Revasport zoekt leden

*Revasport zoekt leden.* 

 Revasport, gevestigd in de Admiraal Helfrichstraat 2 in Amsterdam, binnen de muren van Reade is op zoek naar leden. Sinds de overgang van Reade naar Revasport vecht Revasport om het voortbestaan.

Wij zijn op zoek naar leden zodat het sportcentrum kan groeien tot een mooie omgeving en gemeenschap, waar mensen naartoe kunnen om te sporten en elkaar te verbinden.

Mensen met of zonder gezondheidsklachten, die onder deskundige begeleiding verantwoord willen sporten en die (verdere) blessures willen voorkomen, bijv. door valpreventie. Mensen kunnen leren wat te doen bij lichamelijke klachten zoals reuma, long, hart en vaatziekten.

De juiste sport kan je helpen met calorieën verbranden en je voortgang daarin meten.

Wij bieden een fitness ruimte en een gymzaal aan waar u individueel of in groepsverband kunt sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut of sport therapeut.

Kom gerust een keer proefsporten bij Revasport !!!!

De VRA biedt voor haar leden een korting aan. 

Gelukkig is “de Pluim” dit jaar naar Revasport gegaan, dit is een prijs vanuit Cliëntenbelang om sporten e.d. te promoten

heupklachten verlichten

De bilspier is cruciaal om heupklachten te verlichten

De pijn en stijfheid bij heupartrose verminderen? “Train uw bilspieren,” is het advies van een Australische universitair docent fysiotherapie. Het is volgens haar aangetoond dat patiënten met sterk bilspieren sneller lopen en langere afstanden kunnen afleggen.

De heup het vaaks getroffen door artrose. Er is een spier die een belangrijke bijdrage levert aan het verlichten van de pijn bij deze aandoening.
En dat is de bilspier.

 Een afname van de spieromvang op deze locatie wordt niet alleen geassocieerd met heupartrose, maar ook met pijn in de onderrug.

“Het is aangetoond dat sterke bilspieren de pijn en stijfheid verminderen bij mensen met heupartrose. Ze lopen sneller, kunnen langere afstanden afleggen en lopen gemakkelijker de trap op en af dan patiënten met zwakke bilspieren,” zegt Charlotte Ganderton die als docent fysiotherapie is verbonden een de Swinburne University of Technology in Australië. “Bilspieren houden uw lichaam omhoog en beschermen het heupgewricht.”

Bilspieren werken samen met hersenen
De bilspieren zijn een groep van drie spieren met elk een unieke structuur en functie.
De diepste en kleinste spier wordt de gluteus minimus genoemd en bevindt zich heel dicht bij het heupgewricht.
De gluteus medius is relatief groot en bedekt het hele buitenoppervlak van het bekken.
De gluteus maximus is de grootste van de drie bilspieren en overlapt zowel de gluteus medius als de minimus.

“De bilspieren werken samen met uw hersenen om veel kracht te genereren om uw lichaam omhoog te houden, terwijl de zwaartekracht het naar beneden probeert te trekken. Tegelijkertijd beschermen deze spieren het heupgewricht tegen schokken die op lange termijn het kraakbeen kunnen beschadigen,” zegt Ganderton.

Sterke bilspieren houden u op de been
Uiteindelijk zal volgens Charlotte Ganderton een betere functie van de bilspieren nuttig zijn om heupklachten te voorkomen of te verminderen. “Dat wil niet zeggen dat door het doen van bilspieroefeningen alle symptomen van heupartrose automatisch zullen verdwijnen. Dat hangt sterk van de persoon en de situatie af. Maar het hebben van sterke bilspieren is over het algemeen erg belangrijk voor de stabiliteit en functie van de heupgewrichten. Sterke bilspieren zullen u op de been houden.”

