Beweegactiviteiten risicogroepen afgeraden

Ondanks dat het therapiebad van het sportcentrum weer is opengesteld,

wordt door REUMA Nederland deelname aan beweegactiviteiten afgeraden voor de hoog-risicogroep.

De NVR raadt deelname aan groepsbeweegactiviteiten in de buitenlucht en warmwater zwemmen af. Als je tot de hoog-risicogroep behoort door bijvoorbeeld het gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen is het beter om niet in een groep te gaan bewegen of mee te doen aan warmwaterzwemgroepen.

Het is heel goed om te blijven bewegen, maar het is verstandiger om niet in een groep te bewegen, omdat er dan een hoger risico is dat je in contact komt met het coronavirus.

 

Naar aanleiding van de versoepelingen van de coronamaatregelen ontvingen wij verschillende vragen van jullie. Mensen stelden vooral de vraag of het verstandig is om mee te gaan doen aan beweeggroepen in de buitenlucht of het warmwaterzwemmen, als zij afweer onderdrukkende medicijnen gebruiken.

Wij hebben de NVR (Nederlandse Vereniging voor Reumatologie) deze vragen voorgelegd en het volgende advies hebben zij gegeven:

Met gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen val je onder de hoog-risicogroep

Mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken vallen in de zogeheten ‘hoog-risicogroep’ , dus de hoog-risicogroep voor corona. Mogelijk verhogen deze medicijnen je infectierisico. Of maken ze het verloop van een corona-infectie ernstiger. Hierover is nog niet alles bekend. Zolang hier nog onvoldoende over duidelijk is, doen deze mensen er goed aan om de adviezen voor hoog-risicogroepen te volgen.

Wanneer val je verder in de hoog-risicogroep?

Ook mensen met reuma die geen afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken, doen er volgens de NVR goed aan om alert te zijn of ze om een andere reden ook in de hoog-risicogroep vallen. Ook voor deze mensen wordt bewegen in een groep en warmwaterzwemmen afgeraden.

Het RIVM noemt de volgende risicofactoren: 

  • Andere gezondheidsproblemen, zoals bepaalde hart-, long-, nier-, of leveraandoeningen, diabetes of HIV
  • Leeftijd van 70 jaar of ouder
  • Ernstig overgewicht (BMI is 40 of hoger)

 

Meer informatie op de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/risicogroepen

 

Nique Lopuhaä
Beleidsmedewerker Patiëntenbelangen

Aangepaste Nieuwsbrief VRA -05-2020

Link aangepaste Nieuwsbrief  nav Corona  maatregelen

Nieuwsbrief VRA 2020-05

Inschrijfformulier

HELLO DOLL en Biesbosch.2020

Yoga-voor-thuis

Online Mindful yoga op de stoel, ook bij klachten en beperkingen

In deze periode van het coronavirus is het belangrijk om extra goed voor jouw gezondheid te zorgen. Wat hierbij kan helpen is bezig zijn met de adem en met ontspanning. Dit heeft namelijk een enorm positieve invloed op jouw afweersysteem, ook wel immuunsysteem genoemd. Het immuunsysteem is het gespecialiseerde verdedigingsmechanisme dat ons lichaam beschermt tegen indringers zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.

Ontspanning zorgt dus dat het immuunsysteem zijn werk goed kan doen. Er zijn verschillende manieren om te ontspannen, een voorbeeld hiervan is mindful yoga. Mindful yoga is een combinatie van yoga en mindfulness. Tijdens deze lessen ben je bezig met bewegen en ontspannen op een manier die rekening houdt met jouw fysieke bewegingsmogelijkheden en eventuele aanwezige klachten en beperkingen. Het voelen staat meer centraal dan het doen. Je krijgt handvatten hoe je bewust kunt worden van gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Je leert om symptomen niet te vermijden, maar om deze te ervaren. Dit helpt je om je eigen kracht in te zetten en beter om te gaan met stress, pijn, ziekte en moeilijke situaties.

