Restaurant Meerzicht + Jordaanboot

Pannenkoeken eten

Op woensdag 27 juli, vanaf 15.00 uur druppelden de VRAleden binnen in restaurant “Meerzicht” in het Amsterdamse Bos. Dit is een schitterende locatie dat met veel zweetdruppels en tegen een hongerloontje in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw is aangelegd. Uiteindelijk kwamen er ruim veertig leden op de heerlijke geuren af. 

Nadat Marianne onder begeleiding, enige weken daarvoor de locatie, de kwaliteit van het gebodene had gecontroleerd en de nodige afspraken met de bedrijfsleiding had gemaakt, was er voor ons exclusief een ruimte in de buitenlucht gereserveerd.Er was een grote verscheidenheid aan pannenkoeken mogelijk. Zelfs pannenkoeken met zomerkoninkjes en slagroom.

De “mee eters” kregen gezelschap van een groot aantal zoetekauwen, die gek zijn op stroop en suiker en die zich niet makkelijk laten wegjagen. _____

J o r d a a n b o o t

 

09 augustus 2022, vertrokken we om 11.30 uur vanaf de locatie Adam-toren in Amsterdam-Noord.

Er was in de organisatie een miscommunicatie met als gevolg dat we een half uur te laat vertrokken. De VRA werd direct vergast op thee of koffie met en heerlijk groot stuk gebak. De bediening liep zich direct hun benen uit hun lijf. Hieronder op de foto zie je de trap naar beneden waar de bar is en van waar alles naar boven gebracht moest worden. Er was dus geen personeel met overgewicht!

We werden verwend met soep, broodjes kaas en ham en een kroket. Later kregen we nog hartige hapjes. Het kon niet op! Gerdus  haalde Marianne op om haar lijflied “Woonboot in de Amstel” uit te beelden. Met de benen in het trapgat, zaten we uiteindelijk met ons vieren zogenaamd te “roeien”. Het was een geweldige happening en op film vastgelegd. Daarna kwam de muziekbingo, die door Truus werd gewonnen, daarmee kreeg zij de kapiteinspet. 

Achterop de bingokaart kon je een leuke tekst schrijven, de leukste tekst op deze kaart werd verzonden naar degene aan wie je het geadresseerd had. Ik heb een kaart naar mijn Gerdusje en kleindochtertje Liv gestuurd. Beiden hebben hun kaart ontvangen. Ik had dus een pakkende tekst geschreven. De geplaatste foto’s laten zien dat de stemming er goed in zat en, wat ook heel belangrijk is, deze gezellige boottocht heeft weer enkele nieuwe leden opgeleverd.

Verse Groente versus fastfood bij artrose

Deze groente kan progressie artrose vertragen

Het is misschien niet de meest populaire groente, maar het is toch verstandig om deze vaker te eten. Het bevat niet alleen nuttige stoffen voor het behoud van sterke botten, maar kan ook de progressie van artrose vertragen. Om welke groente gaat het?

Bij artrose is het belangrijk om een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen. Volgens de Amerikaanse Arthritis Foundation is het verstandig om vaker broccoli op het menu te zetten. Deze groente is rijk aan Calcium en de vitamines K en C die bekend staan om hun botversterkende eigenschappen. Dit draagt bij aan het voorkomen van osteoporose. Maar broccoli bevat nog een bijzonder stofje dat de ontwikkeling van artrose kan vertragen.

Ontstekingsprocessen                                        
Het stofje in broccoli waar het om draait, is sulforafaan. Onderzoekers hebben ontdekt dat het de progressie van artrose kan helpen voorkomen of vertragen. Studies bij muizen tonen aan dat sulforafaan ontstekingsprocessen in de gewrichten blokkeren en kraakbeenbeschadiging bij artrose kunnen vertragen. Deze stof komt voor in kruisbloemige groente, zoals bloemkool, spruiten, boerenkool en spitskool. Broccoli is echter de grootste bron van sulforafaan.                         

Sleutelmolecuul
Studies hebben inmiddels aangetoond dat sulforafaan enzymen blokkeert die het kraakbeen vernietigen en daarnaast een sleutelmolecuul afremmen die ontstekingsprocessen in de gewrichten op gang brengen. Er moet nog veel aanvullend onderzoek worden gedaan naar de positieve invloed van sulforafaan op het vertragen van artrose. De eerste resultaten zijn echter zo veelbelovend dat de Amerikaanse Arthritis Foundation nu al met het advies komt om vaker broccoli te eten. Op internet vindt u overigens veel overheerlijke en gevarieerde gerechten met deze supergroente voor de gewrichten.                       

