Platform Reuma.nl

Welkom op het nieuwe platform reuma.nl!
Als je reuma hebt, kun je met vragen, twijfels en zorgen zitten. Veel kun je met je behandelaren bespreken. Maar soms is het ook fijn om met lotgenoten te praten. 
Met reuma experts, net als jij. 
Op reuma.nl vind je betrouwbare patiënten informatie. En je kunt er verhalen lezen van anderen, jouw ervaringen delen of die éne vraag stellen waarmee je nog nergens terecht kon. 

Reuma.nl is de nieuwe ontmoetingsplaats voor iedereen die te maken heeft met reuma. Of je nu kortgeleden de diagnose hebt gekregen of al jaren ervaring hebt met reuma. 

Wat vind je op Reuma.nl?
Betrouwbare informatie over reuma en leven met reuma

  • Gespreksgroepen
  • Blogs van mensen met reuma
  • Kalender met activiteiten bij jou in de buurt
  • Prikbord voor oproepjes en nieuws

Jij bent de expert Je weet zelf het beste wat je nodig hebt voor een leven met reuma dat bij jou past. Je kunt op reuma.nl lezen en leren van anderen, je kunt meepraten in een groep of zelf een gesprek starten. Op het online platform en persoonlijk. Net wat bij jou past. Lees, leer en deel jouw expertise op reuma.nl
Reuma.nl is een initiatief van ReumaNederland. 

Ontstekingen in de gewrichten

Ontstekingen in de gewrichten bij reumatoïde artritis en artrose

Orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek. Artrose, reumatoïde artritis en andere reumatische aandoeningen gaan vaak gepaard met ontstekingen.

 

Ontstaan de ontstekingen en wat is het doel daarvan? Hoe effectief zijn natuurlijke ontstekingsremmers bij bestrijding van de klachten, zoals pijn en stijfheid?

Alles over de rol van ontstekingen in de gewrichten
Reumatoïde artritis gaat gepaard met chronische ontstekingen in de gewrichten. Maar ook bij artrose mag de rol van ontstekingen beslist niet onderschat worden. Deze ‘brandhaarden’ kunnen het kraakbeen alleen maar verder beschadigen. Het bestrijden van ontstekingen is dan ook de beste methode om het nog aanwezige kraakbeen te beschermen tegen verdere degeneratie. Dit vermindert bovendien niet alleen de pijn en stijfheid, maar het kan ook helpen om een gewricht vervangende operatie (bijvoorbeeld van de knie of heup) uit te stellen.

Wat is een ontsteking?
Het lichaam reageert met een ontsteking op het moment dat weefsels zijn beschadigd door letsels of als er lichaamsvreemde stoffen zijn binnengedrongen. De ontsteking heeft altijd overal in ons lichaam dezelfde kenmerken: roodheid en zwelling van het ontstoken weefsel vanwege verhoogde doorbloeding, pijn en warmte. Dit is de standaard reactie van het lichaam op elke ‘bedreiging’ van buitenaf. 

Wat is het doel van een ontsteking?
Het hoofddoel van een ontstekingsreactie is om de schadelijke bacteriën, virussen of schimmels te verwijderen en nieuwe bouwstoffen aan te voeren, zodat er herstel kan optreden. Deze taak wordt uitgevoerd door witte bloedcellen en immuun eiwitten. Een bijzondere oorzaak van een ontstekingsreactie zijn de zogenaamde auto-immuunziektes. ‘Auto-immuun’ betekent dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Eigen cellen worden niet meer goed herkend en onderscheiden van lichaamsvreemde cellen. Daarom worden ze aangevallen met een ontstekingsreactie als gevolg. Reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, het syndroom van Sjögren, het Mixed Connective Tissue Disease (MCTD), Lupus erythematodes (LE) en Artritis Psoriatica zijn reumatische aandoeningen die als auto-immuunziekte worden aangemerkt.

Bij reumatoïde artritis zijn vooral de gewrichtsslijmvliezen, pezen, spieren en de gewrichtskapsels het doelwit van het ontspoorde immuunsysteem. Artrose is geen autoimmuunziekte, maar voornamelijk degeneratie van het kraakbeen in gewrichten bij het ouder worden. Dit kan wel gepaard gaan met milde ontstekingen. Op hun beurt irriteren deze ontstekingen het kraakbeen weer, waardoor het verder in kwaliteit en kwantiteit gaat afnemen. De doorgaande productie van kraakbeen-afbraakproducten leidt tot nieuwe ontstekingen en dus tot meer pijn en nóg meer kraakbeenschade.

Hoe wordt een ontsteking behandeld?

Zowel bij reumatoïde artritis als artrose ligt de nadruk van de behandeling op het bestrijden van de ontstekingsverschijnselen. Doel daarvan is om de pijn te dempen en verdere beschadigingen van de gewrichten te voorkomen.