Eugène Mathijssen op 26 nov 2022

Bloeddonors gezocht!
Met bloed kun je levens redden. En wist je dat bloed ook gebruikt wordt voor het ontwikkelen van medicijnen? Sanquin steunt een groot onderzoek naar beter gebruik van biologicals. Daarnaast loopt een studie naar reumafactoren. Bij sommige vormen van reuma kun je helaas geen bloed geven. Maar misschien kan iemand in je omgeving dit wel? Voor elke nieuwe bloeddonor ontvangt ReumaNederland een bijdrage voor eigen projecten. 

4 x onderzoek zeldzame reuma
Naast artrose en RA zijn er nog veel meer vormen van reuma, waaronder zeer zeldzame. Dat zijn de aandoeningen waaraan een beperkt aantal mensen lijden. En waarnaar – dus – veel minder onderzoek mogelijk is. ReumaNederland vindt het belangrijk dat juist ook deze groepen betere behandelingen krijgen. Daarom hebben wij 1,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor vier nieuwe onderzoeken naar zeldzame vormen van ontstekingsreuma:
– Myositis
– Systemische jeugdreuma
– Systemische lupus eruthematosus

Hydrogel bij osteoporose

Hydrogel versterkt straks verzwakt bot bij osteoporose

Het lijkt op Science Fiction, maar komt steeds dichterbij. Een hydrogel die botbreuken bij osteoporosepatiënten snel repareert en bovendien het verzwakte bot versterkt. In China zijn wetenschappers hard op weg om deze nieuwe behandeling bij botontkalking te realiseren.

De hydrogel die aan de Universiteit Twente is ontwikkeld om beschadigd kraakbeen te repareren, wordt binnenkort voor het eerst op mensen getest. De gel, die momenteel wordt doorontwikkeld door spinoff onderneming Hy2Care, kan een beschadiging door bijvoorbeeld een sportblessure, repareren en op die manier artrose voorkomen. De eerste klinische trial is een belangrijke stap voorwaarts en wordt uitgevoerd in het UMC Utrecht.

Mensen die door osteoporose een bot breken, weten het maar al te goed. Het volledige herstel is een vermoeiend, pijnlijk en langdurig proces. In de afgelopen jaren zijn er veel studies uitgevoerd naar ‘genezende gels’ die de breuk sneller – zo niet meteen – zouden kunnen herstellen.

Wetenschappers aan de Soochow University in China hebben op dit gebied nu een grote stap gemaakt. In een laboratorium bleek een hydrogel niet alleen fracturen te herstellen, maar ook het door osteoporose verzwakt bot te versterken.

Onderzoeksfase
Een hydrogel bestaat uit een polymere substantie die veel water kan vasthouden. Deze gelei kan worden uitgerust met in wateroplosbare verbindingen, zoals medicijnen. In Nederland wordt met behulp van de Universiteit van Twente momenteel ook een soortgelijke gel ontwikkeld om beschadigd kraakbeen bij artrose weer te repareren. Dit project bevindt zich op dit moment nog in de klinische onderzoeksfase. De hydrogel die momenteel in China wordt ontwikkeld, richt zich uitsluitend op botbreuken door osteoporose.

Botherstel
Om osteoporose aan te pakken, moeten strategieën bedacht worden om niet alleen het bot te herstellen, maar ook te versterken,” zegt professor Fengxuan Han. “Daarom richten wij ons op de botmicro-omgeving die helpt het gedrag van de cellen te reguleren, zodat de botten sterk en gezond blijven. Dit natuurlijke mechanisme voor botherstel verandert als gevolg van osteoporose. Er worden te weinig nieuwe cellen aangemaakt die nodig zijn voor de opbouw van nieuw botweefsel. Daardoor neemt de kwaliteit van het bot verder af.”