Onze yogadocente Marlies Verdonk biedt in deze tijd wekelijks gratis online mindful yogalessen aan. Deze zijn te bekijken op YouTube. 

Mindful yoga op de stoel Les 1: https://youtu.be/yIgRZ9WmevM

extra een Ontspanningsoefening: https://youtu.be/tbJZ3X4Ev_M

Tip: Abonneer op haar gratis Youtube kanaal voor een wekelijkse les


Meer informatie staat ook op  Marlies haar site: www.balansinzijn.nl 

Als je vragen hebt dan kun je altijd contact met Marlies opnemen door een mail te sturen naar: balansinzijn@gmail.com of door een WhatsApp berichtje te sturen naar: 06-4185 5813

Voor meer informatie  kun je haar mailen: balansinzijn@gmail.com

ALV 8 april- afgelast

I.v.m. de laatste maatregelen rond de Corona-crisis is de Algemene Ledenvergadering  en de Bingo  van 8 april komen te vervallen.
Zodra er meer bekend is volgt een update.

#StaySave #BePositive 

 

 

 

 

 


Op 17 januari en op 27 februari waren de eerste bingo middagen in 2020, het aantal enthousiaste deelnemers stijgt langzamerhand en de stemming is steeds perfect. Dertig deelnemers en we zijn begonnen met twaalf!

0p 08 april 2020, direct na de ALV wordt de volgende bingomiddag georganiseerd, waarbij weer geweldige prijzen vallen te scoren. VERVALLEN!

Dus u heeft in de komende weken weer volop de gelegenheid om enthousiastelingen te vinden om te gaan bingoën en misschien kunnen ze lid worden van de VRA. Iedereen is welkom.

Wie is de ballenman??

Voor € 7.50 heb je een heerlijke middag, met 3 speel- rondes en altijd prijs en een kopje koffie/thee met iets lekkers en tussendoor een glaasje fris met stukjes kaas en worst.

Zegt het voort !!!                         Zegt het voort!

Van het bestuur

 

Collecteweek 15 tot 21 maart 2020!!!!

De landelijke collecte voor ReumaNederland is van 15 t/m 21 maart 2020.
Er zijn vele trouwe collectanten in Nederland, maar er kunnen er nog veel meer bij. In Amsterdam met name, is het moeilijk collectanten werven. Maar er zijn mogelijkheden, bv. in (buurt) winkels, op je werkplek, in moskeeën, kerken, verenigingsgebouwen. Het is tenslotte in ons aller belang. Voel je je geroepen en verantwoordelijk, neem contact op met de Mariannes! De reumapatiënt rekent op je.

Covid-19 of bekender onder de naam Coronavirus, grijpt ook in Nederland om zich heen. Dus houdt de hygiëne in acht. Handenwassen! En vermijd contact met besmette personen. Veel gezondheid toegewenst.


Van de voorzitter

Beste Mensen.

Op de nieuwjaar receptie heb ik een groot aantal leden persoonlijk een goed 2020 mogen wensen. Het was weer een gezellige middag met veel oliebollen (200) en een glaasje om te proosten op het nieuwe jaar. Dank aan Henk (de ballenman), Gerdus en Marianne, die alles georganiseerd en gefabriceerd hebben. Ik heb toegekeken met een glaasje wijn in de hand.

Op 25 januari was het weer zo ver de halfjaarlijkse besturen dag waar we met de nieuwe directeur Jan-Willem Förch hebben kennis gemaakt.

Op 27 januari was er een bijeenkomst van de Hartenraad en het Longfonds op de longafdeling in het OLVG waar we weer de nodige kennis hebben opgedaan. Reade gaf op 29 januari een info avond over E-Health (zeg maar een vergelijkbare app zoals mijnolvg,) waarvan verder in het vra nieuws uitleg hier over. Ook ben ik weer zover dat ik weer enkele taken op me ga nemen.

