Hou je brein gezond met goede bacteriën

Hou je brein gezond met goede bacteriën

De weg naar een gezond brein loopt voor een niet onaanzienlijk deel via je darmen. Zorg goed voor de miljarden bacteriën in je darmen en je verkleint de kans op depressies, overgewicht of alzheimer.

Bij wetenschappelijk onderzoek wordt, in tegenstelling tot eerdere dogma’s duidelijker dat de miljarden bacteriën, schimmels en archaea (oerbacteriën) in onze darmen op z’n minst medeverantwoordelijk zijn voor angsten, depressies, alzheimer, parkinson, autisme, adhd en overgewicht. 

Het doet ertoe welke bacteriën je darmen bevolken, want iedere stam heeft zo zijn eigen functie. Een gouden stelregel is: hoe gevarieerder je darmflora, hoe beter de informatie-uitwisseling met het brein. De commercie heeft hier snel op ingespeeld met allerlei middeltjes, waarvan de werking vooralsnog niet bewezen kan worden!

De darmflora ontwikkelt zich vanaf de start van de geboorte in het baringskanaal. In dit vocht zitten veel bifidobacteriën, die het mogelijk maken de moedermelk te verteren. Zo ontwikkelt zich de darmflora. Bij een keizersnede geboorte krijgt de nieuwboreling vaak de bacteriën van verplegend personeel of familie met relatief veel stafylokokken en streptokokken.
Mogelijk dat hierdoor op langere termijn kwalijke gevolgen ontstaan, zoals allergieën, astma en overgewicht.

Tijdens muizenonderzoek in het laboratorium zijn er aanwijzingen dat bacteriën indirect invloed hebben op hersenafwijkingen, zoals autisme. Bacteriën groeien en delen zich voortdurend waarbij de celwand wordt afgeschud. Dit stofje is zo klein dat het wel in de bloedbaan en hersenen terecht komt en invloed uitoefent op verdere positieve of negatieve ontwikkeling.

Kortom, goede en juiste voeding is van groot belang voor de darmflora. Conserveringsmiddelen en emulgatoren zijn funest voor een gezonde darmflora. Zuurkool, yoghurt, karnemelk en andere gefermenteerd producten doen ons op een gezonde wijze oud worden.

De prof. heeft hierover interessante boeken gepubliceerd,
zoals “Het vrouwenbrein”, “Haperende hersenen” en “Voed je brein”.                                                                                          

(Trouw 21.10.2023. Prof. Dr. Iris Sommer, hoogleraar psychiatrie)

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security