Yogaoefening

 

Mindful yoga op de stoel, bewust worden van je adem

Je kunt weken zonder eten, dagen zonder drinken en echter maar enkele minuten zonder adem. Je ademhaling zorgt ervoor dat je zuurstof inademt en koolzuur uitademt.

Wanneer je uitademing niet goed functioneert, blijven afvalstoffen in je lichaam en dat zorgt ervoor dat je lichaam zijn werk niet goed kan doen. Dit heeft zijn weerslag op bijvoorbeeld je immuunsysteem. Enkele vormen van reuma zijn auto-immuunziekten. Bij een auto-immuunziekte is het immuunsysteem ontregeld. Het werkt dan niet meer tegen indringers zoals het hoort. Goed ademen is dan ook extra belangrijk bij klachten zoals reuma.

Een aantal voordelen van goed ademen zijn:

* Verbetering immuunsysteem.
* Betere doorbloeding
* Verbetering algehele gezondheid
* Verlichting en vermindering pijnklachten
* Vermindering stresslevel
* Verbetering concentratievermogen
* Beter omgaan met druk en spanning
* Betere nachtrust
* Beter humeur
* Betere spijsvertering
* Snellere vetverbranding

Voorbereiding van de oefening

Neem plaats op een stoel. Zorg dat je comfortabel zit en dat je voeten goed contact maken met de grond. Als dit niet goed lukt, maak dan gebruik van een voetenbankje of een dekentje. Let er wel op dat het stabiel aanvoelt.

Je kunt vervolgens je ogen sluiten of je ogen richten op één punt. Als dit niet goed voelt, doe het dan op jouw manier. Ga vervolgens met je aandacht naar je adem en voel maar hoe je adem je lichaam laat bewegen. Neem hiervoor de tijd!

Daarna word je je bewust van waar je adem zit. Leg je handen maar eens op deze plek.

Je hoeft alleen waar te nemen wat er gebeurt, geef hier geen oordeel aan. Elke manier waarop je waarneemt is goed, dit kun je nooit verkeerd doen.

Bij een natuurlijke, gezonde ademhaling voel je je adem in je buik. Het in- en uitademen in je buik kun je vergelijken met een ballon: als er lucht in komt wordt deze bol. Als de lucht eruit gaat wordt deze plat.

Als je merkt dat je adem hoger zit dan je buik, ben dan blij met het inzicht want dit betekent dat je nog iets kunt ‘halen’ in bijvoorbeeld ontspanning en verlichting of vermindering van pijn.

Het is belangrijk om elke dag aandacht te besteden aan je adem. Als je eenmaal weet hoe deze oefening werkt, blijf dan doorgaan met het waarnemen. Doe dit tijdens rustmomenten én ook tijdens verschillende activiteiten.

Ps.  Je adem is een anker dat altijd bij je is……………

Veel succes en vooral veel plezier tijdens het oefenen!

Mocht je vragen hebben, voel je dan vrij om contact op te nemen met Marlies Verdonk.  Balans in Zijn, praktijk voor therapie, mindfulness en yoga

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security