Erken Fibromyalgie

Nathalie Kramer – Erken Fibromyalgie!

De 2e Kamer in Den Haag sprak op 30 september 2021 met groot respect over het burgerinitiatief van Natalie Kramer voor de erkenning van fibromyalgie. De fibromyalgie vertoont grote overeenkomsten met kwalen als chr. Lyme, chr. Q koorts, ME/CVS en chronische whiplash. Reumatologen en huisartsen gebruiken de diagnose fibromyalgie nauwelijks meer, men spreekt liever van chronisch gegeneraliseerd pijnsyndroom.

Fibromyalgie is een aandoening die langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel geeft. Daarnaast kan je last hebben van stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Mensen (naar schatting 340.000! in Nederland) noemen hun aandoening ook wel weke delen reuma of fibro.

Nathalie Kramer

Natalie is al jaren aan het knokken voor erkenning van fibromyalgie. Eind september 2021 had ze het voor elkaar: het door haar ingediende burgerinitiatief ‘Erken fibromyalgie’’’ leidde tot politieke acties.

Fibromyalgie leek eindelijk op de politieke agenda te staan. Meer dan twee jaar later is Natalie Penterman-Kramer (28) diep teleurgesteld. Zeg maar gefrustreerd. Niet alleen gebeurt er weinig of niets, ook wordt ze, ondanks alle beloften van meerdere politieke instanties, niet op de hoogte gehouden van de stand van zaken. “Vaak kom ik daar alleen achter als ik er zelf naar google op internet.”

Onderzoekers gissen naar de oorzaak van fibromyalgie en hebben de volgende suggesties

• Misschien heeft fibromyalgie te maken met hoe je hersenen je spieren aansturen. Normaal gesproken sturen de hersenen je spieren aan samen met bepaalde hormonen. Dat zijn stofjes die regelen dat je lichaam allerlei dingen kan doen. Het zou kunnen dat deze samenwerking tussen je spieren en hormonen niet goed werkt als je fibromyalgie hebt. Ze weten niet of dat een oorzaak of een gevolg is van fibromyalgie.

• Een andere theorie is dat het iets te maken heeft met hoe je prikkels uit de buitenwereld filtert. Dit filter zou bij mensen met fibromyalgie niet goed werken.

• Mensen met fibromyalgie verwerken pijnprikkels misschien anders dan mensen zonder fibromyalgie.

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security