Terug naar Belangen

Slaaptips

Slaaptips

[Na aanleiding van de themamiddag van de VRA waarbij Marieke Rinkema een lezing gaf over slaap, slaapproblemen en manieren om de slaap te verbeteren.]

– bijlage met slaaptips

Dit is op verzoek van meerdere VRA-leden. Het is natuurlijk interessant of er dan ook lezers zijn, die de afgelopen 2 maanden iets met deze tips gedaan hebben en of ze er ook resultaat mee hebben geboekt. Mogelijk zijn er leden met hun slaapprobleem bij de huisarts geweest. Apneu, d.w.z. een slaapstoornis veroorzaakt door een ademhalingsstoornis is een veelvuldig voorkomend doch miskend probleem.

Positieve of negatieve reacties wil Marianne en Marianna graag via het secretariaat vernemen. In modern Nederlands noemen ze een reactie “feed back”!

◊ Slaaptip1

Gebruik zo’n 2 uur voor het slapengaan geen smartphoneof tablet meer en kijk liefst ook geen TV. Het blauwe licht van het scherm remt de aanmaakt van melatonine, het hormoon dat ons helpt om te slapen.

◊ Slaaptip2

Overdag bewegen helpt om ’s nachts te slapen. Intensief bewegen (sporten) in de avond werkt opwekkend en kan het slapen juist moeilijker maken.

◊ Slaaptip3

Schrijf voor het slapen 3 positieve ervaringen van de dag op. Dit kan helpen het piekeren te voorkomen.

◊ Slaaptip4

Eet de laatste maaltijd zo’n 3 uur voor het slapengaan zodat de maaltijd dan volledig verteerd is. Zo nodig kan er  ’s avonds nog wel een banaan of cracker met kaas of iets dergelijks gegeten worden zodat er in de nacht geen honger gevoel optreed. 

◊ Slaaptip5

Sta iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip en ga iedere dag ongeveer dezelfde tijd naar bed. Een vast ritme bevordert de slaap.

◊ Slaaptip6

Maak een lijst met alle dingen die nog moeten en leg die weg voor het slapen. Indien ze dan in de nacht door het hoofd gaan spoken hoeven ze in elk geval niet onthouden te worden.

 

Voor begeleiding bij slaap en vermoeidheidsproblemen:

Marieke Rinkema
Ergotherapeut en slaapcoach
www.MariekeRinkema.nl
06 – 37328134

 

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security