de Lang Leven Thuisflats

Ken je de Lang Leven Thuisflats al?

Ida Kahlman, lid van de cliëntenraad en nog meer, samen met haar (v)echtgenoot Chris al jaren lid van onze vereniging de VRA. Zij gaf een interview en vertelde: “Ik ben al vele jaren rolstoelafhankelijk en in december zijn we verhuisd naar een Lang Leven Thuisflat.

Ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Dat is niet altijd gemakkelijk, zeker nu bejaardenhuizen niet meer bestaan en ook aanleunwoningen steeds meer verdwijnen. Zelfstandig wonen met gezondheidsproblemen, in een huis waarin je niet meer goed uit de voeten kunt, kan vaak leiden tot eenzaamheid.

Op verschillende plaatsten in Nederland, ook in Amsterdam, worden deze lang leven thuisflats gebouwd. Dit zijn woningen met veel praktische voorzieningen, zoals elektronische deuropening (zonder sleutel, maar met een tikkie), geen drempels, brede deuren, grote toilet en douche, mogelijkheid om indeling naar specifieke wensen aan te passen. De flats mogen bewoond worden vanaf 55 jaar. Het zijn zelfstandige woningen, te vinden op woningnet.

In Amsterdam zijn er al een aantal van de flats en het aantal wordt in alle stadsdelen uitgebreid. Vaak in combinatie met een zorgcentrum en/ of zorgcoach in de buurt. Hierdoor is er niet alleen aandacht voor medische problemen maar ook voor sociale contacten (denk aan koffiebijeenkomsten, bibliotheekbezoek etc.).

Na een paar kleine aanpassingen in overleg met een ergotherapeut van Reade konden mijn man en ik in december 2023 verhuizen naar ‘de Bouwmeester’ in Slotervaart. Op de begane grond is een ruimte gecreëerd met o.a. een keuken waar bewoners (gratis) met en voor elkaar activiteiten kunnen organiseren, een verjaardag of een ander feest kunnen vieren. Het is geweldig om er te wonen en met mijn elektrische rolstoel rijd ik gemakkelijk door het hele gebouw en ontmoet ik veel medebewoners.

In april is er een symposium geweest over deze lang leven thuisflats in Amsterdam. Hier waren woningcorporaties, zorgaanbieders, ouderenorganisaties, gemeenteambtenaren, wethouders van wonen en zorg én actieve oudere Amsterdammers bij aanwezig. De gezamenlijke conclusie van deze bijeenkomst was dat er een grote noodzaak is om het aantal van deze flats uit te breiden. Dit kan ook opleveren dat er meer doorstroom kan plaatsvinden en de (vaak grotere) woningen van deze ouderen beschikbaar komen.
Zie voor meer informatie amsterdam.nl.

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security