Eugène Mathijssen op 6 jun 2022

____  _____ _____

Opvallende oorzaak voor artrose bij jongeren

Steeds meer jongeren lopen met gewrichtsklachten rond. Voor de Indiase orthopeed Biren Nadkarni is dit geen verrassing.

Hij komt met een opvallende oorzaak van de toename van artrose op vroege leeftijd.

De leeftijdsgrens voor artrose gaat gestaag omlaag. Werden tot voor kort vooral mensen vanaf 55 jaar met deze aandoening gediagnosticeerd, tegenwoordig melden ook steeds meer jongeren in de leeftijdsgroep van 35-45 jaar zich met versleten gewrichten bij de orthopeed. De Indiase orthopedisch chirurg Biren Nadkarni – werkzaam in het Holy Family Hospital in New Delhi – komt met een verrassende oorzaak.

Thuiswerken
Volgens Nadkarni is thuiswerken de belangrijkste oorzaak van het toenemend aantal gevallen van artrose bij jongeren. Hij zegt: “Het langer dan zes uur zitten achter een scherm, gebrek aan lichaamsbeweging, gewichtstoename en te weinig blootstelling aan zonlicht kan de gezondheid van de botten en gewrichten schaden. Ik zie op mijn spreekuur elke maand minstens tien patiënten van in de dertig met artroseklachten. En dit aantal gaat alleen maar omhoog.”

Gefrituurd voedsel
De Indiase orthopeed noemt ook als oorzaak de slechte voedingsgewoonten die jongeren erop na houden. Verse groente en fruit zijn rijk aan antioxidanten met een beschermende invloed op het kraakbeen in de gewrichten. “Tegenwoordig staat er vooral veel junkfood en gefrituurd voedsel op het menu. En dit is juist slecht voor het kraakbeen,” aldus Nadkarni. Hij adviseert jongeren om gewrichtsproblemen niet te negeren. “Merk je dat je beperkt wordt bij het lopen of het uitvoeren van bepaalde activiteiten? Dan is het belangrijk om snel naar een arts te gaan.”

Eugène Mathijssen op 2 jun 2022

 

theatershow 13 okt

Op 13 oktober gaan we met de bus naar een theatershow van de DUTCH SHOW COMPAGNIE

 

 

 

 

Omdat ik, bij het ter perse gaan van het VRA nieuws, nog geen verdere details heb, krijg je dat wanneer je je definitief aangemeld hebt, apart toegestuurd. 
Het is een volledig verzorgde dagtocht zoals jullie gewend zijn van de VRA. 
De prijs houden we maar weer op €25 voor leden en €30 voor niet leden.
Als je zin hebt om dit spektakel mee te maken meld je dan aan bij Marianne 06-20436050

 

 

 

Reade – testpanel

Beste VRA – leden.

Bij Reade komt er een testpanel, dit zal gaan op de computer. Voor deze groep zoeken we gebruikers van Reade.  Het zou fijn zijn als de reumapatiënten ook goed vertegenwoordigd zijn in dat panel.  Heb je belangstelling, dan kun je dat mailen naar Ida Kahlman, ik ben lid van de cliëntenraad van Reade.  Mijn mailadres is : ckahlman@kpnplanet.nl Ik hoop dat er veel aanmeldingen komen.  Ik geef dat dan door.  Je krijgt dan bericht of je mee kunt doen. Vriendelijke groeten, Ida Kahlman.       

Na de samenwerkingen met de Wandelbond en NL Actief gaat ReumaNederland nu ook een samenwerking aan met Sportfondsen. Sportfondsen beheert ca. 100 zwembaden in Nederland. Met de samenwerking willen ReumaNederland en Sportfondsen het aanbod van bewegen in water voor mensen met reuma verbeteren en vergroten.

Jan Willem Förch, directeur ReumaNederland: “Deze samenwerking is een mooie volgende stap in onze ambitie om sporten en bewegen toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk van de 2 miljoen mensen met reuma.

Zwemmen ontlast de gewrichten en is daardoor een goede en laagdrempelige beweegactiviteit voor mensen met reuma. Een beweegactiviteit die we graag stimuleren, omdat we weten dat (blijven) bewegen voor mensen met reuma erg belangrijk is. Het is een goede ondersteuning van de medische behandelingen, zorgt voor verminderde kans op het krijgen van andere chronische aandoeningen en heeft een positief effect op het welbevinden en de ziekte zelf.”                         