Hopelijk zal het bestuur een groot aantal leden op onze ALV 8 april weer ontmoeten. We hopen op een grote opkomst.

Hans Beglinger


Van de penningmeester en de secretaris

Omdat we de acceptgirokaarten met het laatste VRA-Nieuws meegestuurd hebben, komen de betalingen voor de contributie lekker binnen. Ik was alleen vergeten om het bedrag erop te zetten. Daarom ben ik door vele leden gebeld, wat ik erg gezellig vond. Ik hoor deze leden niet zo vaak en we hebben even bij kunnen praten. De automatische incasso is begin maart 2020. Dus als alles goed gaat hoeven we niet meer te bellen en te vragen of de contributie betaald kan worden. Heb je al betaald en wil je van alle rompslomp af, bel Marianne even op 06-20436050 voor een incasso-formulier en alles wordt in 2021 geregeld of loop even het kantoor binnen op maandag of donderdag. Zijn we er niet, dan liggen we te dobberen in het zwembad.

De aanmeldstrookjes voor het dagje uit in mei naar de Biesbosch en voor de musical “Hello Dolly” in juni worden bij deze VRA-editie aangeleverd. Je kunt je ook opgeven voor het Thalia concert van 19 april of 3 mei even een belletje naar Marianne 06-20436050. En voor € 7.50 heb je een gezellige middag. Deze concerten zijn steeds mooi en levendig. Er kunnen echter nog veel meer VRA-leden gebruik maken van deze mogelijkheid.

In de afgelopen weken hebben we bericht ontvangen van enkele leden die erg ziek zijn. Het secretariaat onderhoudt contact met hen. We wensen ze heel veel sterkte.


Van de redactie

 Op 25 januari 2020 hebben we tijdens de besturen dag in Maarssen kennis gemaakt met de nieuwe schipper aan het roer.

Jan-Willem Förch, de nieuwe directeur Reuma Nederland. “ReumaNederland. Ik kijk ernaar uit om naast fondsenwerving de belangenbehartiging van patiënten verder uit te bouwen.”

 

 

E-Healthweek en etalage benen

Met e-health meer grip op uw reuma

Op deze avond gingen de sprekers met patiënten en behandelaren in gesprek over wat het gebruik van e-health in de praktijk voor hen betekend.

Waarbij reumatoloog Wouter Bos vertelde over hoe u tijdens uw afspraak met uw arts bespreekt wat er voor u echt toe doet.

Afdeling reumatologie organiseerde op 29 januari 2020, tijdens de nationale e- health week, een informatieavond over ‘Met e-health meer grip op uw reuma’.

Bart Seppen, arts-onderzoeker, demonstreerde live de mijnReuma Reade app en ging met patiënten en behandelaren in gesprek over het gebruik van e-health in de zorg. Fysiotherapeut en onderzoeker Aleid de Rooij ging met de aanwezigen in gesprek over “de praktijk”. Hoe maken we het invullen van vragenlijsten makkelijker en zorgen we ervoor dat de resultaten van vragenlijsten de behandeling in de reuma revalidatie ondersteunen.

De avond werd zeer positief gewaardeerd door de aanwezigen.

