Terug naar Belangen

Bechterew

Nieuwe naam voor Bechterew

  Reumatoloog Irene van der Horst vertelde op onze dag voor reumapatiënten verenigingen over geslachtsverschillen bij reumatische aandoeningen

 Wie de ziekte van Bechterew heeft, is een nieuwe naam voor deze aandoening mogelijk al tegengekomen:
‘Axiale SpondyloArtritis’
.

Diagnose moeilijk vast te stellen
Mensen met klachten van de ziekte van Bechterew krijgen vaak pas na 5 of 10 jaar de juiste diagnose te horen, waardoor ze al die jaren met hun klachten hebben moeten doorlopen en er geen adequate behandeling volgde.
Rugpijn, de meest voorkomende klacht bij Bechterew, komt in algemene zin veel voor, maar niet iedereen met rugpijn heeft Bechterew.
Een andere moeilijkheid is dat vergroeiingen in de wervelkolom en het bekken (de SI-gewrichten), typisch voor gevorderde Bechterew, pas na jaren op een röntgenfoto zichtbaar worden.
Onlangs is op dit punt merkbare vooruitgang geboekt. Want het blijkt mogelijk met MRI-apparatuur typische Bechterew-afwijkingen op te sporen. Bij ‘ontstekings rugpijn’ (nachtpijn en ochtendstijfheid) en er is sprake van erfelijke aanleg (het HLA-B27-antigeen), dan kan de diagnose Bechterew vaak eerder worden gesteld. Dit was aanleiding voor de ASAS, een internationale organisatie van Bechterew-experts, de naamgeving rond Bechterew en aanverwante ziekten te veranderen. Reumatologe Irene van der Horst-Bruinsma (VUmc) schreef hier onlangs over in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.  Van der Horst is lid van de ASAS, en was voorzitter van de Nederlandse werkgroep die in 2009 en 2014 de behandelrichtlijn voor de ziekte van Bechterew opstelde.(opgetekend tijdens de besturendag april 2017)


Waarom heeft reuma een voorkeur voor vrouwen?

 Prof.dr. Ron Derksen

De medische verschillen tussen vrouwen en mannen zijn groot, terwijl artsen daar vaak niet bij stilstaan. Om maar een voorbeeld te noemen: veel auto-immuunziekten komen veel vaker voor bij vrouwen. Waarom is dat zo? We vroegen het internist-klinisch immunoloog prof. dr. Ron Derksen.

De cijfers liegen er niet om: de ziekte van Sjögren komt tien keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. SLE negen keer zo vaak, net als MCTD (Mixed Connected Tissue Disease), en Sclerodermie acht keer zo vaak. Bij reumatoïde artritis (RA) ligt de verhouding minder scheef: drie op één. Waarom zijn vrouwen zoveel gevoeliger voor deze ziekten?

Het antwoord kennen we niet precies. Van een aantal factoren is duidelijk dat ze ermee te maken hebben: vrouwelijke geslachtshormonen, erfelijkheid en vrouwelijke geslachtschromosomen.

De cijfers zijn afkomstig uit het recente ‘Handboek vrouwspecifieke geneeskunde’, dat laat zien dat op veel terreinen van de geneeskunde vrouwen en mannen sterk van elkaar verschillen, en dat artsen dat vaak niet beseffen. “Vrouwen zijn echt anders”, vertelde gynaecoloog Annelies Bos op Radio 1 bij verschijning van het boek. Vrouwen hebben vaker lichamelijke klachten dan mannen; vrouwen zijn twee keer zo vaak depressief als mannen; cardiovasculaire ziekten treden bij vrouwen veel later op dan bij mannen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan, het verschillenlijstje is naar believen uit te breiden. “Dit is een verwaarloosd thema”, aldus Bos, “en met dit boek willen we daar aandacht voor vragen.”

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security