Tandvleesaandoeningen en RA

 

Tandvleesaandoeningen kunnen belangrijke aanstichter zijn van reumatoïde artritis                 door Eugène Mathijssen op 3 jul 2018

Tandvleesaandoeningen kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van reumatoïde artritis. Dat blijkt uit een onderzoek dat recent is gepresenteerd op het EULAR-reumatologie-congres in Amsterdam. Deze bevindingen kunnen een belangrijke stap zijn in de richting van ziektepreventie.

Tandvleesaandoeningen
Een nieuw onderzoek toont aan, dat tandvleesaandoeningen en ziekteverwekkende mondbacteriën een rol spelen bij de ontwikkeling van reumatoïde artritis. Deze studie werd gepresenteerd tijdens het Europese Reumatologiecongres (EULAR 2018) in Amsterdam.
“Antilichamen die geassocieerd worden met reumatoïde artritis zijn ruim voor elk bewijs van een gewrichtsaandoening al aanwezig. Dit suggereert dat ze afkomstig moeten zijn van een plaats buiten de gewrichten,” aldus Dr. Kulveer Mankia van het Leeds Reuma-instituut.

Primaire trigger

Dit is de eerste klinische studie die tandvleesaandoeningen en de overvloed aan paradontale bacteriën bij deze risicogroep beschrijft. De resultaten ondersteunen de hypothese, dat lokale ontstekingen – zoals aan het tandvlees – een primaire trigger kunnen zijn voor het ontwikkelen van reumatoïde artritis. Dit is volgens de deelnemers aan dit congres een essentiële stap in de richting van het uiteindelijke doel. En dat is ziektepreventie.

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security