Grote kans dat je al last had van vermoeidheid voordat je wist dat je hartfalen hebt.
Bij hartfalen pompt je hart het bloed niet goed rond. Hierdoor krijgen de spieren, weefsels en hersenen in je lichaam minder zuurstof en voedingsstoffen dan dat ze nodig hebben. Dit zorgt voor vermoeidheid. Tegelijkertijd werkt je hart extra hard, wat meer energie kost. Ook dit zorgt voor vermoeidheid.
Om met dit probleem enigszins binnen de perken te houden en erop de juiste wijze mee om te gaan moet je je levensstijl en levensritme aanpassen. Ga vooral niet bij de pakken neer zitten.
Bijvoorbeeld; ga ‘s middags een uurtje liggen als dat goed voelt. Een powernap of gewoon even languit op de bank. Hierna zal je merken dat je je een stuk meer uitgerust voelt door een betere energieverdeling over de dag.
Blijf in beweging als dat mogelijk is. Dat vraagt doorzettingsvermogen, omdat je bij vermoeidheid waarschijnlijk het liefst niks wilt doen. Toch helpt het om in beweging te blijven, op 75% van je maximale kunnen maar daarna rust! Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of fietsen. Dit geeft op de langere termijn meer energie.
Plan een piekerkwartiertje maar blijf niet in je hersens malen. Dit bereik je door activiteiten te ontplooien. Wees creatief en verzet je zinnen. Spreek daarom met jezelf een piekerkwartier af. Een vast moment overdag waarin je je suf mag piekeren.
Bespreek je klachten altijd met jouw behandelend arts en een vertrouwenspersoon in een open gesprek. Ga nooit zonder een “begeleider “in gesprek met de behandelend arts. Namelijk na twee zinnen gesproken door de arts, gaan je gedachten al “op hol” en de rest dringt niet meer tot je door. Hij of zij kan aangeven welke mate van vermoeidheid bij jouw aandoening past of typisch is voor jouw aandoening.