Weg met die tumor

Weg met die tumor! 
Maar liefst wel met zo min mogelijk schade voor gezond weefsel.
Arts-onderzoeker Lianne Wellens – Prinses Maxima centrum voor Kinderoncologie
legt uit hoe een nieuwe operatietechniek hierbij kan helpen.

Het k-woord: de diagnose die je niet wilt horen. Elk jaar krijgen zo’n 125 duizend mensen te horen dat ze kanker hebben. Zij gaan meestal een behandeltraject in dat – als het even kan – begint met een operatie. Daarbij snijdt de chirurg de tumor weg, inclusief omliggend weefsel. Maar hoeveel van dat weefsel is genoeg om er zeker van te zijn dat alle kankercellen mee zijn genomen, en wanneer wordt gezond weefsel onnodig beschadigd? 

Promotie gaat over:
Het laten oplichten van kankercellen tijdens de operatie zodat chirurgen nauwkeuriger kunnen opereren.
Bioluminescentie kan de chirurg hierbij helpen, zo legt arts-onderzoeker Lianne Wellens uit in deze aflevering van de podcast Oplossing gezocht. Met deze techniek reageren kankercellen – en alléén kankercellen – met lichtgevende eiwitten. Een soort glow in the darkmethode waarbij de chirurg precies kan zien welke cellen licht geven en dus moeten worden weggesneden.                                            

Kennislink  22.02.2024
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security