Kerstviering 17 dec 2019

‘Kerstviering’

donderdag 17 december 2019
van 13.00 tot 18.00 uur in het
Partycentrum Borchland
Borchlandweg 6-12, 1114 Amsterdam/Duivendrecht.

Om 13:00 uur wordt u ontvangen met een kopje koffie met gebak.
Daarna, om 15.00 uur begint het diner en wordt de soep uitgeserveerd.

Net als ieder jaar houden we ook een ‘Tombola’ met mooie prijzen,
waarvoor u lootjes kunt kopen voor € 0.50 per stuk. 
 De tombola is van 13.30 tot 15.00 uur. (11 voor € 5.00)

Het geheel wordt muzikaal omlijst door Hans Vestering.

De kosten zijn, inclusief 2 drankjes, voor leden € 25,00 en voor begeleiders € 30,00.
Elk lid mag 1 begeleider meenemen.

Het vervoer van en naar huis dient u zelf te regelen.
Maar komt u met de metro, dan kunt u bellen met 06-20436050 dan kan Gerdus u ophalen van station Duivendrecht.

Deelnamekosten a.u.b vóór 3 december overmaken op:

NL95 INGB 0004446439 ten name van
Vereniging van Reumapatiënten Amsterdam e.o.

Pas als u betaald heeft, wordt u definitief op de lijst geplaatst.

Aanmelden a.u.b. vóór 1 december (zie aanmeldingsformulier)

Informatie:    Marianne Walma  06-20.43.60.50.

 

 

 

 

 

Sint Nicolaas in Reade

Sint Nicolaas

Op woensdag 20 november 2019 om 15.00 uur komt de Goed Heiligman, Sint Nicolaas met zijn gevolg, volgens afspraak, weer naar Reade in het Auditorium Dr. Jan van Breemenstraat 2 Amsterdam.

Bij zijn vorig bezoek heeft hij aan de leiding duidelijk gemaakt dat hij met veel gezang ontvangen wil worden, hij houdt tenslotte van zingende kinderen. Zingende kinderen zijn altijd brave kinderen volgens hem.

De kinderbegeleiders worden vanaf 14.30 uur verwacht.

Als de kinderen thuis met de liedjes goed geoefend hebben dan kunnen de begeleiders met de kinderen in afwachting van de komst van de Sint en zijn gevolg gezamenlijk mooi zingen. De Sint is tenslotte erg muzikaal!

Gaarne de kinderen aanmelden voor 10 november 2019 bij Marianne   06-20436050.

 

 

B o t o n t k a l k i n g

B o t o n t k a l k i n g

Adenosine

In 2014 onderzocht Dr. Varghese de rol van populaire biomedische preparaten 
gemaakt van calciumfosfaat bij het bevorderen van botherstel en regeneratie bij onder meer Osteoporose of Bot-ontkalking

Ze ontdekte dat het biochemische adenosine – dat op de A2B-receptor werkt – een grote rol speelt bij het bevorderen van botgroei. Het lag voor de hand dat een gebrek aan deze biochemische stof een rol zou kunnen spelen bij de ontwikkeling van osteoporose.In haar vervolgonderzoek bestudeerde Varghese muizen met botontkalking. Ze verhoogde de niveaus van adenosine om te zien of dit zou helpen om de schadelijke effecten van de ziekte om te keren.

Bloedstroom
 Het is nu de uitdaging om een geschikt medicijn voor mensen te ontwikkelen. Adenosine wordt van nature door het hele lichaam gemaakt en heeft vele rollen, zoals het reguleren van de bloedstroom naar verschillende organen. Onderzoekers kunnen niet zomaar een heleboel adenosine in de bloedbaan ‘dumpen’ om botafbraak zonder bijwerkingen om te keren.

