Voordelen van veel bewegen

Voordelen van veel bewegen

Senioren zouden in een halfjaar tijd minstens 52 uur moeten sporten om positieve effecten op hun brein tot stand te laten komen. Dat stellen wetenschappers van the University of Miami Miller School of Medicine in het tijdschrift Neurology: Clinical Practice.

Van krachttraining tot yoga

Voor hun studie analyseerde het team 98 eerder gedane onderzoeken die in totaal 11.000 deelnemers van gemiddeld 73 jaar betrokken. Van hen was 59% klinisch gezond, 26% had symptomen van milde cognitieve achteruitgang en 15% had dementie.
Van alle soorten sport bleek wandelen het vaakst te zijn bestudeerd. Andere studies waren gericht op fietsen, dansen, krachttraining of een combinatie van krachttraining met cardio. Ook waren er wetenschappers die het effect van yoga of tai chi hadden bekeken.

Minstens 52 uur
Uiteindelijk kwamen de wetenschappers tot de ontdekking dat de senioren die in een periode van een halfjaar ten minste 52 uur actief bewogen een betere verwerkingssnelheid hadden. Dit is de hoeveelheid tijd die de hersenen nodig hebben om informatie te verwerken of een taak uit te voeren. Dit effect was zowel bij de gezonde deelnemers als degenen met milde cognitieve achteruitgang te zien.
Daarnaast bleek beweging bij de gezonde deelnemers tot een verbeterde uitvoerende functie te leiden, ofwel het vermogen van de hersenen om doelen vast te stellen en te bereiken, vooruit te plannen en strategieën te bedenken.
Mensen die in zes maanden tijd slechts 34 uur bewogen, bleken geen verbeterde hersenfunctie te hebben. Hierbij maakte het niet uit of zij gezond waren of cognitieve beperkingen hadden. De wetenschappers vonden ook geen correlatie tussen de hoeveelheid beweging en het geheugen.
Ook lage intensiteit voordelig
Alle sporten bleken een positief effect op de cognitieve vaardigheden van de senioren te bewerkstelligen. Ook minder intensieve programma’s waren effectief.
Volgens het team is het dan ook enkel de hoeveelheid tijd die iemand aan sport besteedt die bepaalt of die persoon er de vruchten van plukt.

Mijn Gezondheidsgids

Platform Mantelzorg Amsterdam van 19 juni 2018 in READE.

Bijeenkomst Platform Mantelzorg Amsterdam op 19 juni 2018 in READE.

Thema : Over grenzen heen.

Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren. Kenmerkend is de reeds bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. Daarnaast gaat het om langdurige zorg die onbetaald is.

Dat houdt in alles regelen, met de thuiszorg, met instanties, zodat verder alles goed geregeld is.

Echter, dan heb je geen tijd meer voor jezelf, je verliest vrienden en kennissen, je hebt tenslotte geen verdere leuke dingen meer.

Ben je dan na een lange tijd geen mantelzorger meer dan moet je je eigen leven opnieuw inrichten, een vriendenkring proberen op te bouwen, hoe vlug gaat dat dan!

– Mantelzorg bij verschillende bevolkingsgroepen.

Bij de niet Nederlanders zorgt traditioneel de hele familie voor de patiënt, maar vooral de vrouwelijke familieleden.

Bij de Nederlanders is het meestal een gezinslid, man of vrouw.

Bij beide bevolkingsgroepen wordt er naast het verlenen van mantelzorg ook nog gewerkt.

-Als laatste.

Mantelzorgers voelen zich door de overheid vaak in de steek gelaten.
Vragen om advies gaat vaak moeizaam, is tijdrovend. Men wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Door het grote aantal “zorgloketten” zie je door de bomen het bos niet meer, kortom je verdwaalt. In de praktijk blijkt vaak dat de kundigheid van de zogenaamde “casemanagers” te wensen overlaat.

Bij het aanvragen van hulpmiddelen wordt vaak een bijdrage gevraagd, dit was echter voor de WMO een uitzondering.

Maak ook eens een bijeenkomst mee van het Platform Mantelzorg Amsterdam.
Het is echt de moeite waard en je steekt er wat van op.

Chris Kahlman.

