Bingo of Danspark

Danspark

Speciaal voor mensen met een chronische beperking door o.a. Parkinson, MS of Reumatiek, bewegen en dansen op muziek voor mensen met een bewegingsbeperking. In Amsterdam wordt het op twee plaatsen gegeven. Maar ook in Den Haag, Leiden en Utrecht. Je kunt een gratis proefles krijgen.

Voor nadere informatie ga naar www.danspark.org.

B i n g o

Wie is de ballenvrouw??

Voor de volgende bingo middag wordt nog een datum geprikt. Het vergt enige organisatie. Maar de vaste deelnemers zullen worden benaderd door Marianne. Mochten er leden zijn die zich ook bij deze bezigheid willen aansluiten, dan is het zaak om je aan te melden bij Marianne op 06-20436050. Voor € 7.50 heb je een heerlijke middag, met 3 speelrondes en altijd prijs en een kopje koffie/thee met iets lekkers en tussendoor een glaasje fris met stukjes kaas en worst. Introducées zijn natuurlijk van harte welkom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Invloed van voeding op fibromyalgie

Invloed van voeding op fibromyalgie

Fibromyalgie is een veelvoorkomende aandoening waarvan de oorzaak nog niet is vastgesteld. Daarom zijn er nog geen geneesmiddelen die helpen om de klachten te verminderen. De Oostenrijkse pijnspecialist Pinsger behaalt echter goede resultaten met onder andere een voedingstherapie. In dit artikel geeft hij een aantal tips.

Minder vlees, suiker, melk en tarwe verminderen symptomen

 

Fibromyalgie is een ziekte die voor veel persoonlijk leed kan zorgen. De oorzaken zijn immers nog niet bekend, zodat de symptomen als chronische pijn, slaapstoornissen en vermoeidheid nog niet goed behandeld kunnen worden.       

Er zijn nog geen medicijnen die de klachten van fibromyalgie kunnen verminderen. De Oostenrijkse orthopeed Martin Pinsger – directeur van een pijnbestrijdingscentrum in Bad Vöslau – boekt met een combinatietherapie echter goede resultaten bij patiënten. Voeding speelt daarbij een centrale rol.

Betere kwaliteit van leven met fibromyalgie

“In de praktijk blijkt, dat een enkele therapeutische maatregel zelden succesvol is bij fibromyalgie. Daarom moeten altijd meerdere punten worden aangepakt. Het gaat daarbij om een combinatie van beweging, ontspanning, voeding en methoden om met pijn om te leren gaan. Het doel is om patiënten te helpen om hun klachten onder controle te krijgen om zo een betere kwaliteit van leven te bereiken,” zegt de Oostenrijkse arts. “Veel mensen met fibromyalgie willen zelf iets kunnen doen om zich beter te voelen. Je eigen dieet is een geweldige manier om positieve veranderingen aan te brengen. De tweede actie die ondernomen kan worden is zoveel mogelijk bewegen. Nog beter is om beide te doen. Ook al vinden fibromyalgiepatiënten het vaak erg moeilijk om te bewegen vanwege de pijn en vermoeidheid.”

Ontstekingsprocessen spelen rol bij fibromyalgie

Een gerichte voedingstherapie is nog niet standaard bij fibromyalgie, maar het wordt in toenemende mate opgenomen in behandelingsplannen. Zoals bij het pijnbestrijdingscentrum in Bad Vöslau.

“Diverse onderzoeken tonen de invloed van voeding op chronische pijn aan. Veel patiënten experimenteren daar al zelf mee. De ervaringen die wij horen bevestigen dat voedsel een grote impact op het welzijn heeft,” aldus Pinsger. “Bij pijnstoornissen zoals fibromyalgie spelen kleine ontstekingsprocessen in het lichaam een rol. Ingrediënten in voedsel kunnen deze processen beïnvloeden. Met wat je elke

dag eet, kun je ontstekingsprocessen stimuleren of juist dempen.”

Deze voedingsmiddelen zijn goed bij fibromyalgie

Voor ontsteking-gerelateerde pijn wordt een dieet aanbevolen dat overwegend plantaardig is en weinig vlees bevat. Bepaalde voedingsmiddelen bevatten grote hoeveelheden antioxidanten die ontstekingen kunnen bestrijden, zoals groenten en fruit. In het bijzonder worden broccoli, alle soorten kool, spinazie, bloemkool, sperziebonen, erwten, wortelen, aardappelen, tomaten, avocado en paprika door de pijnspecialist uit Oostenrijk aanbevolen. Maar ook gember, rode pepers, knoflook, ui en kurkuma staan hoog op zijn lijstje. Daarnaast adviseert hij om bij het koken hoogwaardige oliën – zoals lijnzaadolie of koudgeperste olijfolie – te gebruiken. Deze bevatten omega 3-vetzuren met een ontstekingsremmende werking.