Bron: Bewegen zonder pijn

 

Verslag: Jordaanboot 5/9/19

GEZELLIGE TOCHT MET DE MS JORDAANBOOT DOOR AMSTERDAM

 Donderdag 5 september 2019
Het team van vrijwilligers en de bemanning van MS De Jordaan hebben ons bij het betreden van het schip 

van harte welkom geheten, en de jassen en rollators aangepakt, om vervolgens in snel tempo door te gaan met  heerlijke koffie en gebak te serveren. Eddie, de zanger greep  in de tussentijd  de microfoon en bracht de VRA-leden in de stemming om mee te brullen. Dat zorgde voor dorstige kelen dus er volgde een drankje.                                           
Op de Amsterdamse feestboot zien we een oergezellige Jordanese huiskamer én een traditioneel Amsterdams Café. Lekker Hollands buffet en de boot is zo gaaf ingericht, alle details kloppen en wat knap, geen stofje te vinden tussen alle porseleinen beeldjes. Nog maar te zwijgen van de stijl van het toilet!

Muziekvaart en een uitgebreide lunch met  broodjes, soep, kroket en een heerlijk nagerecht en ook alle drankjes inclusief. Dit is enorm leuk om met een grote groep te doen. Gezelligheid gegarandeerd!! Zelfs een liedjesbingo werd er voorgeschoteld. We troffen enthousiast personeel die ons verwenden met nog weer een borrel en bitterballen en kaasstengels. En natuurlijk liederen.

We voeren over het IJ. We zongen met de muziek van Eddie, de zanger. Het is lachen, gezond, verslavend, plezierig en een gezellige sfeer.
Natuurlijk hebben we niet in de Jordanese grachten gevaren, maar wel op enkele grachten, tot aan de Torontobrug.  

Geluk in de bingo
De bingo is tevens hilarisch, enig. Iemand hield de bingokaart omhoog. “Ik won de muziek-bingo! En wat een grappige prijs hè? Die kapiteinspet.”

We gingen richting Oranjesluizen en toen kwamen de broodjes bovendeks: een met kroket, kaas en ham en een toetje, Ik heb de luxe gehad om twee keer van een broodje kroket te mogen genieten. Heerlijk om van zo iets te smullen.

We passeerden het filmmuseum en bioscoop Eye op de Noordoever, het nieuwe Paleis van Justitie op het IJ-dok, het Centraal Station, Muziekgebouw aan het IJ + BIM-huis en nog heel veel meer, waaronder fraaie woningbouw ten oosten van KNSM-eiland. Sommige gingen vanaf het dek, onder een droge hemel genieten van een aardig zonnetje. We gingen zingen en hebben de voeten platgelopen tijdens de polonaise en andere stukken muziek!

Natuurlijk hebben we pijn in onze knieën van het dansen, en pijn in de kaken van het lachen en pijn in de achterste van het zitten. Vier uur lang vrolijk zijn, dat is zwaar!.

We waren nog lang niet moe.
Onderweg liet het zonnetje verstek gaan, maar we hebben tóch heerlijk gevaren langs mooie gebouwen en natuur op het water.

Vervolgens zijn we weer veilig teruggevaren naar de aanlegsteiger in de haven. We waren weer snel van boord om vervolgens hebben we gezellig op het vervoer naar huis gewacht.

Zoals altijd, Gerdus en Marianne wachtten net zo lang tot dat iedereen weg was met de busjes voor het vervoer om  weer veilig thuis gebracht te worden.
Zo kregen de organisatoren een dikke kus en veel  dankbaarheid van de schepelingen. We waren heerlijk een dagdeel “hinaus”.
Ik persoonlijk kan het hooglijk waarderen dat het bestuur en de vrijwilligers de belangen van de leden hoog in het vaandel hebben staan.

Voor veel van de leden is het een ideale sociale gelegenheid om samen te zijn.
Voor anderen is het de kans om aan de (reuma)narigheid te ontsnappen, dat is me even ontsnapt!
In onze vereniging worden de eenzame leden nooit vergeten.
Onze VRA heeft goede hoedanigheden van geweten!
Hartelijk dank voor een onvergetelijke dag!
Nogmaals hartelijke dank aan Marianne, Gerdus en de vrijwilligers.
Ik dank jullie en ook aan alle leden dat ik samen met mijn dochter Vanessa, de kans gekregen heb om van de rondvaart te genieten.
Liefde, vreugde, vrede en je kostelijk amuseren. Gracias.