Diabetes type 1 – Auto-immuunziekte

Diabetes type 1: de stand van zaken

Onder meer met levensstijlprogramma’s en waarschuwingen tegen obesitas en te weinig beweging gaat tegenwoordig voor het grote publiek veel aandacht uit naar diabetes type 2. Terwijl een evenredig deel met attentie uit mag gaan naar diabetes type 1. Enkele jaren geleden werd gesproken over ‘mogelijke genezing’, maar het leek daarna wat stil te worden.
Toegegeven: de verhoudingen tussen diabetes type 1 en type 2 liggen behoorlijk scheef: zo’n 90 procent van de mensen met diabetes heeft type 2. Begrijpelijk dat veel aandacht uitgaat naar diabetes type 2, maar toch: de ontwikkelingen rondom diabetes type 1 zijn niet minder spectaculair.

Auto-immuunziekte
Om bij het begin te beginnen: diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem vernielt in de pancreas de bètacellen in de eilandjes van Langerhans die insuline aanmaken. De oorzaak is vooralsnog onbekend, maar er lijkt een link te zijn met gluten, koemelk in flesvoeding of een virus. Hoewel de ziekte zich op elke leeftijd kan openbaren, ligt de nadruk op mensen tussen de 10 en 30 jaar. Kenmerkend zijn veel dorst en vaak moeten plassen, droge mond, afvallen zonder reden, gevoel van zwakte en vermoeidheid en wazig of slecht zien.

Verschillende sporen
Mensen met diabetes type 1 zijn aangewezen op het (meestal zelf) toedienen van insuline met een injectiepen of pompje. Dankzij veel onderzoek was enkele jaren geleden zelfs in het nieuws dat de ziekte genezen kon worden. Dr. Rens Vandeberg is hoofd kennis en innovatie bij het Diabetes Fonds. Hij is goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dit gebied. “Als we zuiver kijken naar diabetes type 1, dan is er sprake van een langetermijnstrategie met een aantal paden. Het ultieme doel is genezing en er zijn twee hoofdrichtingen met oplossingen die veelbelovend zijn.” Allereerst wordt gekeken naar, simpel gezegd, nieuwe bètacellen. In het tweede spoor wordt gekeken naar het afweersysteem. “Begin dit jaar hebben we samen met Stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland) een call online gezet, Innovate2CureType1. Daarbij vragen we om projectvoorstellen voor vernieuwende oplossingen en richtingen. We zijn namelijk ook op zoek naar nieuwe paden die oplossingen kunnen leveren”, verklaart Vandeberg. Overigens verwacht hij niet dat één oplossingsrichting de ultieme oplossing zal bieden, veel meer denkt hij aan een combinatie van richtingen. Of dat de ene oplossingsrichting voor de ene patiënt meer soelaas zal bieden dan voor een ander. “Niet wedden op één paard, maar op een span van paarden. Dan kom je sneller bij de finish.”

Lees ook: chronische vermoeidheid behandelbaar bij diabetes type 1

Transplantatie
Op dit moment bestaat het span paarden derhalve uit twee stuks, met de mogelijkheid dat daar nog nieuwe bijkomen. De eerste richting bekijkt de mogelijkheid van transplantatie van bètacellen. “Het probleem met deze methode is dat er te weinig donororganen zijn, dat organen gevoelig en lastig zijn uit te nemen. En je hebt er twee nodig voor één transplantatie. Het is een tijdelijke oplossing, want ook deze cellen kunnen afgestoten worden. De methode is vrij invasief”, somt Vandeberg de uitdagingen op. Een nieuwe ontwikke-ling startte twee jaar geleden: RegMedXB. “Regenerative Medicine Crossing Borders. De ambitie is om binnen vijf jaar een first in man trial te hebben, waarbij we gebruikmaken van nieuwe bètacellen die uit lichaamseigen stamcellen zijn gemaakt. Het voordeel is dat je veel meer cellen kunt produceren, die bovendien lichaamseigen zijn.”

Aanpakken immuunsysteem
Het tweede spoor, het aanpakken van het immuunsysteem, kent eveneens ontwikkelingen. Lange tijd werd gedacht dat het immuunsysteem een fout maakt en de bètacellen vernietigt. “Eind vorig jaar is het inzicht ontstaan dat het immuunsysteem prima werkt, maar er gaat iets fout in de bètacellen. Die produceren een verkeerd gevormd insuline-eiwit, waarop het immuunsysteem reageert zoals het hoort”, vertelt Vandeberg. Ook dat inzicht geeft nieuwe aanknopingspunten voor onderzoek. Het onderzoek naar een reset van het afweersysteem loopt nog, maar het plan is om witte bloedlichaampjes buiten het lichaam te behandelen met vitamine D3, waarna deze cellen weer teruggebracht worden in het lichaam. Dat geeft een anti-ontstekingsreactie, met als gevolg dat de bètacellen met rust worden gelaten. “Veelbelovende ontwikkelingen, die steeds dichter bij de patiënt komen. Toch zijn het vooralsnog langetermijntrajecten en zijn we er in de tussentijd, dus tot het moment van genezing, in belangrijke mate op gericht om het leven met diabetes zo goed en draaglijk mogelijk te maken.”
Appelazijn of appelciderazijn is gefermenteerd sap dat al eeuwenlang wordt gebruikt. Het sap wordt gewonnen uit de pulp van gepureerde appels. Een eetlepel ervan kan positieve effecten hebben op de gezondheid. Ontdek gauw welke dit zijn.

