Artrose offensief

Artrose offensief

ReumaNederland maakte in 2020 bekend een ambitieus offensief tegen artrose te gaan starten. Artrose is geen onschuldige kwaal waar patiënten mee moeten leren leven. Het is een ziekte in de gewrichten die ernstige schade veroorzaakt. 85% van deze mensen ervaart altijd pijn en wordt serieus belemmerd in het dagelijks functioneren. Omdat artrose zoveel impact heeft en 1,5 miljoen mensen treft is ReumaNederland het artrose offensief gestart met als doel om van artrose een aandoening te maken die we kunnen voorkomen en genezen.

Beter leven met reuma

Grote groepen in de samenleving zijn hard geraakt door de gevolgen van COVID-19. Dat geldt ook voor veel mensen met reuma die te maken hebben met een verstoord afweersysteem. We kregen heel veel vragen, die wij konden beantwoorden en die mensen hielpen in hun keuzes. Onze trainingen ReumaUitgedaagd! gingen allemaal online. Zo konden mensen met reuma ook in deze moeilijke tijd grip houden op hun leven met reuma. En ReumaNederland gaat samen met Universiteit Twente een pijnvrije pilstrip ontwikkelen. Want het is te gek voor woorden dat mensen met reuma niet zonder pijn of hulp van anderen de pillen waar ze afhankelijke van zijn uit de pilstrip kunnen krijgen.   Dat moet anders!  

Reumawalk 11 september

Meld je aan voor de Reumawalk

Zaterdag 11 september 2021 om 10 uur start de Reuma Walk
in Utrecht! Hier worden drie prachtige wandelroutes uitgezet
van 6, 11 en 16 kilometer vanaf de Geertje’s Hoeve.
Onderweg kom je regelmatig verzorgingsposten tegen waar
enthousiaste vrijwilligers klaarstaan om je te verwennen met
wat lekkers en je energie te geven voor het vervolg van je
wandeling.
De route is opgebouwd uit drie lussen, waardoor je iedere
keer weer terugkomt bij de Geertje’s Hoeve. Daar kun je
besluiten of je doorwandelt op de volgende route, of stopt. Zo
bepaal je op de dag zelf hoeveel kilometer je gaat lopen aan
de hand van hoe jij je voelt.
Bij de finish krijg je de unieke Reuma Walk 2021 jaarbutton en
een deelname button.
Meld je aan via Internet ReumaNederland.

Reuma vroeg opsporen en beter behandelen

Reuma vroeg opsporen

Reuma vroeg opsporen, betekent de kans om eerder te behandelen. ReumaNederland ondersteunt mensen om zelf sneller de stap naar een behandelaar te zetten. Daarom hebben wij in 2020 vol ingezet op de ontwikkeling van zelfdiagnosetool Reuma? Reuma? Wordt in 2021 verder getest en komt dan online beschikbaar. Ook is er positief resultaat uit onderzoek naar het vroeg opsporen van ontstekingsreuma. Dr. Conny van der Laken (Amsterdam UMC): ‘Met de PET-scan konden wij ontstekingen tot wel een jaar eerder opsporen, ruim voordat iemand de diagnose kreeg.’ De techniek wordt nu onder meer patiënten onderzocht.

Reuma beter behandelen

ReumaNederland maakt onderzoek mogelijk nu al voor verbetering zorgt. Wat te denken van dr. Radboud Dolhain (Erasmus MC) die wereldwijd vooroploopt in het verbeteren van de behandeling van ontstekingsreuma voor en tijdens de zwangerschap. Zijn behandelplan en de combinatie van medicijnen zorgt bij 90% van de zwangere vrouwen met reumatoïde artritis (RA) voor een rustig ziektebeeld. Een geweldig resultaat. Genezen van reuma. Dat is wat ReumaNederland wil voor meer dan 2 miljoen Nederlanders. Daarom financieren we baanbrekend onderzoek dat dat mogelijk moet maken. De onderzoeksgroep van professor Jaap-Jan Zwaginga (LUMC) werkt aan een revolutionaire manier om het afweersysteem bij mensen met ontstekingsreuma weer goed te laten werken. Prof. Zwaginga: ‘Nu vergist het afweersysteem zich. Het valt het eigen lichaam aan. Onze toekomstige behandeling geeft aan bepaalde cellen in het immuunsysteem de opdracht: val de gezonde gewrichten niet meer aan. Uit ons onderzoek blijkt dat we op de goede weg zijn.

