Steeds meer mensen ervaren burn-outklachten, maar toch besloot Zweden vanaf 2028 om afstand te doen van de diagnose. Hoe zit dat in Nederland?
Burn-outklachten komen in stijgende mate voor. Waar in 2015 nog één op de zeven werknemers burn-outklachten ervoer, gold dat in 2023 al voor één op de vijf werknemers, blijkt uit data van TNO.
Ondertussen ligt de diagnose burn-out onder een vergrootglas. Het spectrum van klachten is breed en heeft veel overlap met bijvoorbeeld depressie en een angststoornis.
Rond 1930 werd de term neurasthenie gebruikt, een zenuwziekte die door de druk van de moderne maatschappij ontstond. Die diagnose heeft heel veel overlap met overspannenheidsklachten en burn-out. Uiteindelijk werd neurasthenie zo’n brede en ondefinieerbare aandoening, dat de term weinig toegevoegde waarde meer had. Maar mensen worstelden nog steeds met stress en zochten er nog steeds wel woorden voor.
![]() |
Herbert Freudenberger, geboren in Frankfurt am Main 1926 en overleden in 1999 in New York. |
In de jaren ’70 kwam de term burn-out op, mede door psycholoog Herbert Freudenberger. Volgens zijn definitie was een burn-out een altruïstische aandoening, voortkomend uit frustratie om andere mensen niet te kunnen helpen. Natuurlijk heeft Herbert vele boeken gepubliceerd over het onderwerp.
Later werd de reikwijdte van de burn-out verbreed, naar heftige stressklachten door werk, intermenselijke problemen of een studie. Inmiddels heb je bijvoorbeeld ook de opa-en-oma-burnout, door te veel verplichtingen na je pensioen.”
15 mei 2025 (verkorte weergave)