Ontstekingsremmend medicijn
Maar Han signaleert nog een extra probleem die het botherstel na een fractuur ernstig kan vertragen bij osteoporosepatiënten. Ontstekingen van het bot blokkeren cruciale enzymen die nodig zijn voor het opnieuw opbouwen van dit harde weefsel. Daardoor kunnen deze enzymen hun normale reparatiewerkzaamheden niet goed uitvoeren. Om dit probleem op te lossen, ontwikkelden Han en zijn medewerkers een hydrogel die (met mineraal beklede) microsferen bevat. Deze zijn geladen met een ontstekingsremmend medicijn om de barrières voor herstel – die door de osteoporose zijn opgeworpen – te omzeilen.

 Volledig herstel
De hydrogel bevat als tweede component kleine microbolletjes van poreus calciumfosfaat die langzaam vrij worden gegeven aan het bot. In diermodellen observeerden de onderzoekers de genezing van botbreuken bij behandeling met deze hydrogel gedurende 12 weken. In deze periode werd een bijna volledig herstel bereikt en nam de dichtheid en sterkte van het botweefsel toe. Volgens Han kan deze hydrogel in de toekomst een nieuwe optie bieden voor de behandeling van osteoporose.                                                                                  –Eugène Mathijssen op 26 okt 2022

 

Kerstmiddag

Kerstmiddag verslag

Om 13 uur zou het jaarlijkse festijn beginnen. Omdat de RMC de mensen vanuit Amsterdam-Zuidoost niet meer naar de Zoete Inval brengen, omdat het 800 m te ver is, heb ik, Marianne, gezorgd dat de 8 mensen uit Zuidoost in een huurbusje opgehaald zouden worden door onze duizendpoot Gerdus. Om 09.30 heb ik hem naar de garage gebracht, mijn Berlingo volgeladen bij Rietje, want daar stonden alle prijzen voor de tombola opgeslagen. 

Samen met Rietje heb ik in uren noeste arbeid, na veel werkoverleg, alle prijzen uitgekozen en ingepakt. Erg gezellig was dat.

Martin en Gerda kwamen ook bij Rietje, zodat deze jonge, krachtige man alles in de auto kon laden. Om 11.30 uur waren we op locatie en zijn we direct begonnen met het nummeren van de prijzen en deze vervolgens uit te stallen op het podium. Daar waren dan ook al de uit te delen kerststukjes geplaatst van   dan ook al de uit te delen kerststukjes geplaatst van   DUOPLANT onze vaste sponsor uit Aalsmeer e.o. Gerda, Martin en Riet samen op het podium en Marianne voor het podium op een stoel met het plakband. We waren net klaar toen de eerste gasten al binnen kwamen. Toen moesten we nog iedereen afvinken op de deelnemerslijst en ook nog de lootjes verkopen.

Riet en Marianne hadden de volgende truc bedacht: tien lootjes in de kleuren groen en blauw één lootje in de kleur roze/zalm. Dit lootje correspondeerde met het nummertje op de prijs. Iedereen een prijs! In de zaal bleek niet iedereen deze simpele logica te snappen. De lootjes waren 2 dagen eerder verzorgd door Gerda en Martin in “huize Walma”.

We begonnen met koffie / thee en gebak, daarna kwam het voorgerecht met paling, zalm, carpaccio, meloen met rauwe ham en brood met kruidenboter. Op een gegeven moment kwam Frits M. in grote paniek, hij was zijn bruggetje kwijt en iedereen maar zoeken op de grond, in weggegooide servetten etc. maar de aap kwam uit de mouw en het bruggetje uit de broekzak van Frits M. Hilariteit alom natuurlijk. Als hoofdgerecht kon je kiezen uit hertenbiefstuk, zalmmoot of gevulde kipfilet. Natuurlijk werd er door de kok aan de verschillende diëten grote zorg besteed. De laatste maagholtes werden gevuld met “heisze Liebe” of chocolade of advocaat. Het was smullen natuurlijk.