Speciaal voor al haar reumapatiënten heeft Reade Revalidatie en Reumatologie de MijnReumaReade App ontwikkeld. De aanleiding voor reumatologie voor de ontwikkeling van de MijnReumaReade App was de wens om reumapatiënten thuis te kunnen monitoren en hun ziekteactiviteit bij te houden. Met behulp van korte vragenlijsten legt de patiënt onder andere de mate van pijn, functioneren, moeheid en algemeen welbevinden vast. Dit zijn zogeheten patiënt gerapporteerde uitkomsten. In een eenvoudige grafieken ziet de patiënt dan hoe het ziekteverloop er uit ziet. Daarnaast bevat de app uitgebreide informatie over hoe u het beste met deze klachten kunt omgaan. Niet alleen patiënten krijgen zo meer grip op de reuma, maar de behandelend reumatoloog krijgt ook inzicht in hoe de reuma zich ontwikkelt tussen de consulten door. Schommelingen worden zo veel beter zichtbaar. De gegevens uit de MijnReumaReade App zijn voor ons net zo belangrijk als bijvoorbeeld de bloedwaarden”, aldus dr. Wouter Bos. Hoe meer de patiënt over zijn eigen gezondheid weet, hoe beter deze voor zichzelf kan zorgen. Uniek aan de app is de koppeling met het elektronisch patiëntendossier van Reade, waardoor gegevens direct beschikbaar zijn voor de behandelaar. Hierdoor kan de reumatoloog/reumaverpleegkundige mede op basis van de uitslagen van de vragenlijsten de behandeling bijstellen. Dit laatste geldt ook voor de reuma revalidatie. Zij gebruiken sinds kort ook de MijnReumaReade app. Het team (bestaande uit een revalidatiearts, reumatoloog, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, maatschappelijk werker, psycholoog en een podotherapeut) gebruiken in het teamoverleg de patiënt gerapporteerde uitkomsten om de behandeling te evalueren en bij te stellen (bv. door andere accenten te leggen binnen de behandeling of om te beoordelen of een andere discipline betrokken zou moet worden zoals een handtherapeut).Etalage benen

Bij etalagebenen geeft de dokter drie adviezen: start met lopen, stop met roken en begin met gezond eten. “Jezelf gezonder maken, is de allerbeste behandeling, beter dan een operatie ooit kan doen,” legt prof. dr. Moll, hoogleraar vaatchirurgie in het UMCU uit.

 “Bij etalagebenen, oftewel perifeer arterieel vaatlijden (PAV), is een slagader (bloedvat) in een been vernauwd of compleet verstopt. Daardoor kan er minder goed zuurstofrijk bloed bij de beenspieren komen, waardoor die spieren, als ze in actie komen tijdens het lopen, niet genoeg zuurstof krijgen. En dat kan flink pijn doen. Even stilstaan helpt om de pijn te laten verdwijnen, want dan komen de spieren tot rust en kan de bloedstroom het tekort aan zuurstof aanvullen.”

Loop, stop met roken en val af

Er zijn drie dingen die bewezen helpen om etalagebenen te genezen: stappen zetten, sigaretten afzweren en gezond eten. Het handige daarvan is: je hebt de dokter er niet bij nodig, want je kunt het helemaal zelf doen. Althans, doe het wel met hulp van specialisten, zodat je gemotiveerd aan de slag gaat om gezonder te gaan leven. Als je het samen doet, heb je namelijk de grootste kans dat het lukt!

1: start met lopen

Looptraining, onder begeleiding van bijvoorbeeld een fysiotherapeut, is de eerste stap om van die vervelende pijn af te komen. Je weet dan zeker dat je het op de juiste manier doet. Bij etalagebenen moet je juist even door die pijn heen. Dat kan geen kwaad, sterker nog; je zult zien dat dat op den duur gaat helpen om van de pijn af te komen!

2: stop met roken

Ben je eraan toe om te stoppen met roken? Doe het dan onder begeleiding. Roken is nu eenmaal de grootste veroorzaker van vernauwingen in je bloedvaten. Stoppen met roken helpt dus je etalagebenen te genezen én verlaagt bovendien meteen de kans op hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct of beroerte.

3: verlies wat kilo’s

Net zoals bij starten met lopen en stoppen met roken, lukt afvallen het best als je het onder begeleiding doet van een specialist. Samen met een diëtist kun je uitvinden hoe simpel en lekker het is om gezond te eten. De diëtist legt je uit wat je precies kunt eten om je bloedvaten én dus je hele lijf gezonder te maken.”

 

Load more

x Logo: Shield
Deze Site Is Beveiligd Door
Shield