1. Helpt buikvet verminderen en kilo’s kwijtraken
Voor sommige mensen die lijnen is een onverzadigd gevoel een bekend probleem. Hierdoor kan het voorkomen dat (on)bewust meer calorieën worden genuttigd. Dan zou het kunnen helpen om appelazijn toe te voegen aan het dieet. Uit enkele onderzoeken is gebleken dat azijn bij de maaltijd kan zorgen voor een groter verzadigingsgevoel. Door de betere verzadiging blijft de calorie-inname laag, wat uiteindelijk leidt tot het kwijtraken van (extra) kilo’s.
Hiernaast laat een ander onderzoek zien dat appelazijn helpt om af te vallen. In dit onderzoek waaraan 175 obese patiënten deelnamen, verlaagde hun gewicht met respectievelijk 1,2 kilogram bij dagelijks 15 milliliter appelzijn en 1,7 kilogram bij dagelijks 30 milliliter appelzijn. Dat was trouwens niet het enige, de deelnemers zagen ook hun percentage buikvet verminderen.

2. Werkt antibacterieel
Voor liefhebbers van biologische groenten en fruit biedt appelazijn een welkome oplossing voor het doden van mogelijk schadelijke bacteriën op deze producten.
Het sap bevat namelijk antibacteriële componenten, waarmee groenten en fruit op een veilige manier kunnen worden gewassen. Onderzoek laat zien dat het wassen van voeding met azijn effectief werkt om voedselvergiftiging te voorkomen. Volgens de onderzoekers helpt een mengsel van (appel)azijn, tafelzout en warm water om je fruit en groente bacterievrij te krijgen. Hierdoor kun je met een gerust gevoel genieten van je fruit- of groentemaaltijd.

3. Verhelpt verstopping en brandend maagzuur
De zuurgraad (pH) van de maaginhoud is een belangrijke factor voor problemen met de darmen of de maag. Als de zuur-base-verhouding verstoord is, kan er alkalose (lage zuurgraad) optreden. Bij alkalose sluit de klep die de slokdarm met de maag verbindt niet goed. Dat geeft klachten zoals verstopping of brandend maagzuur. Het zuur in appelazijn kan het evenwicht in de zuur-base-verhouding herstellen. Daarnaast kan appelazijn helpen de opname van vitamine en mineralen te verbeteren.

4. Helpt de bloeddruk onder controle te houden
Appelazijn is ook een effectief middel om het kaliumgehalte op peil te houden, en hiermee houdt het tegelijkertijd de bloeddruk onder controle. Een van de voornaamste redenen voor hoge bloeddruk is namelijk een kaliumtekort, veroorzaakt door alkalose in het bloed. De drank kan dit dus helpen voorkomen. Ook helpt appelazijn bij het afbreken van vetten en slijm. Hierdoor verbetert de bloeddoorstroming en wordt de druk op de arteriële wanden verminderd.
Bij hoge bloeddruk zou het mogelijk helpen om twee keer per dag een glas warm water te drinken met hieraan toegevoegd een eetlepel appelazijn en een eetlepel honing.

5.Verlaagt cholesterol
Appelciderazijn is rijk aan chlorogeenzuur, een zeer krachtig antioxidant , waarvan beweerd wordt dat het in meerdere opzichten de gezondheid bevordert Antioxidanten gaan onder andere oxidatie van LDL-cholesterol tegen. Als deze vorm van cholesterol oxideert, kunnen namelijk de vaatwanden beschadigen. Het resultaat is aderverkalking en op de langere termijn hart- en vaatziekten.

mei 10, 2018

Cor Dol (Hoofdredacteur Mijn Gezondheidsgids )

BINGO-middag

Bingo

Op 13 september 2018 is er weer bingo in het personeelsrestaurant in Reade.
Om 14.30 u begint het en worden de mensen ontvangen met koffie en thee en …?