Het doel van ReumaNederland en dat van Sportfondsen sluiten goed op elkaar aan. Sportfondsen zet zich in voor een vitaal Nederland. Zwemmen is een beweegactiviteit die op alle niveaus beoefend kan worden. Door de samenwerking wordt de kennis over bewegen in water en de kennis over reuma gebundeld.                                                                     

Tycho Knevel, commercieel directeur Sportfondsen Nederland: “Dankzij ons netwerk van zo’n 100 zwembaden kunnen mensen met reuma meedoen aan beweegactiviteiten in het water. Op verschillende plekken in Nederland worden deze activiteiten begeleid door onze zweminstructeurs. De Nationale Beroepsopleiding Zwemmen (NBZ) participeert in de samenwerking en verzorgt de opleidingen van deze zweminstructeurs. Zo brengen we kennis en kunde samen voor een goede begeleiding en een positieve beleving bij mensen met reuma.”

Sport en afslanken

Hoe sporten om af te slanken?

Afslanken doe je volgens twee doelstellingen: minder eten (lagere energie-inname) en meer beweging (hoger energieverbruik). Volgens het zeven stappen programma van Babak Bahadori mag je pas twee uur na een maaltijd ongeveer 45 minuten sporten per dag (3 à 5 keer per week).
Na het sporten moet je nog eens 12 uur lang blijven vasten! Dit protocol tracht de vetverbranding tijdens het sporten te maximaliseren. Je moet al een half uur sporten vooraleer de vetverbranding goed begint te draaien. Na het sporten blijf je nog een poosje vasten zodat de vetverbranding nog een tijdje blijft voortduren. Volgens het protocol mag je kiezen op welk ogenblik van de dag je begint te sporten, maar in de praktijk zal dat vooral ’s avonds zijn.

Dankzij het sporten-met-een-lege-maag verloren 27 mensen gemiddeld 4,2 kilogram op 12 weken tijd. Daar hoorde 7,4 kilogram vet bij. Neen, dit is geen rekenfout omdat de deelnemers meer spiermassa erbij hadden gekregen. Opmerkelijk is dat er géén toezicht was op de deelnemers noch door een arts, noch door een diëtist(e). Eten mocht naar believen, alleen moesten ze hun gezond verstand erbij houden. Consumptie van dierlijke vetten werd afgeraden; die van natuurlijke voeding werd aangemoedigd.

Abc gezondheid

Milieubewustzijn

Milieubewustzijn

In de rij zegt de kassamedewerker tegen een bejaarde vrouw: – Mevrouw, u moet uw eigenboodschappentassen van huis meenemen want deze plastic tassen zijn niet milieuvriendelijk!

De oude dame verontschuldigde zich en reageerde:

  • In mijn tijd was er niet zo’n “groene golf”.

Dit is ons probleem vandaag, mevrouw. Jouw generatie gaf niet genoeg om het milieu.

  • Je hebt gelijk – antwoordde mevrouw. Onze generatie gaf niet genoeg om het milieu. Glazen flessen melk, frisdrank en bier gebruikt om terug te keren naar de winkel. De winkel zou ze terugbrengen naar de fabriek, waar ze gewassen en gesteriliseerd werden voordat ze opnieuw en opnieuw werden gebruikt. We gaven vroeger echt niets om het milieu. We hebben zelfs de babyluiers gewassen omdat er geen wegwerp waren. We hebben ze zelf gedroogd, niet in elektrische drogers. Die luiers waren echt aan het drogen van de wind en zon.

We gaven vroeger echt niets om de toestand van het milieu. Vroeger hadden we maar 1 tv en 1 radio in huis, niet 1 tv per kamer. En de tv had een 14 inch scherm, niet zo groot als een stadion, dat als het kapot ging, zomaar weggegooid zou worden. In de keuken moesten we alles met de hand doen omdat er geen elektrische apparaten waren om alles voor ons te doen. Toen we iets breekbaars inpakten, gebruikten we oude kranten, geen nylon bellen en piepschuimballen die 500 jaar duren om te ontbinden.

Vroeger gebruikten we geen benzine grasmaaiers om het gazon te maaien, ze waren mechanisch en we gebruikten onze spieren om ze te verplaatsen. De trainingen waren geweldig en we hoefden niet naar de sportschool om fit te worden.

Je hebt gelijk, we maakten ons in onze dagen geen zorgen over het milieu. Vroeger dronken we water rechtstreeks uit de kraan, niet uit de plastic flessen en bekers die nu de oceanen vullen.

Er was niet echt een “groene golf” in onze tijd – toen stapten we allemaal op de tram of bus, jongens gebruikten de fiets of liepen naar school in plaats van hun ouders als 24-uurs taxidienst te gebruiken.

Dus is het niet geweldig dat de huidige generatie zoveel over “milieu” praat, maar niet bereid is om iets op te geven en te denken met weinig te leven zoals ik vroeger deed! Dit is een verhaal voor jong en oud en legt de vinger op de zere plekjes in onze maatschappij. De jongeren zijn nu aan de beurt om bewuster met hun leven en milieu om te gaan.

 

 

Laad meer

x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security