PS. Misschien heb ik iets vergeten. Hiervoor mijn excuus.
Het komt door mijn enthousiasme. ;-))

♥Con mucho Amor/ Met veel liefde.
Ruth Iturriaga de Segall.


Verslag 2: Jordaanboot

Wat hadden we een geweldige mooie vaartocht met de Jordaanboot op 5 sept, nog mooier dan de vorige keer, we werden ontvangen met koffie en gebak…vanaf het IJ de Amstel opgevaren waar diverse bruggen geopend moesten worden, passeren we diverse mooie plekken en het Amstel hotel, ondertussen werden we voorzien van een lekkere lunch met soep en broodjes kaas en cervelaatworst en broodjes kroket, tussendoor ook nog kaasblokjes en ossenworst, later nog bitterballen en kaas sticks, kortom het was weer geweldig en alle drankjes inclusief en niet te vergeten de advocaat met slagroom, de bediening was top en wat een leuke bingo met Hollandse toppers aan elkaar gepraat door  Eddie.Wat mij betreft weer voor herhaling vatbaar voor volgend jaar, en een compliment voor de organisatie (lees Marianne Walma), we hebben weer genoten…

Een zeer tevreden deelneemster…
Marian V


 

Syndroom van Tietze

Syndroom van Tietze

Het syndroom van Tietze is een
reumatische aandoening. Het is
een chronische ontsteking van
het kraakbeen in de borstkas.

Het is geen ernstige aandoening, maar gaat wel gepaard met een vervelende pijn. Soms kunnen de klachten lijken op het gevoel van een hartinfarct. Het syndroom kan zich langzaam ontwikkelen, maar het kan zich ook plotseling openbaren. Het komt bij vrouwen en mannen evenveel voor.

De borstkas is opgebouwd uit ribben die via buigzame kraakbeenstructuren aan het borstbeen zijn verbonden. Bij de ziekte van Tietze raakt dit kraakbeen ontstoken. Daardoor zwelt het onder het borstbeen op. Er kan daarbij een rode en pijnlijke plek op de borst ontstaan.

Wat is de oorzaak van het syndroom van Tietze?
De oorzaak van de ziekte van Tietze is nog niet achterhaald. Er zijn factoren; overbelasting van de borstkas door het tillen en dragen van zware voorwerpen, langdurig hoesten, stress en in een voorovergebogen houding werken, die een rol spelen. Maar het kan ook ontstaan door een ongeluk met grote inwerkende kracht op de borstkas, door infecties aan de luchtwegen, door zwangerschap en door reumatoïde artritis. Deze aandoening is niet erfelijk.

Symptomen ziekte van Tietze
De belangrijkste klacht bij het syndroom van Tietze is pijn aan het borstbeen. Deze kan in hevigheid toenemen bij het diep inademen, zuchten, niezen of hoesten. Soms kan de pijn uitstralen naar de rug, nek, schouder en arm. Daarnaast kan er een benauwd en beklemmend gevoel in de borststreek en hartkloppingen ontstaan. De indruk kan dan gewekt worden dat er sprake is van hartklachten. Dit kan zo’n gevoel van angst oproepen, dat er soms hyperventilatie kan ontstaan. Door de ontstekingen kan de huid rood kleuren. Bij sommige patiënten kan de functie van de slokdarm, maag, darmen en longen verstoord raken. Het is belangrijk om met ernstige pijn op de borst altijd snel naar de huisarts te gaan. Er kan ook iets anders aan de hand zijn, zoals angina pectoris, longembolie of maagzweer of toch een hartinfarct.

Diagnose ziekte van Tietze
De ziekte van Tietze kan niet aangetoond worden aan de hand van röntgenfoto’s of een bloedonderzoek. Ook laat de ziekte geen sporen na in het bloed. Uw huisarts zal daarom af moeten gaan op uw verhaal en u doorverwijzen naar een specialist. Deze hebben als doel om eerder genoemde aandoeningen uit te kunnen sluiten.