Heb je een broer of zus, neef of nicht, vriend of vriendin, of een kandidaat nieuw lid, je kunt ze altijd meenemen.

Voor € 7.50 heb je een heerlijke middag, met 3 speel- rondes en altijd prijs en een kopje koffie/thee met iets lekkers en tussendoor een glaasje fris met stukjes kaas en worst.

Zegt het voort !!!                         Zegt het voort!!!.

 

Smartlappencafé

1  Augustus 2018 gaan we weer! Smartlappen zingen

 Na het daverende succes van afgelopen jaren, gaan we dit jaar weer naar Herbergh ’t IJsselmeer. Lekker eten van moeders pot en daarna heerlijk smartlappen zingen.

 Wil je ook (weer) mee, geef je dan op via onderstaand strookje. Volg je een dieet of eet je bepaalde dingen niet, geef dat dan ook op, het kan geregeld worden.

 De kosten bedragen 35 euro, daarvoor wordt je met de bus om 16.00 uur opgehaald bij Reade, dr. Jan van Breemenstraat 2 en naar Oosterleek gebracht. Dan een heerlijk diner en gezellig zingen. Je wordt om 22.00 uur weer teruggebracht, dus om 22.45 uur ben je weer bij Reade.

 Iedereen die hier zin in heeft mag mee, ook je partner of buurvrouw, vriendin, vriend.

 Wel op tijd aanmelden en betalen bij Marianne!

Deelname is op eigen verantwoordelijkheid

 Opgeven tot en met 28 juli 2018 bij:

 Marianne Walma VRA. Tel. 06-20436050

 

Verslag vogelshow Avifauna

Dagje uit, een bustocht en vogelshow, naar Avifauna, Alphen a/d Rijn op 24 mei 2018

We vertrokken om 10,15 uur in de ochtend vanuit Reade,  ons vaste startpunt.
De zomer heeft wel een verrassende plaats  uitgezocht om ons en de natuur te verwelkomen.
Een sfeer van liefde en liefdevolle fleur, geur en kleur warme kracht in een uitdagend kostuum.

Van rust naar druk in de weer zijn voor het aankomende dag uit.

Zorgen voor een ander is vaak vanzelfsprekend maar dat wil niet zeggen dat het ook eenvoudig is. Daarom organiseert de VRA voor alle leden en vrijwilligers van  de reumapatiënten vereniging Amsterdam een volledig verzorgde dag naar Avifauna om even te genieten en te rusten.

Natuurlijk zijn onze vaste chauffeuse Willie en chauffeur, Martien ruim op tijd aanwezig. Beiden zijn efficiënte en bewonderenswaardige mensen.

We misten onze voorzitter Hans Beglinger. Hij heeft ons uitgezwaaid maar ging niet mee vanwege gezondheidsproblemen. Jammer.

Deze keer werden we weer totaal verrast.

1e. Koffie tijd: Deze keer hebben we opnieuw de eer gehad van een dag te genieten met een gevarieerd programma, veel menselijke schoonheid en de natuur die ons omringde, dit alles onder het genot van een goede kop koffie met gebak, lunch en uiteindelijk met als afsluiting een grand dessert, ijs met uitnodigende lichtjes.

Grandioso.* Bedankt.

Tijdens deze dag konden we genieten van alle mooie dingen: Het reizen naar Alphen aan de Rijn, het varen en tot slot Avifauna, het park met vogels en vogelshow, speeltuinen en bezienswaardigheden en vooral de gelegenheid om andere leden te ontmoeten

     

Intussen maakte ik mijn impressies met de leden en het bestuur. Het is een genot om het bestuur te zien hoe ze ons verwennen.

“In de boot zag ik hoe de leden van een rustige omgeving genoten.
Soms kwam de zon, Soms kwamen wolken
Soms druppels van het lachen en niet vanuit het firmament.
Soms werd er veel gelachen. Samen hadden we veel te vieren
Zonder pillen te behoeven tot versterking van onze mooie maag”.

We hebben gevaren naar de Alphense hefbrug. Het is een hefbrug uit 1938 over de Gouwe in de Zuid-Hollandse plaats Alphen aan den Rijn, bij de buurtschap Gouwsluis. Na een heerlijke koffie met gebak en een uitzondering (ik glucose vrij) gingen we richting naar onze bestemming in Avifauna. (Wikipedia)

Vandaag is van ons.
Ze zorgen door veel liefde te geven 
Samen genieten van ons genot, samenzijn.
Zorgeloos dagje uit.