Daarna kwam de tombola, dat wil zeggen, alle nummers werden door Nathalie omgeroepen en de prijzen werden naar de tafeltjes gebracht door Martin, Petra, Monique en Gerdus. Alles verliep ordelijk  Als afsluiting koffie of thee met kerstkransjes. Voor vertrek kregen alle leden een kerststukje mee naar huis. Het was een geslaagde middag.

fietsen met artrose

Dit moet u weten over fietsen met artrose
Is fietsen nu wel of niet goed bij artrose? De gewrichten in uw knieën, heupen en enkels gebruikt u immers intensief als u aan het trappen bent. En kunt u beter thuis op een hometrainer oefenen of heeft een fietstocht in de buitenlucht de voorkeur? De antwoorden op uw vragen leest u in dit artikel.

Veel mensen met artrose denken dat fietsen niet goed is voor de gewrichten. Niets is minder waar. Het is juist een goede bewegingsvorm, omdat fietsen met weinig belasting u veel kan opleveren. Dit wordt bevestigd door een studie van de Universiteit van Texas in Austin dat enkele jaren geleden is gepubliceerd in het Journal of Rheumatology. Fietsen blijkt de gewrichtspijn en stijfheid aanzienlijk te verminderen bij volwassenen met artrose, terwijl de spierkracht toeneemt.

Hometrainer of fiets bij artrose?
Misschien traint u binnen regelmatig op een hometrainer. Maar volgens de Amerikaanse onderzoekers is het beter om de fiets te pakken. In plaats van u te concentreren op hoe hard uw lichaam aan het werk is, bent u buiten meer gefocust op het inademen van frisse lucht, genieten van het zonnetje en het bekijken van alles wat u tijdens uw fietstocht tegenkomt. Er gebeurt met uw lichaam veel meer als u regelmatig op de fiets stapt om in beweging te blijven.

Fietsen maakt natuurlijke pijnstiller aan
Lichaamsbeweging verhoogt de productie van endorfine in de hersenen. Dit hormoon heeft een ontspannende invloed en geeft een prettig én gelukkig gevoel. Bovendien werkt dit ‘gelukshormoon’ ook als een natuurlijke pijnstiller bij gewrichtspijn.

Fietsen draagt verder bij aan een gezonder lichaamsgewicht. Vijf kilo overgewicht kan tot 25 kilo extra druk op uw kniegewricht geven, waardoor de symptomen van artrose erger kunnen worden. Ook het kraakbeen in de andere dragende gewrichten – heupen en enkels – kan sneller slijten als u last heeft van overgewicht. Tijdens het fietsen verbrandt u niet alleen calorieën, maar neemt ook de spiermassa toe. Dit zorgt ervoor dat u meer calorieën blijft verbranden, zelfs wanneer de fietssessie voorbij is.

Meer in evenwicht, minder pijn
In Nederland overlijden elk jaar weer opnieuw 3000 ouderen als gevolg van een valincident. Door regelmatig te fietsen verbetert u uw evenwichtsgevoel en coördinatievermogen. Daardoor neemt de kans om te vallen – en om een bot te breken – aanzienlijk af. Tijdens het fietsen traint u immers alle spieren die uw lichaam stabiliseren en ondersteunen, zodat u niet omvalt.
Door uw benen tijdens het fietsen te bewegen, wordt de aanmaak van gewrichtsvloeistof gestimuleerd. Dit zorgt voor een betere smering van met name de gewrichten in de heupen, knieën en enkels. Daardoor neemt de pijn af en neemt het bewegingsbereik toe.

Beginnen met fietsen bij artrose
Overtuigt van de voordelen van fietsen bij artrose? Dan is het altijd een goed idee om eerst met uw arts te praten voordat u gaat rijden. Vooral als u een voorgeschiedenis hebt van andere gezondheidsproblemen, zoals cardiovasculaire of epileptische aandoeningen of evenwichtsstoornissen. Als u medicijnen gebruikt, vraag dan uw arts of deze de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.
Hier nog wat tips:

  • Veiligheid moet voor u voorop staan. Fiets indien mogelijk altijd over officiële fietspaden, houd u aan de verkeersregels en draag een helm.
  • Zorg voor een comfortabele fiets. Ga naar een fietswinkel om het zadel en stuur goed op uw lichaam af te laten stellen. Als u comfortabel zit, dan voelt u zich zelfverzekerder bij het uitvoeren van de vereiste bewegingen op de fiets. Als u last heeft van artrose in uw heup, nek of onderrug, dan voelt u zich misschien prettiger op een fiets met een hoog stuur. Dan zit u tijdens het fietsen meer rechtop.
  • Warm uw lichaam op. Of het nu buiten koud of warm is: uw lichaam heeft altijd eerst een warming-up nodig voordat u gaat fietsen. Dus voordat u op het zadel klimt, moet u eerst wat rek- en strekoefeningen doen om de spieren op te warmen en de doorbloeding van uw lichaam te stimuleren.
  •      Stop als u pijn voelt. Als uw gewrichten pijn gaan doen tijdens het fietsen, ga dan wat langzamer rijden of een stukje lopen met de fiets aan de hand. Voelt u een scherpe pijn of iets anders in uw gewrichten? Stop dan met fietsen en maak een afspraak met uw arts voor een klinisch onderzoek.
  •  

Het Amsterdams Volkskoor

Het Amsterdams Volkskoor

 Op vrijdagavond, 18 november 2022 was hun concert in de Meervaart in Amsterdam druk bezocht door ruim vijftig enthousiaste leden van onze vereniging, de VRA. Slechts één lid was jammer genoeg, door lichamelijke problemen niet in staat het concert bij te wonen.

Marianne W had de beschikbare plaatsen naar eer en geweten verdeeld en de desbetreffende toegangskaarten van de namen voorzien.

Om 19.30 uur stond zij al in de foyer en kon de leden een warm welkom geven en de kaarten op naam uit delen. Ook stond in de foyer een portier, rijkelijk uitgedost in ceremonieel tenue om iedereen welkom te heten.             Twee leden waren er niet omdat hun “busje” niet kwam opdagen, in elk geval veel te laat. Sneu en klachtwaardig!

Direct bij binnenkomst maar ook tijdens de pauze werden (alcoholische) versnaperingen en kaas en worst verstrekt. Het koor had een presentator die de uitvoeringen aan elkaar praatte en hij mocht zelf ook zingen en een (tap) dansje doen. De eerder bedoelde portier drong zich ook op en wilde een liedje zingen. Dat mocht! Het hele concert straalde gemoedelijkheid uit. Je zou bijna zeggen dat het typisch Amsterdams is.

Een groot aantal liedjes, veelal bekende meezingers en meedeiners, werden door solisten met hun achtergrondkoor ten gehore gebracht. Marianne zong alle liedjes in de juiste tekst mee. Wat een verloren gegane talent!

Na de pauze werd een act, á la Tineke Schouten, door een dame gespeeld. Zij zat achter een tafeltje met daarop 3 telefoons. Zij had een baantje gekregen bij een sekslijn. Dit werd meesterlijk gedaan en was daarmee erg hilarisch. Door een beetje moeilijk lopend koorlid werd onder meer een aantal liederen van Tom Jones geweldig goed vertolkt. Wat had die man “een strot” zeg.

Verder moet ik vermelden dat ik niet geweten heb dat de VRA leden zoveel hoogtepunten, tijdens dit concert, konden beleven. Ik ben er trots op, dat ze zo uit volle borst met hun zang tevredenheid konden uitdrukken. Chapeau! Tijdens de uitvoeringen van het Amsterdams Volkskoor worden meezingers, prachtige luisterliedjes en leuke acts uitgevoerd. Het koor is ontstaan uit een groep enthousiaste ras

Amsterdammers met een grote liefde voor het Amsterdams / Jordanese lied. Dit alles staat onder leiding van de accordeonist Piet Schmidt en heeft als motto “gezelligheid kent geen tijd”.

Hun motto werd tijdens dit concert volledig waargemaakt. Er past maar één woord;  Grandioos.

 

 

Laad meer

x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security