werving huishoudelijke hulpen

Campagne werving huishoudelijke hulpen

Vandaag start de campagne “Zorg voor Amsterdam” van de gecontracteerde aanbieders van hulp bij het huishouden. Het doel is meer huishoudelijke hulpen te werven en zo de wachtlijsten te verkorten. Op dit moment staan 1250 personen op de wachtlijst voor hulp bij het huishouden. Er worden meerdere acties ingezet om de wachtlijsten aan te pakken.
De campagne “Zorg voor Amsterdam” is te zien op posters in bushokjes, op tv-schermen in het openbaar vervoer en op sociale media. AT5  zendt gelijktijdig een serie uit over de waardevolle band tussen medewerkers en cliënten.

Bekijk de campagne op zorgvoor.amsterdam  

Supportbeurs

De VeineDAGEN

In april 2024  en je van harte welkom op de VeineDAGEN in de Jaarbeurs in Utrecht. ‘VeineDAGEN’ is de nieuwe naam voor de Supportbeurs.

De VeineDAGEN kun je zien als een lifestyle event voor iedereen met een beperking, partners, ouders en de betrokken zorgprofessionals. Op de beurs is veel informatie te vinden. Bijvoorbeeld over hulpmiddelen, werk, mobiliteit, vervoer en vakantie, werk en studie, sociale contacten, kleding, sport en nog veel meer. En er is niet alleen volop informatie; je kunt er ook van alles doen en uitproberen.

Spierziekten Nederland is ook aanwezig! Graag nodigen we je uit om onze stand (standnummer D-31) te bezoeken. We staan voor je klaar met informatie en advies of voor een praatje. Wil je weten welke zorgmogelijkheden er zijn en bij welke instantie je welke zorg kunt aanvragen? Of loop je vast in de complexe wet- en regelgeving bij de aanvraag van hulp, zorg en ondersteuning? Stel je vragen aan de aanwezige belangenbehartiger. Ook onze Helpdesk Hulpmiddelen is aanwezig met tal van handige hulpmiddelen die het dagelijkse leven net wat makkelijker kunnen maken. Je kunt de producten even vasthouden, proberen en natuurlijk hun expertise vragen om een passende oplossing te vinden voor een dagelijkse frustratie.

De VeineDAGEN vinden plaats op donderdag 11 april, vrijdag 12 april en zaterdag 13 april van 9.30 tot 16.30 uur in de Jaarbeurs in Utrecht. De toegang voor de VeineDAGEN is gratis, maar je moet je wel even aanmelden. Meer informatie is te vinden op www.veinedagen.nl

Ingebracht door Ad van Velsen

Jichtmedicijn colchicine: nieuwe hoop?

Jichtmedicijn colchicine: nieuwe hoop voor artrosepatiënten?                                          

Eugène Mathijssen op 8 jan 2024

Het was in 2023 wereldwijd groot nieuws: Nederlandse onderzoekers hadden ontdekt dat een medicijn tegen jicht ook effectief zou kunnen zijn bij de behandeling van heup- en knieartrose. Dit voorjaar begint een omvangrijk vervolgonderzoek om deze bevindingen daadwerkelijk te bevestigen.

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen, het bekende reumacentrum, start dit voorjaar een vervolgonderzoek naar colchicine als medicijn bij knie- en heupartrose. Reumatoloog Calin Popa heeft subsidie ontvangen om de werking van dit geneesmiddel bij artrose verder te onderzoeken. Colchicine wordt al jarenlang door artsen succesvol voorgeschreven als ontstekingsremmer en pijnstiller bij jicht.

Operatie
Popa en zijn team hebben eerder opgemerkt dat mensen die langdurig colchicine gebruiken, minder vaak een knie- of heupvervangingsoperatie nodig hebben. Daarom komen mensen met artrose in de knie of heup in aanmerking voor dit vervolgonderzoek. Het doel van het onderzoek is om het effect van colchicine te vergelijken met een placebo bij 1150 deelnemers. Patiënten met artrose van de knie of heup zullen minimaal drie jaar lang dagelijks één tablet van 0,5 mg colchicine of een nepmiddel innemen.

Minder pijn
De resultaten van het onderzoek zullen pas over vijf jaar bekend zijn. Dan zal blijken of dit jichtmedicijn daadwerkelijk de ontwikkeling van artrose in de heup en knie kan remmen. Dat betekent dat patiënten dan mogelijk minder pijn of bewegingsbeperkingen zullen ervaren en wellicht minder vaak een nieuwe knie of heup nodig zullen hebben. U kunt zich via Bewegen zonder Pijn niet aanmelden voor dit onderzoek, maar u kunt hier wel meer informatie vinden.

 

B i n g o

Data Bingo middagen :
02 mei 2024   
30 mei 2024
27 juni 2024
Waar: in de kantine van Reade,
aanvang half 3 tot ca. 5 uur.
We hopen op een grote opkomst.
Nathalie heeft de organisatie overgenomen van Rietje. 

Rietje heeft aangegeven niet meer fit genoeg te zijn om het allemaal in goede banen te kunnen leiden. Zeg maar, de jaren gaan ook voor haar tellen. Maar nu ik van Wilnis naar Beverwijk verhuisd ben, kan Rietje niet meer met mij meerijden. Vanaf deze plek wil ik haar bedanken voor haar creatieve en jarenlange inzet en innige samenwerking.