In Avifauna zijn we VERWELKOMD.

2e. Lunch tijd: “ Lof voor de lunch.”

Kijk om je heen. Ik denk, proef en zing het strelend eetvermaak, die bij ons alle zintuigen prikkelt.
Wat kunnen we halen bij het lunchen?

Zo rein,
Zo bereikbaar voor een ieder
Zo verheven en zo groot
We halen een bron van vreugd!
Dat zo duizendkeer smaakt en iedere keer weer opfleurt!

Vol van een heerlijk middagmaal gingen we naar de vogelshow in het park.
Een van de leden zei: Wat een gezellige sfeer, leuke mensen in het groene hart van dit gebied.

3e Vogeldemonstratie.  


De vogels zoefden langs je hoofd en de verzorger vertelde allerlei leuke weetjes over de vogels. Een spannende en leuke demonstratie.
 We hebben geluk gehad, de demonstratie met de vogels vindt alleen plaats in het hoogseizoen.
Dit was een goede gelegenheid om even bij te komen van de lunch. Ademloos luisterden we naar de verzorgster. De demonstratie duurde ongeveer 20 minuten met zes roofvogels.
De ontroerende demonstratie van de huiveringwekkende roofvogel in Avifauna. De kwajongen kreeg een grote leren handschoen aan en we verwachtten een grote vogel. Het bleek een klein geel vogeltje te zijn.

Een van de medewerksters vertelde over een vreselijke gebeurtenis. De vogels waren weg!
Spannend, dat verhaal komt de volgende keer. Nieuwsgierig!!!!!!!!!!!!

Oh! Ben ik bijna vergeten

Het leven dat is één groot feest.

4e IJs tijd: Feestelijk slot met versierde verlichtingen met ijs:

Terwijl we van het ijs genoten, interviewde ik Marianna Hopman, onze penningmeester.

Alle bestuursleden van de VRA zijn vrijwilligers.
Ik ontmoette Marianne en ze zocht een vrijwilliger. Uiteindelijk was mijn antwoord JA.Dus, ik ging met Marianne en het bestuur samen werken. Aan het werk dus.Het is leuk en gewaardeerd werk.
We doen alles wat binnen ons bereik ligt.
Want we willen leuke en vaste leden die graag willen mee doen in allerlei activiteiten.
We werken samen en ieder heeft zijn eigen taak en verantwoordelijkheid.
Op de eerste pagina van het VRA-Nieuws, de Colofon, kun jij zien wie in het bestuur zitten.
En zijn taken en activiteiten. Einde van het interview zei Marianna Hopman.

Een van mijn taak is:
“Horen, zien, en zwijgen”. Mooie uitspraak.
Marianna, hartelijke dank dat jij met ons jouw ervaringen wilt delen.

Tijdens de interview ging het licht uit en kwam er een voorstelling, de presentatie door het personeel van het grand dessert met lichtjes, waardoor we totaal verrast werden.

Schitterend en met veel liefde verzorgd.

Bravo.

Hier kunnen we zeggen Proficiat.

Een beetje geschiedenis over het ontstaan van Avifauna.

Avifauna werd in 1950 opgericht door het welgestelde hoedenmakers echtpaar Van den Brink. Zij hielden achter Huize Ten Rhijn tropische vogels. De veren gebruikten ze om hoeden mee te versieren.

In 1956 kocht de familie Van der Valk het vogelpark van de gemeente voor één gulden en bouwde er een Van der Valk-hotel en restaurant bij.

De reuzen Toekan van Avifauna werd het symbool van Van der Valk. Avifauna is befaamd vanwege de vele exotische vogels, waaronder meer dan veertig neushoornvogels.

Het water dat als verbindende kracht door de gemeente stroomt; een uitnodigende pleisterplaats voor recreanten, buitenmensen en watersporters, die bezoekers trekken en het toerisme een boost geven. Hoe ze als groene stad de centrale ligging weten te benutten en bedrijven weten aan te trekken.

Het is een mooi gebied voor toerisme en recreatie.

We hebben ons vermaakt in Alphen aan de Rijn.

* grandioos

Con Amor ternura y gratitud

Met liefde, genegenheid en dankbaarheid.
Ik heb met alle liefde, vreugde dit verslag geschreven.

Aan alle leden en het bestuur van de VRA

Ruth Iturriaga de Segall

x Shield Logo
This Site Is Protected By
The Shield →