Verder beveelt Pinsger het mediterrane dieet aan als goede voeding om de symptomen van fibromyalgie te verminderen. Dit bevat veel groenten, fruit, peulvruchten, knoflook, verse kruiden, extra vierge olijfolie en vis. Rood vlees en zuivelproducten staan minder op het menu.

Pinsger: “Je gebruikt veel tomaten, knoflook, uien en vooral kruiden als rozemarijn, oregano en tijm. Deze hebben een niet te onderschatten effect op de pijn.”

Lekkernijen wakkeren symptomen fibromyalgie aan

U verwent zichzelf regelmatig graag met schnitzel, shoarma, gebak, cake, frisdrank of bier? Dit draagt niet bij aan het verminderen van de symptomen van fibromyalgie. “Veel van wat de meeste mensen lekker vinden – en dus bijna elke dag eten en drinken – hebben een nadelig effect op deze ziekte. Voedsel dat ontstekingen veroorzaakt, moet worden verminderd of helemaal geschrapt worden. Dat geldt voor “fastfood, gefrituurde snacks, rood vlees, en bewerkte voedingsmiddelen die veel vet, suiker en zout bevatten,” zo luidt het dringende advies van de pijnspecialist. “Rood vlees” bevat stoffen die ontstekingen bevorderen en mogen dus niet elke dag gegeten worden. Houd de porties zo klein mogelijk. Tarwe en koemelkproducten kunnen chronische laagdrempelige ontstekingen bevorderen. Ik hoor van veel van mijn patiënten dat vermindering van vlees, suiker, melk en tarwe de symptomen van fibromyalgie helpt te verbeteren.”

In veel gevallen verbetert gewichtsvermindering ook de symptomen van fibromyalgie. Vooral buikvet wordt beschouwd als ontstekingsbevorderend. Dit kan op lange termijn worden afgebroken door zoveel mogelijk te bewegen en het veranderen van het eetpatroon. Tot slot adviseert de Oostenrijke arts om extra aandacht te besteden aan het niveau van vitamine D in het lichaam. “Een tekort kan ontstekingen veroorzaken.”

REVA Sport

REVA Sport

Inmiddels hebben wij precies een half jaar geleden het stokje mogen overnemen van Reade om samen met u, een grote groep fanatieke en betrokken sporters, een doorstart te maken. Hiervoor hebben we veel en meer deelnemers nodig. Heeft u www.revasport.nl  al gezien?  Mocht u op- of aanmerkingen hebben, laat ons dit vooral weten via info@revasport.nl.                                                                        

Dus meld je aan voor deze revalidatie sport mogelijkheid!!

FitStap

Stap je Fit met FitStap

Durf jij voor jezelf te gaan? Wil jij fitter worden en tegelijk ook plezier hebben met andere deelnemers? Sluit je dan aan bij de nieuwe FitStap groep. Iedereen heeft een eigen niveau en eigen unieke mogelijkheden en onmogelijkheden. Samen kijken we bij dit leefstijlprogramma wat plezierig en haalbaar is!

Wat is FitStap?

FitStap is een professioneel beweeg- en leefstijlprogramma. Tijdens het programma van 12 weken krijg je begeleiding van een gecertificeerde FitStap-coach. FitStap draait niet alleen om meer bewegen, je gaat ook aan de slag met gezonde voeding en mental coaching. De combinatie van een gezonde geest in een vitaal lichaam staat binnen FitStap centraal en blijkt een succesformule te zijn.

Het FitStap-programma bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Beweging. Wandeltraining, maar ook cognitieve fitness

(hilarische training voor je koppie)

2. Voeding

3. Mental coaching

Voor wie is FitStap?

FitStap is bedoeld voor iedereen, met of zonder basisconditie of met of zonder lichamelijke beperkingen. Je presteert naar je eigen (groeiende) vermogen!

Programma – wat gaan we doen?

Gedurende twaalf weken heb je iedere week op een vast moment een groepstraining. Met de groep ga je aandacht besteden aan onderwerpen als: wandeltechniek, materiaal, voedingskennis en mentale coaching.

Iedere week voer je naast de groepstraining twee zelfstandige trainingen uit op jou passende tijden. Van te voren krijg je een schema zodat je precies weet wat je kunt doen. Daarnaast krijg je iedere week via de FitStap-app een aantal opdrachten en tips voor jouw gezonde leefstijl.

FitStap bestaat dus iedere week uit de volgende onderdelen:

Een groepstraining

Twee zelfstandige trainingen

Praktische opdrachten via de FitStap-app

Tips via de FitStap-app

Persoonlijke begeleiding van een gecertificeerde FitStapcoach en contact met je groepsgenoten via de speciale FitStap-app (hiervoor moet je wel de beschikking hebben over een smartphone).

