Terug naar Belangen

UITGELICHT!

 ‘Handtekening’ in de hersenen helpt bij diagnosticeren fibromyalgie

Door Eugène Mathijssen 

 

Fibromyalgie is een moeilijk te diagnosticeren en te behandelen ziekte. De symptomen komen immers overeen met veel andere chronische aandoeningen. Ook bestaan er nog medische professionals die denken dat fibromyalgie niet eens bestaat. Wetenschappers hebben nu een ‘handtekening’ in de hersenen ontdekt, waarmee met 93 procent zekerheid de aanwezigheid van deze ziekte kan worden vastgesteld.

Neurologische patronen

Fibromyalgie gaat gepaard met chronische pijn en stijfheid verspreid over het lichaam. Andere symptomen zijn: vermoeidheid, angst, stemmingsstoornissen en een slechte nachtrust. Veel specialisten herkennen deze aandoening niet of ontkennen het bestaan ervan zelfs.            

Wetenschappers van de universiteiten van Colorado, Barcelona en Melbourne hebben nu in de hersenen neurologische patronen ontdekt die samenhangen met de overgevoeligheid voor pijn bij patiënten met fibromyalgie.

Bron: bewegenzonderpijn.nl

 Verband tussen ontstoken tandvlees en RA

Er werd al langer vermoed dat bacteriën, die ontstoken tandvlees (parodontitis) veroorzaken, ook een rol spelen bij het ontstaan van reumatoïde artritis.     Het gaat om één type bacterie – Aggregatibacter actinomycetemcomitans – die veel voorkomt in de mond van mensen met ontstekingen van het tandvlees en kaakbot.

Gecitrullineerde eiwitten

Deze A-alfa bacterie is betrokken bij een proces, waarbij bepaalde eiwitten worden veranderd in gecitrullineerde eiwitten (CCP). De onderzoekers troffen grote hoeveelheden citrulline aan in het speeksel van mensen met ontstoken tandvlees en in de gewrichtsvloeistof van reumatoïde artritis-patiënten. Het is al langer bekend dat bij reumapatiënten antistoffen tegen deze gecitrullineerde eiwitten worden aangemaakt. Reumatologen kunnen aan de hand van deze antistoffen vaststellen of iemand reumatische artritis heeft.

De onderzoekers vermoeden nu ook dat dezelfde bacterie tandontstekingen én reumatoïde artritis kan veroorzaken. Ze benadrukken echter wel dat er méér factoren een rol moeten spelen bij het ontstaan van reuma. De bacterie werd slechts bij 60% van de mensen met parodontitis en bij minder dan 50% van de patiënten met reumatoïde artritis aangetroffen. Overigens verricht het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam samen met een Noorse Universiteit op dit moment ook onderzoek naar hetzelfde onderwerp.

 Voor U gelezen:

Oorzaak van Fibromyalgie gevonden
Neurowetenschappers hebben de pijnbron bij fibropatiënten gevonden.
In schril contrast met vastgeroeste vooroordelen moeten we daarvoor niet gaan zoeken in de hersenen.

Lees ook: www.fibromyalgie.nl

 Erken fibromyalgie (http://www.erken-fibromyalgie.nl/)erkenfybro
Met dit burgerinitiatief wil ik bereiken dat er meer erkenning komt voor fibromyalgie, meer onderzoek naar oorzaak en behandeling komt en dat er een verzekeringsgeneeskundig protocol voor fibromyalgie komt. Bij 40.000 handtekeningen is de Tweede Kamer verplicht om er een debat over te voeren.
Ik wil graag bij de diverse RPV’s handtekeninglijsten laten neerleggen, de leden hebben dan de gelegenheid hun steun aan dit initiatief te geven, door hun handtekening te plaatsen.
Op dit moment staat de teller al over de 32.000 handtekeningen. Mensen kunnen ook digitaal tekenen (http://petities.nl/petitie/erken-fibromyalgie), maar 1 van de 2 telt op papier of digitaal.
UPDATE: (1-9-2016) Natalie heeft inmiddels zo’n 35.000 handtekeningen en er dus nog maar een kleine 5000 nodig!  (http://www.reumamagazine.nl/)
via Facebook
fotoshoot met Annika
(Album ©Ron Somers)
Deze shoot heeft een zwaar emotionele kant voor het model. met deze shoot wilde we de aandacht leggen op haar ziekte die niet zichtbaar is maar wel veel van haar vergt ” fibromyalgie” hoop dat dat doel is bereikt.

 

 

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security