Gezonde voeding

voedingsdriehoek

Onlangs werd in België een nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld. Bij de huidige wetenschappelijke kennis was de vorige onhoudbaar geworden. Helaas zijn alle grote belangen van de voedingsindustrie gevrijwaard. Ondanks de rode -te mijden- cirkel van schadelijke bewerkte voedingsmiddelen, staan de meest ziekmakende nog in de groene balk bij groenten en fruit: bewerkte vetten, olies en margarines, en graanproducten. Het einde van de obesitas – en chronische ziekten epidemie komt zo nog niet in zicht…

Echte preventie begint bij gezonde voeding: vers en natuurlijk (bij voorkeur biologisch). 
Veel groenten en fruit, veel omega-3-vetzuren van kleine, vette visjes en andere gezonde vetten zoals olijf-, vlas- en kokosolie, en ja, boter (met mate). 
Koolhydraten: vooral van groenten en fruit, en zo weinig mogelijk van bewerkte graanproducten, inbegrepen brood en pasta. 
Voldoende gezonde eiwitten uit vis, eieren en gevogelte (de rest met mate). Je kunt er ook voor kiezen om over te schakelen op een vegatarisch dieet, maar gebruik dan wel zogenaamde “vleesvervangers”

En natuurlijk een gezonde leefstijl: voldoende beweging, vermijden van ongezonde stress, een gezond sociaal leven, een positieve instelling. 

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security