Zelfstandige trainingen, opdrachten en tips om individueel aan de slag te gaan

De FitStap app
Om FitStap te kunnen uitvoeren en ervaren, is een speciale FitStap app gemaakt. Deze app is gratis voor deelnemers van het programma. Tijdens het FitStap programma krijg je veel ondersteuning via de FitStap app.

De FitStap app bevat:

2 zelfstandige wandeltrainingen met verrassende oefeningen

Tracking van jouw gelopen routes, afstand en snelheid

Inspirerende opdrachten op het gebied van voeding, coaching en cognitieve fitness

Motiverende tips over voeding, leefstijl, cognitieve fitness en coaching

Contact mogelijkheid in de vorm van een chatfunctie met jouw groepsgenoten en de coach

De app is beschikbaar vanaf iOS 10.3 en Android 5.1. Het installeren van de app is niet moeilijk. Je coach of mededeelnemers kunnen je hier eventueel bij helpen. 

Wanneer?
We starten 2e helft mei 2022 en we gaan samen 12 weken met elkaar aan de slag

Woensdagmiddag in Reade/Rembrandtpark

Kosten?  Normaal € 139,– , voor VRA-leden en introducees : € 120,– De VRA vindt het belangrijk dat er samen gewerkt wordt aan dit programma. Daarom neemt de VRA voor alle leden die zich inschrijven 50% voor haar rekening. Dat betekent dat je slechts € 60,– betaalt voor 12 weken leefstijlprogramma. Dat is € 5,– per week! En dat voor een programma waar je de rest van je leven profijt van kan hebben!

Doe mee met Marianne Walma en geef je kwaliteit van leven een boost!

Info bij Marianne op tel.nr. 06-20436050

 

 

 

dagje-uit 17mei Beekse Bergen

UITNODIGING
Dinsdag 17 mei 2022
BUSTOCHT en RONDTOUR DE BEEKSE BERGEN

09-00 uur vertrek van Reade, geen rolstoelbus
09.30 uur vertrek vanaf carpool Abcoude met rolstoelbus
11.00 uur Herbergh den Hemel voor koffie/thee met gebak
13.00 uur aankomst Safaripark
13.15 uur Ranger komt in de bus voor een rondtoer door het park
14.45 uur een rondrit op eigen gelegenheid
15.00 uur diner in de Herbergh Den Hemel
18.00 uur aankomst bij carpool Abcoude
18.30 uur aankomst bij Reade in Amsterdam.

beekse-bergen_plattegrond_safaripark

De bussen vertrekken op de volgende tijden en plaatsen:
Dinsdag 17 mei 2022
9.00 uur Reade (locatie Jan van Breemen)
9.30 uur carpool Abcoude)

Wilt U op beide plaatsen TIJDIG aanwezig zijn, we vertrekken op tijd !!!
De kosten voor deze dag zijn: leden € 25,–, begeleiders € 30,–incl. bus, 2 x koffie, 1 x gebak, 3 gangenmenu.

Aanmeldingsformulier opsturen vóór 10 mei 2022 (VOL is VOL).
Indien er bij ontvangst van de aanmeldingsbrief geen plaats meer is, krijgt U van ons bericht. Als U niets hoort en tijdig hebt betaald, gaat U mee.
Deelnamekosten vóór 10 mei 2022 overmaken naar:
VRA banknummer NL95 INGB 0004 4464 39 o.v.v: Dagje uit Beekse Bergen informatie: Marianne Walma tel.: 06-0436050

 

beekse-bergen_plattegrond_safaripark

Van het bestuur

Van de voorzitter

Beste Mensen.

We  kunnen weer genieten van mooi weer deze periode. Want het zomer seizoen gaat weer beginnen met alle leuke activiteiten die  we kunnen gaan doen.

Ook was er op 30 maart jongstleden het lente diner met bingo, een groot succes met veel leden die akte de présence gaven.

Boven verwachting was er een groot aantal leden aanwezig op de ALV , alsnog onze dank hiervoor. Deze bijeenkomst is in alle rust en vriendschap verlopen. Marianna heeft het stokje van het penningmeesterschap overgedragen aan Monique Rappard. Monique was echter herstellende van een operatie en moest verstek laten gaan. Het bestuur wenst haar een spoedig herstel.

Ook de Paas Bingo was druk bezet. Alle aanwezige gingen met prijzen en een doos verse eieren naar huis wat zeer werd gewaardeerd.

Ik ga U weer bij een volgende gelegenheid zien en waarschijnlijk met een leuk uitje.