RCE’s (Research Centres of Excellence)

ReumaNederland financiert langlopend wetenschappelijk in vijftien onderzoeksgroepen verbonden aan Nederlandse universiteiten en universitaire medische centra. ReumaNederland heeft ze benoemd tot Research Centre of

Excellence (RCE). In 2020 financierde ReumaNederland voor € 1,5 miljoen onderzoek naar artrose en kraakbeenherstel (zeven RCE’s), ontstekingsreuma (zeven RCE’s) en jeugdreuma (een RCE).

dagje Biesbosch

Tocht naar de Biesbosch

Op woensdag 14 juli 2021 vertrokken we vanaf Reade met een brede glimlach in een gele bus en een klein wit busje. Het busje was gehuurd in Mijdrecht. De bussen werden door vriendelijke en hulpvaardige chauffeurs bestuurd.

Na een voorspoedige reis kwamen wij aan in het stadje Drimmelen.

Hier lag de boot, de Zilvermeeuw, voor ons klaar. We werden vriendelijk ontvangen door de kapitein en zijn crew. Nadat we allemaal zaten, gaf de kaptein “trossen los” en vertrok de boot. Zoals op de foto weergegeven, werden de opvarenden getrakteerd op koffie of thee en een heerlijk gebakje naar keuze. Onderweg werd ons door de kapitein van alles verteld over de geschiedenis en de mooie omgeving van de bijna onmetelijke  Biesbosch. Veel bewoners van West-Nederland kunnen zich laven aan het water uit deze Biesbosch.

Onderweg zagen en hoorden we o.a. over de scheve toren van Dordrecht, de grootse natuur, de scheepsbouw en de industrie van de diverse plaatsen.

 

 

 

 

 

 

Wat ook een leuke ervaring was, dat wij met de boot door een schutsluis voeren. We vervolgden onze boottocht en we zaten in het ruim. Het was helaas niet zulk mooi weer maar wel droog. Verschillende deelnemers met zeebenen, gingen af en toe een luchtje scheppen om te genieten van de mooie vergezichten.                                                                                    

En toen kwam er een heerlijke lunch, deze werd neergezet als lopend buffet, maar de croquetten werden geserveerd, er was van alles in overvloed. Onderweg hadden we twee incidenten. Ten eerste liep onze boot, door laag water (eb) vast, gelukkig niet lang. Ten tweede was er de roekeloze kapitein van een motorboot die tegen onze boot botste. Hij dacht dat onze boot korter was. Wij en hij hadden gelukkig geen schade en konden beiden de tocht op eigen kracht voortzetten.      

 

     

Om 16.30 uur, na de borrel, legden wij weer aan aan de steiger in Drimmelen. 

De bussen met de beide chauffeurs stonden al op ons te wachten. Gelukkig konden wij gestaag doorrijden. Aan de andere kant van de snelweg stond het soms behoorlijk vast. 

Wij kwamen keurig volgens de planning om 18.30 uur aan bij het JBI. Voor enkelen stonden de AOV-bussen al klaar.

Het was een hele leuke en een zeer geslaagde dag. Wat had Marianne Walma dit weer goed georganiseerd en bedacht, heel veel dank hiervoor.

De scribenten Rob, Adri, Chris en Ida.

Dagje Avifauna Alphen a/d Rijn

BOOTTOCHT en VOGELSHOW Avifauna Alphen a/d Rijn

10.00 uur vertrek van Reade (Jan van Breemen)

11.30 uur instappen en vertrek rondvaart Heijmanswetering koffie/ thee met gebak

13.00 uur aankomst Vogelpark

13.15 uur aanvang brunch in Avifauna in de Struisvogelzaal

14.45 uur naar Roofvogeldemonstratie

15.30 uur terug naar Struisvogelzaal voor het dessert.

18.00/18.30 uur aankomst Reade in Amsterdam.

De bussen vertrekken op de volgende tijden en plaatsen: Donderdag 9 september 2021.

10.00 uur Reade (locatie Jan van Breemen Instituut)

                 Wilt U TIJDIG aanwezig zijn, we vertrekken op tijd !!!

De kosten voor deze dag zijn: leden € 15,–, begeleiders € 25,-incl. bus, 2 x koffie, 1 x gebak, brunch, vogelshow en dessert.

Aanmeldingsformulier opsturen vóór 30 augustus 2021 (VOL is VOL). Indien er bij ontvangst van de aanmeldingsbrief geen plaats meer is krijgt U van ons bericht. Als U niets hoort en tijdig hebt betaald, gaat U mee.