Hoe wordt de ziekte van Tietze behandeld?
Er is nog geen behandeling voor de ziekte van Tietze. De arts zal zich dus vooral richten op het bestrijden van de pijn. In de meeste gevallen zal hij een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) voorschrijven. Bij vervelende bijwerkingen kan eventueel als alternatief vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad uitgeprobeerd worden. Deze natuurlijke ontstekingsremmers zijn actief in het gebied rond de gewrichten. Ook kan de arts een corticosteroïd injectie geven op de pijnlijke plek of besluiten tot een blokkade van de zenuwen die tussen de ribben zitten. Tevens kan er doorverwezen worden naar houding- of oefentherapeut, zoals fysiotherapie, Cesar of Mensendieck. De klachten verdwijnen vaak na verloop van tijd. Bij sommige patiënten kan de ziekte van Tietze echter chronische vormen aannemen.

Wat kunt u zelf doen bij het Syndroom van Tietze?
Bij het syndroom van Tietze en costochondritis is het belangrijk om te blijven bewegen. Zo voorkomt u dat de gewrichten in de borstkas stijver worden en u het steeds benauwder krijgt. Leer een goede lichaamshouding aan. Zorg voor een goede lichaamsconditie. Hoe fitter u bent, hoe minder klachten u heeft. Bij het bewegen, houdingverbetering en ademhaling kunt u hulp krijgen van een fysiotherapeut of oefentherapeut Mensendieck of Cesar.

Oefeningen voor syndroom van Tietze

Oefening 1: ademhaling
Neem plaats op een stoel. Doe uw ogen dicht en concentreer u op uw ademhaling hoe die door uw neus en keelholte richting uw borst en buik gaat. Houd de buik ontspannen. Voel hoe uw buik opzwelt wanneer uw inademt en weer krimpt als u uitademt. Doe deze oefening gedurende 5 minuten. Eindig met een diepe adem en blaas die langzaam uit.

Oefening 2: houdingcorrectie
U zit rechtop in een stoel met uw voeten plat op de grond. Recht uw rug en wijs met uw kruin richting het plafond. Trek daarbij uw kin een beetje in. Maak uw onderrug hol, waardoor uw schouders iets naar achter en omlaag gaan en de borst iets naar voren. Probeer iedere 30 minuten uw houding op deze manier te corrigeren.

Oefening 3: rekoefening middenrug
Ga op de handen en knieën staan. Eerst maakt u uw rug bol, terwijl u uw hoofd in de nek legt. Daarna bolt u de rug, terwijl u uw kin naar de borst buigt.

Bij het consequent uitvoeren deze oefeningen zult u ervaren dat je hierdoor je fitter voelt en minder last van de kwalijke gevolgen van dit ziektebeeld.

Cholesterolverlaging dankzij selenium

Cholesterolverlaging dankzij selenium
| 21/08/2019 abc

 Een grootschalige studie met 500 gezonde senioren over een periode van zes maanden illustreert het belang van selenium voor de algemene gezondheid. 

Een dagelijkse dosis van 100 à 200 microgram selenium verlaagt de totale en ‘slechte’ cholesterol in het bloed. 300 mg verhoogde zelfs de ‘goede’ cholesterol HDL.

Vandaag krijgen mensen massaal statines voorgeschreven, terwijl nauwelijks naar voedingstekorten gekeken wordt. Een hoog cholesterolgehalte in het bloed is vooral het gevolg van slechte voedings- en leefgewoonten, inclusief stress! Vooralsnog is er geen verklaring gevonden waarom selenium het cholesterolniveau in het bloed kan beïnvloeden. Mogelijk is de toename van cholesterol in het bloed een gevolg van oxidatieve stress, waartegen selenium bescherming biedt. Selenium is een essentieel mineraal dat in de Europese voeding vaak tekort is.

wat_kunt_u_zelf_doen_om_uw_cholesterolniveau_te_verlagen?

Load more

x Logo: Shield
Deze Site Is Beveiligd Door
Shield