Het belang van beweging en ‘gezond dieet’

Het Belang van Beweging

Het is al langere tijd bekend dat het kraakbeen in je gewrichten verdwijnt als je je gewrichten niet gebruikt. Nu is ontrafeld hoe dit komt. Onderzoekers van het Radbout UMC ontdekten dat de groeifactor TGF-beta (Transforming growthFactor beta) hierin een essentiële rol speelt. In het kraakbeen zit een groot reservoir inactieve TGF-beta eiwitten opgeslagen.

Iedere belasting van het kraakbeen activeert korte tijd een beetje van deze groeifactor. De vrijgekomen TGF-beta zorgt ervoor dat de cellen in het kraakbeen zich gezond blijven gedragen. Dat is belangrijk, want kraakbeen cellen die gebrek hebben aan TGF-beta gaan uiteindelijk hun eigen kraakbeen afbreken en dat leidt tot gewrichtsschade. Onderzoeker Peter van de Kraan ‘voor cellen die het kraakbeen afbreken, komt bot in de plaats’.

Bewegen houdt positieve cyclus in stand.

Zolang het gewricht gebruikt wordt, houdt het positieve effect van TGF-beta zichzelf in stand; door de belasting van het gewricht komt TGF-beta vrij dat bijdraagt aan gezonde kraakbeencellen. Cellen die vaker een TGF-beta impuls krijgen, reageren daar vervolgens beter op. Belasting stimuleert weer de aanmaak  van meer TGF-beta, dat wordt opgeslagen in het reservoir.

Onderzoeker Peter van de Kraan: ”Deze bevinding toont aan op welke manier belasting je kraakbeen gezond houdt en waarom het ook voor je kraakbeen belangrijk is om in beweging te blijven’.

Veroudering doorbreekt positieve cyclus.

De positieve cyclus waarbij belasting van het gewricht  meer TGF-beta oplevert dat bijdraagt aan gezonde kraakbeencellen  werkt steeds minder goed als mensen ouder worden. Deze ontdekking deden de onderzoekers in hetzelfde onderzoek.

Dit kan verklaren waarom veel mensen artrose (slijtage)  krijgen op latere leeftijd.

 


Belang van Vitamine K

Door tekort aan vitamine K loopt 40 procent van de Nederlanders een onnodig risico op hart- en vaatproblemen, zo als blijkt uit academisch onderzoek.

Bij bijna iedereen in Nederland is de vitamine K-balans niet goed, bij ruim één op de drie mensen beslist zorgwekkend” zegt één van de belangrijkste Nederlandse experts op dit gebied, biochemicus dr. Cees Vermeer.                        Veertig jaar lang deed hij onderzoek naar de invloed van vitamine K op de gesteldheid van hart, bloedvaten en de botten. Nu vergelijkt  Dr. Vermeer de bedreiging van de hartgezondheid door het veelal onopgemerkte vitamine K-tekort met “het roken van twee pakjes sigaretten per dag”.

De Universiteit van Maastricht adviseert daarom om dagelijks 400 gram groente en 2 stuks fruit te eten. Een tekort kan met een kwalitatief voedingssupplement worden opgeheven.


Jicht preventie

DASH-dieet

Hoofdonderzoeker Miller en zijn collega’s lieten meer dan 400 personen het zogeheten DASH-dieet volgen. Onder dit dieet valt het eten van:
• meer fruit, groente en noten
• minder producten met verzadigde en transvetten
• meer vis, gevogelte en minder rood vlees
• zo min mogelijk zout en suiker

De intensiteit van de jichtpijnen was gedurende en na het volgen van dit dieet significant minder.

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security