Deelnamekosten vóór 30 Augustus 2021 overmaken naar: VRA – Vereniging van Reumapatiënten Amsterdam e.o.,

gironummer NL95 INGB 0004 4464 39 onder vermelding van: Dagje Avifauna.

Informatie: Marianne Walma tel.: 06-20436050

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmeldformulier

 

Van het bestuur -09

Van de voorzitter

Beste mensen.

Nu de perikelen rond onze verhuizing voorbij zijn, kunnen we weer overgaan tot de orde van de dag en zaken over de VRA.

Het eerste dagje uit is alweer een feit en de deelnemers hebben weer van de gelegenheid gebruik gemaakt om elkaar weer in een prettige ambiance te kunnen ontmoeten.

Deze dag is als vanouds een enorme fijne dag geworden.

En het volgende uitje naar Avifauna staat alweer op stapel, de reis is al gepland en verderop vindt u een aanmeld formulier. Maak nu ook gebruik van deze grandioze bus / bootreis.

We hopen op mooi weer met alleen maar gezellige mensen.

Verder is er helaas nog geen ruimte voor de bingo, dit in verband met de welbekende covid-19 beperkingen, maar zo gauw het in Reade mag, starten we weer met de bingo. We blijven u daarover informeren.

Hopelijk krijgen we de komende maanden nog een beetje zon, want we zijn er met elkaar wel aan toe. Je moet nu vitaminen tanken voor de komende donkere maanden.

Hans Beglinger

Van de secretaris

Lieve allemaal

Hier weer een berichtje van het secretariaat. Het dagje ut naar de Biesbosch was weer een succes. Alles werkte mee, zelfs het weer. Het was de hele dag droog! Iedereen was in een prima stemming, want na zoveel tijd van afzien mochten we eindelijk weer op stap. In 1e instantie mochten we maar met 50 personen aan boord, dus de bus was snel volgeboekt. Maar omdat we plots weer wat meer vrijheden hebben gekregen, mochten we toch met 70 personen aan boord. We reden daarom met 2 volle personenauto’s en een busje voor negen personen mee. Ik kon op het laatste moment dit busje nog huren. Peter heeft dit busje gereden. Vanaf hier onze dank daarvoor. Dit hield in dat we niemand teleur hoefden te stellen. We hebben vijf volle uren gevaren op de Biesbosch. Wat is Nederland vanaf het water toch mooi! Aan boord kregen we koffie met gebak en werd een heerlijke lunch gepresenteerd en als klap op de vuurpijl kregen we nog een ijsje met vruchten en slagroom. Kortom, het was een meer dan geslaagde dag.

Op donderdag 9 september staat het volgende uitje op de agenda, we gaan nu naar Avifauna. De meesten van jullie zijn drie jaar geleden ook mee geweest en weten dus hoe geweldig goed het toen was. Het aanmeld formulier vindt u verderop in deze editie van het VRA-Nieuws. Ook hebben we weer enkele nieuwe leden ingeschreven.

We hopen dat ze zich gauw thuis voelen, zodat onze vereniging als een warme deken aanvoelt.

 

Van de penningmeester 

Onze penningmeester Marianna vraagt of jullie zoveel als mogelijk een automatische incasso voor de jaarlijkse contributie willen afgeven. Onze boekhouder Martin kan hierdoor sneller en accurater werken. Dat scheelt een hele hoop werk en hoeven we niet meer om de contributie te “zeuren”. We snappen wel dat die mensen graag even telefonisch contact hebben en dat is natuurlijk altijd mogelijk. Het is wel teleurstellend als er leden zijn die “vergeten” te betalen. Grijp je kans en bel Marianne 06-20436050. Alvast bedankt voor jullie medewerking.

 Marianne & Marianna

 

Van de redactie 

De derde editie is weer werkelijkheid geworden. Zoals jullie zien is het weer een topproduct geworden, mede dankzij de inbreng van onze “huisdrukker”.

Deze editie is vervroegd in verband met de door het bestuur geplande dagje uit naar Avifauna in september.

Een aantal artikelen is overgenomen uit diverse bronnen. We denken dat deze onderwerpen interessant zijn voor onze leden. In dit kader is een tweetal artikelen geplaatst over een hedendaags probleem, namelijk Zoom-dysmorfie.

Laad meer

x Logo: Shield Security
Deze Site Is Beveiligd Door
Shield Security