Bij lichte tot matige pijn kan een eenvoudig middel als Paracetamol helpen om de klachten te verminderen. Als dit geen resultaat heeft, dan kan de arts NSAIDs voorschrijven. De klassieke NSAIDs remmen ook de werking van een enzym (COX-1) dat een beschermende invloed heeft op het maagdarmkanaal. De moderne NSAIDs hebben geen remmende werking op COX-1, maar het is nog steeds niet bekend of deze geneesmiddelen écht veilig zijn. Ook een corticosteroïd injectie behoort tot de mogelijkheden om heel specifiek ontstekingen aan de pezen en gewrichten te behandelen.    

Bij reumatoïde artritis kan uw arts DMARDs voorschrijven. Dit zijn klassieke reumaremmers die de ontstekingen in de gewrichten onderdrukken. Tegenwoordig is er ook een nieuwe generatie middelen op de markt, de zogenaamde biologicals, die zijn zeer effectief, maar helaas nog erg duur.

Zijn er natuurlijke middelen tegen ontstekingen?
Volgens Amerikaanse experts zijn er duidelijke aanwijzingen dat een aanpassing van het eetpatroon kan leiden tot minder ontstekingen. Vette zeevis als makreel, haring en zalm bevatten veel Omega 3-vetzuren, die een ontstekingsremmende werking hebben. Ook groene groenten, noten en vruchten bevatten veel van deze gunstige vetzuren. Daarnaast zijn er ook een aantal plantaardige producten met een ontstekingsremmende werking. Gember bijvoorbeeld. Als u last heeft van de gewrichten, kan het drinken van een alcoholvrije gemberdrank voor wat verlichting zorgen. Duivelsklauw of Harpagophytum procumbens zouden ook een pijnstillende en  ontstekingsremmende werking hebben. Daarnaast kiezen veel mensen voor vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte Bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die actief zijn in de gewrichten.

Is artrose dezelfde aandoening als reumatoïde artritis?
Nee, het gaat hier om twee verschillende aandoeningen. Bij artrose gaat het kraakbeen in de gewrichten slijten. Bij reumatoïde artritis ontstaan ontstekingen aan vooral de gewrichtsslijmvliezen, pezen, spieren en de gewrichtskapsels. 

Helpen alleen ontstekingsremmende pijnstillers bij gewrichtspijn?
Nee, er zijn natuurlijke ontstekingsremmers die bijna net zo goed werken als de NSAIDs die de arts voorschrijft. Op dit moment zijn vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad zeer in trek bij mensen met gewrichtsklachten. Er zijn nog geen negatieve bijwerkingen van beschreven.

Bewegen helpt de gewrichtsklachten te verminderen
Het advies is om dagelijks minimaal een half uur te wandelen, fietsen of zwemmen.

Het Witte Huis 12okt

 

 

 

 

Wegens enorm succes gaan we net als vorig jaar naar het Witte Huis  Het is een volledig verzorgde dagtocht zoals jullie gewend zijn van de VRA. 

De prijs houden we maar weer op €25 voor leden en €30 voor niet leden.
Als je zin hebt om dit spektakel mee te maken meld je dan aan bij Marianne 06-20436050

De twee hierboven afgebeelde foto’s geven een sfeerbeeld weer van ons bezoek aan het Witte Huis in oktober 2022. Er wordt schoorvoetend gedanst en het lijflied van Marianne  “Er ligt een bootje aan de Amstel” wordt letterlijk uitgebeeld.

Nazomerdiner 21sep

Van het bestuur

Van de voorzitter Beste Mensen,
De Hondsdagen zijn weer achter de rug, dus we gaan hopelijk nog een groot aantal mooie dagen tegemoet.
Reina en ik konden 9 augustus door medische omstandigheden niet mee met het dagje uit. Ik heb gehoord dat het een groot succes is geworden.
Ik  had ook  het dagje uit, de zeehonden excursie,  willen gebruiken om  het oorlogsmuseum in Medemblik te promoten voor het tripje in oktober, echter dat is helaas in het water gevallen. Voor de beschrijving verwijs ik  daarom naar het vorige boekje van de VRA, want het is zeer de moeite waard om mee te gaan, U ziet geen nare beelden van die tijd  alleen de positieve dingen. In het museum worden andere, onbekende aspecten van die oorlog, zoals transport en onderduiken belicht. Ik wil U bij die gelegenheid graag in Medemblik in groten getale ontmoeten.
Zoals u in de agenda kunt lezen, wordt er de komende maanden weer veel georganiseerd, ik kan deelname aanbevelen. De Vereniging Reumapatiënten Amsterdam en omgeving is er tenslotte voor ons allemaal.
Ik wens jullie veel leesplezier. Hans Beglinger

Van de secretaris
Ik ben de afgelopen tijd druk geweest met het afleggen van ziekenbezoekjes, condoleance bezoeken en het bijwonen van crematieplechtigheden. Het was allemaal erg verdrietig want je kunt niemand missen, ook al zijn ze nog zo oud. Allereerst kreeg ik bericht dat de revalidatiearts, mw. Fiona Damstra plotseling was overleden. Veel VRA-leden hebben haar als een fantastische arts ervaren en gekend.