Weg met die tumor

Weg met die tumor! 
Maar liefst wel met zo min mogelijk schade voor gezond weefsel.
Arts-onderzoeker Lianne Wellens – Prinses Maxima centrum voor Kinderoncologie
legt uit hoe een nieuwe operatietechniek hierbij kan helpen.

Het k-woord: de diagnose die je niet wilt horen. Elk jaar krijgen zo’n 125 duizend mensen te horen dat ze kanker hebben. Zij gaan meestal een behandeltraject in dat – als het even kan – begint met een operatie. Daarbij snijdt de chirurg de tumor weg, inclusief omliggend weefsel. Maar hoeveel van dat weefsel is genoeg om er zeker van te zijn dat alle kankercellen mee zijn genomen, en wanneer wordt gezond weefsel onnodig beschadigd? 

Promotie gaat over:
Het laten oplichten van kankercellen tijdens de operatie zodat chirurgen nauwkeuriger kunnen opereren.
Bioluminescentie kan de chirurg hierbij helpen, zo legt arts-onderzoeker Lianne Wellens uit in deze aflevering van de podcast Oplossing gezocht. Met deze techniek reageren kankercellen – en alléén kankercellen – met lichtgevende eiwitten. Een soort glow in the darkmethode waarbij de chirurg precies kan zien welke cellen licht geven en dus moeten worden weggesneden.                                            

Kennislink  22.02.2024

Crispr-cas – knippen in DNA

Knippen in het DNA om erfelijke ziektes te genezen: ‘De mogelijkheden van de Crispr-Cas techniek zijn eindeloos

Danny Cohn, internist en vasculair geneeskundige in het Amsterdam UMC en leider van de angiooedeemstudie, geeft uitleg.
Is deze studie hét bewijs dat Crispr-Cas werkt?

Ja. Onze studie is een belangrijke bevestiging voor de werking van deze techniek.
Tien patiënten zijn met behulp van de experimentele gentechniek Crispr-Cas voorgoed genezen van een erfelijke zwellingsziekte. Ook hemofilie en sikkelcelanemie staan op de rol. Hoe zit het precies met deze techniek? Dat de verwachtingen over Crispr-Cas hooggespannen zijn, bleek al in 2020 toen wetenschappers die aan de wieg stonden van deze gentechniek, de Nobelprijs wonnen. Met de techniek kan heel precies in het DNA worden geknipt. Nu is in een experimentele behandeling van de ziekte angio-oedeem een stukje DNA uit de cellen weggeknipt dat de zwellingen veroorzaakt. De patiënten, onder wie twee Nederlanders, zijn volledig genezen verklaard. Alle patiënten die we hebben behandeld zijn nu aanvalsvrij en hebben geen last meer van zwellingen. Dit is de tweede studie waarin met deze gentechniek DNA is weggeknipt en daarmee een eiwit effectief is uitgeschakeld. Dat gebeurde twee jaar geleden voor het eerst in de Verenigde Staten, bij de zeldzame, levensbedreigende ziekte ATTR amyloïdose.         

Hoe veilig is deze techniek?
Met behulp van computermodellen is berekend hoe groot de kans is dat het misgaat, dat er op een verkeerde plek in het DNA wordt geknipt. Dat risico blijkt verwaarloosbaar.  
We weten nog niet hoe veilig de behandeling op de lange termijn is. We gaan onze patiënten vijftien jaar volgen. In Europa heeft medicijnwaakhond EMA nog geen groen licht gegeven voor de behandeling.
Dat gebeurt als ons onderzoek volledig is afgerond, inclusief een studie met een grotere groep patiënten, tussen de veertig en de tachtig.

Gentherapie is dure geneeskunde, al zal de prijs zakken naarmate de behandeling steeds vaker wordt ingezet. Goedkoop zal het niet worden. Maar wat zijn de ethische dilemma’s?
Een belangrijk punt is of de behandeling zich alleen richt op de patiënt, of ook op het nageslacht. Als je een knip zou zetten in de zogeheten kiembaan, waar de erfelijke eigenschappen zetelen voor het nageslacht, dan heeft de ingreep ook gevolgen voor de volgende generatie. In onze studie hebben we alleen in het DNA van de patiënt geknipt. 

Staat er een golf van Crispr-Cas behandelingen aan te komen? Jazeker, de toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt ziekmakende eiwitten verwijderen, zoals wij hebben gedaan, maar je kunt ook DNA repareren. En ontbrekende eiwitten toevoegen. In de praktijk betekent dit laatste dat mensen geen geneesmiddelen meer hoeven te slikken, maar dat het lichaam het eiwit voortaan zelf aanmaakt. Hierbij is dus niet per se sprake van erfelijke ziekten. In de vakliteratuur kom je een lijst van tientallen ziekten tegen die met Crispr-Cas te bestrijden zijn. Denk aan hemofilie, verhoogd cholesterol en neurologische aandoeningen als dementie en parkinson.    

Trouw 4.2.2024

Meer laden

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security