Risico inschatten
Wereldwijd verliezen jaarlijks naar schatting 650.000 mensen hun leven door vallen. Een van de belangrijkste oorzaken hiervan is verminderd gezichtsvermogen. Slecht zicht zorgde niet alleen voor meer valpartijen, maar verhoogde ook het risico op botbreuken.

Valpreventie
Tot de verwondingen behoren breuken van de heup, de wervelkolom, de onderarm, de schedel of de gezichtsbeenderen, het bekken, de ribben en de onderbenen. Het merendeel van de oogziekten die op latere leeftijd kunnen optreden, is te voorkomen of te behandelen. Regelmatige oogonderzoeken kunnen van cruciaal belang zijn voor senioren, omdat ze zich in de vroege stadia van oogziekten niet bewust zijn van de visuele beperkingen. Het is zaak om niet alleen je ogen maar ook je bril te laten controleren. Daarnaast kunnen maatregelen op het gebied van valpreventie het aantal fatale botbreuken bij senioren verminderen. Dus neem initiatief en zoek eens contact met een goede opticien.

In het verleden, november 2014! heeft de VRA tijdens een themamiddag aandacht besteed aan valpreventie.

 

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security