Philo van der Werf-de Wit was een speciale vrouw. Toen haar man ziek was, kwam ze geregeld in ons kantoortje voor een opbeurend praatje. Ze nam aan veel activiteiten deel, zoals het verblijf in Groot Stokkert.
Er viel altijd wel wat te lachen, zelfs toen ze mij vanuit het ziekenhuis belde dat ze in haar scootmobiel door een tram was geschept. Ze was bevriend met een beschermengeltje op haar schouder.
Enkele jaren geleden heeft haar dochter Paula,  Philo naar Assendelft gehaald, omdat ze niet meer zelfstandig kon blijven wonen. Daar heeft ze het nog enorm naar haar zin gehad. We zullen haar niet snel vergeten. Rust zacht Philo.

Theo van Breukelen is ook plotseling van ons heengegaan. Hij lag in het ziekenhuis voor een chemo of bestraling en daar is hij in gebleven. Erg triest voor Ria, die nu alleen verder moet.
Theo was altijd samen met Ria en zwager Ad van de partij. Met bingo, een uitje of een dinertje, ze waren er altijd bij. Wij wensen Ria en haar geliefden heel veel sterkte en kracht om dit verlies te dragen.
 
Van de Penningmeester
Er zijn toch nog een paar leden, die hun contributie niet voldaan hebben. Dit kan niet alleen de verantwoordelijkheid van de penningmeester zijn, ieder lid heeft ook een individuele verantwoordelijkheid. Dus kom over de brug. Geen contributie betaald, dan geniet je ook niet de voordelen van onze vereniging! Twijfel je, bel met Marianne en het komt alsnog in orde. Trouwens, een automatische incasso voorkomt dit probleem. Wie de schoen past, trekke hem aan.

Van de redactie 
Zoals jullie is opgevallen, we hebben een nieuwe spraakmakende foto op de omslag geplaatst. We hadden de keuze uit twee en die is gevallen op Amsterdam van de toekomst; het oude Shell laboratorium in een nieuw jasje, het Eye Filmmuseum en moderne hoogbouw. Mooie aansprekende architectuur. Dit kiekje van het Boven-IJ vanaf de achterkant CS, is geschoten door Ben HOOPER, gepensioneerd technische man van Reade.

>>>Het laatste kwartaal van 2023 wordt voor de familie Walma een drukke periode; inpakken, wegwezen en uitpakken in een nieuwe locatie in Beverwijk.
Een spiksplinternieuw appartement, het meest rechtsonder, en van alle gemakken voorzien. De afstand Beverwijk-Reade is volgens Marianne niet groter dan Wilnis-Reade.<<<

Er staan weer diverse items in dit blad, die jullie interesse mogen opwekken. Artrose is een belangrijk onderwerp in dit blad, omdat de mondiale wetenschap zich “keihard” inzet om de oorzaken en mogelijke oplossing voor het voorkomen en genezen van artrose te vinden.                                                                     

Diverse advertenties fleuren de inhoud op. Het zijn bedrijven en instellingen die het lijden op de één of andere manier willen verzachten. Zo ook de advertentie van Schiedon. Het wachten is op een nieuwe pakkende advertentie, want het bedrijf is nu in handen van Paul Bremmer. De redactie is bij hem op locatie geweest en daarom is er een apart item aan hem gewijd.

ZEEHONDEN SAFARI-ZIERIKZEE 

BUSTOCHT ZEEHONDEN SAFARI in ZIERIKZEE 

Woensdag 9 augustus 2023

09.00 uur      Vertrek van Reade (Jan van Breemen)
10.15 uur      Koffie/thee met gebak bij De Beren
12.45 uur      Aanmonsteren op de boot     
13.15 uur       Brunch op de boot.  
15.30 uur      Een rondje Zierikzee
17.00 uur      Terug naar Amsterdam 
19.30 uur     Aankomst Reade in Amsterdam.   

9.00 uur    VERTREK   Reade (locatie Jan van Breemen Instituut)
Wilt U TIJDIG aanwezig zijn, we vertrekken op tijd !!!  

 De kosten voor deze dag zijn: leden € 25,–,  begeleiders € 30,–
incl. bus, 1 x koffie, 1 x gebak, bootreis met brunch
Aanmeldingsformulier opsturen vóór 2 AUGUSTUS 2023 (VOL is VOL).
Indien er bij ontvangst van de aanmeldingsbrief geen plaats meer is  krijgt U van ons bericht. 
Als U niets hoort en tijdig hebt betaald, gaat U mee.

Deelnamekosten vóór 2 augustus 2023 overmaken naar: VRA – Vereniging van Reumapatiënten Amsterdam e.o., gironummer NL95 INGB 0004 4464 39   onder vermelding van: ZEEHONDEN SAFARI  

Meer laden

x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security