Hans Beglinger

 

Van de secretaris              

Lieve mensen

Hier weer een berichtje van de secretaris.                        

Omdat Marianna aangegeven heeft niet langer de verantwoording voor haar functie te kunnen dragen, moesten we snel een andere penningmeester zoeken.  Gelukkig wil Monique Rappard, die al in het bestuur zit, deze taak overnemen. We hebben afgesproken dat wij, Monique en Marianne, het samen willen doen, natuurlijk met onze steun en toeverlaat Martin, die ons nog nooit in de steek gelaten heeft. Het bestuur heeft er dus alle vertrouwen in dat het op dezelfde voet door kan blijven gaan. 

Omdat Monique op de dinsdag voor onze ALV geopereerd is, moest ze zich bij de ALV afmelden. We wensen haar vanaf deze plek van harte beterschap. Zodra ze weer is opgeknapt, gaan we samen aan de slag. Zo spoedig mogelijk zal deze mutatie in het VRA-bestuur bij de Kamer van Koophandel worden doorgegeven. 

Op woensdag 13 april was er een druk bezochte Algemene Leden Vergadering in het auditorium van Reade. De vergadering verliep vlot. Martin projecteerde het financieel verslag over de afgelopen drie jaar, op de muur, goed leesbaar voor iedereen. Hoewel er twee jaar geen ALV in verband met Covid19 maatregelen, gehouden kon worden, is wel door de kascontrolecommissie elk jaar de administratie doorgenomen en steeds voor akkoord bevonden. Met de financiën moet een bestuur steeds alert zijn, vandaar de controles. Reina Beglinger en Jos Elzinga hebben zich bereid verklaard ook het volgende verenigingsjaar de kascontrolecommissie te willen vormen. Ze doen dit graag omdat het bij Gerdus en Marianne thuis gedaan wordt en Martin om de hoek woont.

Tijdens de ALV heeft Marianne de scheidende penningmeester Marianna bedankt voor de jaren, dat ze zich ingezet heeft voor de VRA, dit werd vergezeld van een tuiltje bloemen, een doos bonbons en drie klapzoenen. Marianna blijft wel lid van de VRA.  De notulen van de ALV zijn bij deze editie van het VRA-Nieuws bijgevoegd.

Na de ALV was er nog een Paasbingo. Iedereen was nerveus maar ging uiteindelijk toch met een prijsje naar huis. Aan het eind van deze middag kreeg iedereen een doosje met 10 kippeneitjes uit Waverveen mee, alvast voor de Pasen.

Het lentediner op 30 maart 2022 in “De Zoete Inval” was druk bezocht, 81 gasten en was weer geweldig goed verzorgd. Gerdus was die dag jarig, 70 jaartjes jong geworden. Hij had nooit eerder zoveel gasten voor zijn verjaardag en nooit eerder had hij zoveel cadeautjes ontvangen. Hij dankt  iedereen voor de cadeaus. Ook nu was er een kleine snelle bingo en had iedereen een cadeautje. Aan het eind van deze middag kreeg iedereen een schattig lentebakje mee naar huis.

Als u deze editie leest zijn 25 leden naar een concert van het Amsterdams Volkskoor in het Zonnehuis in Amsterdam Noord geweest. Een kort verslag leest u in de volgende editie. Op 17 mei gaat de VRA met 2 bussen op safari in de Beekse Bergen. De uitnodiging met inschrijfformulier vindt u bij dit VRANieuws. Meld je snel aan dan kun je nog mee.                    

Verder staat er nog een theatervoorstelling in de planning. Hierover volgt nog een nader bericht.

Marianne

 

Van de redactie 

Eind april 2022 ging deze editie al weer naar drukkerij AVANTI in Wilnis. Zoals al eerder vermeld zijn we blij met dit bedrijf, namelijk hoge kwaliteit, meedenkend, klantvriendelijk en nog meer. Dit keer onder meer een artikel over het succesvolle lente diner, dit alles gelardeerd met een reeks foto’s. Deze zijn gemaakt met twee verschillende camera’s en dat was te merken bij de opmaak.

Een steeds terugkerend onderwerp is voeding voor onze leden, zeker bij fibromyalgie. Vandaar dit uitgebreide artikel.                   

Een druk bezochte ALV, gevolgd door een bingo. De notulen van deze ALV zijn bij deze editie gevoegd.

In één item wordt een nieuwe ontwikkeling in behandeling van Artrose beschreven.

Je kunt merken aan de hand van het aantal verenigingsactiviteiten, dat de leden iets hebben in te halen. Dus, maak er gebruik van als je kunt. Je leeft tenslotte maar eenmaal. Mocht je in reïncarnatie geloven dan is het nog maar te bezien of je ooit weer lid van de VRA wordt!

Laad meer

x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security