Meniscus reconstructie

Geen meniscus meer en steeds maar weer last van die vervelende kniepijn? Misschien behoort u tot de tien gelukkigen die daarvan verlost worden door plaatsing van een nieuwe meniscusprothese. In dit artikel leest u precies hoe en waar u kunt deelnemen aan dit onderzoek.

Is bij u de meniscus verwijderd en heeft u continu last van kniepijn? Dan kunt u deelnemen aan het AIR2 onderzoek dat zich richt op pijnvermindering en verbetering van de kniemobiliteit.
Dit wordt bereikt door reconstructie van de meniscus. Iedereen kan zich op drie plekken in Nederland aanmelden, maar slechts tien patiënten kunnen deze nieuwe ingreep ook daadwerkelijk ondergaan.

Trampoline® meniscusprothese
U kunt zich aanmelden bij de afdelingen orthopedie van de Sint Maartenskliniek, het MUMC+ en Haaglanden Medisch Centrum. De nieuwe meniscus wordt via een kijkoperatie in de knie geplaatst. Het gaat om de Trampoline® meniscusprothese die is gemaakt van hoogwaardig kunststof. Op het moment dat een patiënt zich meldt, onderzoekt de afdeling orthopedie of die persoon in aanmerking komt voor deze nieuwe ingreep. Voorwaarde is wel dat u tussen de 18 en 70 jaar oud bent en dat de binnenmeniscus geheel of gedeeltelijk verwijderd is.
Zo aanmelden
Heeft u belangstelling in deelname aan het AIR2 onderzoek? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling Orthopedie van de drie deelnemende klinieken: de Sint Maartenskliniek, het MUMC+ en Haaglanden MC. #Nieuwe ontwikkeling: synthetische meniscus

ATRO Medical, een Nijmeegse orthopedische startup, ging een partnership aan met ReumaNederland voor de doorontwikkeling van hun synthetische meniscus, een meniscusprothese voor mensen met knieartrose.

REUMA ONDERZOEK
16 februari 2021

De synthetische meniscus is bedoeld voor patiënten met knieartrose. Bij 12 procent van alle mensen   met  artrose ontstaat de aandoening na een ernstig gewrichtsletsel.

Dat kan een gescheurde meniscus zijn of een kruisbandbeschadiging. Artsen weten met een operatie meestal wel de stabiliteitsproblemen op te lossen. Toch ontwikkelen veel van deze patiënten op langere termijn artrose en krijgen zij te maken met chronische ontstekingen.

Meniscus gedeeltelijk verwijderd

Zo is bij een aantal mensen met knieartrose de meniscus gedeeltelijk verwijderd en ontstond later chronische pijn door knieslijtage. Voor deze groep mensen biedt de meniscusprothese een alternatief voor een behandeling met onder andere pijnmedicatie en fysiotherapie en daarna afwachten tot men in aanmerking komt voor een totale knieprothese.

Investeringen voor synthetische meniscus

Tien jaar geleden investeerde ReumaNederland in het onderzoek van het Radboud Universitair Medisch Centrum naar nieuwe materialen voor protheses. Daarmee stond ReumaNederland samen met een aantal universiteiten en Koninklijke DSM aan de wieg van een nieuwe toepassing van polycarbonaat urethaan. In 2017 ontstond hieruit de orthopedische startup ATRO Medical, gevestigd op de Novio Tech campus in Nijmegen. Daar werd de opgebouwde wetenschappelijke kennis verder ontwikkeld tot een daadwerkelijk toepasbare prothese. Jan Hunik van ATRO Medical: “Sinds 2019 wordt de meniscusprothese in klinisch onderzoek ingezet. In 2021 start een tweede studie in een aantal Nederlandse ziekenhuizen.”


x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security