Jichtmedicijn colchicine: nieuwe hoop?

Jichtmedicijn colchicine: nieuwe hoop voor artrosepatiënten?                                          

Eugène Mathijssen op 8 jan 2024

Het was in 2023 wereldwijd groot nieuws: Nederlandse onderzoekers hadden ontdekt dat een medicijn tegen jicht ook effectief zou kunnen zijn bij de behandeling van heup- en knieartrose. Dit voorjaar begint een omvangrijk vervolgonderzoek om deze bevindingen daadwerkelijk te bevestigen.

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen, het bekende reumacentrum, start dit voorjaar een vervolgonderzoek naar colchicine als medicijn bij knie- en heupartrose. Reumatoloog Calin Popa heeft subsidie ontvangen om de werking van dit geneesmiddel bij artrose verder te onderzoeken. Colchicine wordt al jarenlang door artsen succesvol voorgeschreven als ontstekingsremmer en pijnstiller bij jicht.

Operatie
Popa en zijn team hebben eerder opgemerkt dat mensen die langdurig colchicine gebruiken, minder vaak een knie- of heupvervangingsoperatie nodig hebben. Daarom komen mensen met artrose in de knie of heup in aanmerking voor dit vervolgonderzoek. Het doel van het onderzoek is om het effect van colchicine te vergelijken met een placebo bij 1150 deelnemers. Patiënten met artrose van de knie of heup zullen minimaal drie jaar lang dagelijks één tablet van 0,5 mg colchicine of een nepmiddel innemen.

Minder pijn
De resultaten van het onderzoek zullen pas over vijf jaar bekend zijn. Dan zal blijken of dit jichtmedicijn daadwerkelijk de ontwikkeling van artrose in de heup en knie kan remmen. Dat betekent dat patiënten dan mogelijk minder pijn of bewegingsbeperkingen zullen ervaren en wellicht minder vaak een nieuwe knie of heup nodig zullen hebben. U kunt zich via Bewegen zonder Pijn niet aanmelden voor dit onderzoek, maar u kunt hier wel meer informatie vinden.

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security