Systemische jeugdreuma

Systemische jeugdreuma (sJIA)
Systemisch jeugdreuma of wel systemisch JIA (sJIA) is een ziekte met piekende hoge koorts (vaak in de namiddag of avond), zalmroze vlekkerige huiduitslag en gewrichtsontstekingen. Soms ook een vergrote lever en milt, vergrote lymfeklieren in de hals en  keelpijn. Systemisch jeugdreuma of wel systemisch JIA is een auto-inflammatoire aandoening. Het ontstaat door een ongecontroleerd aangeboren afweersysteem, waarbij het lichaam uit zichzelf, zonder prikkel van buiten (zoals een infectie) te veel ontstekingseiwitten aanmaakt. Vervolgens veroorzaakt het een ontstekingsreactie, zonder dat het nodig is.

De meeste patiënten zijn erg ziek en hebben hoge ontstekingswaarden in het bloed. Als de aandoeningen op volwassen leeftijd ontstaat, heet het adult onset Still’s disease.
Corlinda Kievit, studeerde Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, en PhD Candidate in Autoinflammatory Diseases bij  Radboudumc

Corinda is vanaf haar 15e jaar belast door sJIA, is actief in de stichting Youth-R-Weli.com, initiator van de cursus X&X en doet fundamenteel onderzoek naar auto-inflammatoire aandoeningen.

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security