E-Health

E-Health gaat over digitale toepassingen in de zorg: het gebruik van informatie- en communicatietechnologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en artsen kunnen zo via de computer diagnoses stellen, uitslagen communiceren en informatie uitwisselen.

Gegevens over je ziekte doorgeven aan een arts via een app, website of door te videobellen. Het gebruik van deze zogeheten e-health-toepassingen neemt momenteel flink toe. Experts waarschuwen dat het wel zorgvuldig moet worden uitgerold. Via een app direct aan het ziekenhuis doorgeven hoe hoog je bloeddruk en hartslag is. En met een druk op de knop voeg je ook nog toe hoe je je voelt. Dat is nu al mogelijk. Op die manier informeer je jouw arts op een toegankelijke en zeer eenvoudige manier hoe het met je gaat.

Het is vooral handig voor mensen met chronische aandoeningen. Momenteel moeten zij steeds periodiek voor controle langskomen bij een specialist. Dit is niet economisch, het kost veel tijd en dus geld.

Mensen die niet (meer) met een computer of een app kunnen werken, zullen niet voor dit systeem in aanmerking komen.

Oude huisartsenpraktijk verandert

Door de coronacrisis is het gebruik van e-health in een stroomversnelling geraakt, ziet e-health-onderzoeker Valentijn Visch van de TU Delft. In Nederland is door de coronapandemie naar schatting zo’n tachtig procent van de huisartsen direct online gegaan. De app Covid Radar, die werd ontwikkeld door het LUMC(Leiden) en waarin je coronaverschijnselen kon bijhouden, werd honderdduizenden keren gebruikt. Het zijn voorbeelden van de bereidwilligheid en plotselinge forse toename en interesse in e-health. De oude huisartsenpraktijk waarbij je fysiek bij de arts langs ging, is rap aan het veranderen.

Deze ommezwaai lijkt vooral aanlokkelijk en positief, maar de toenemende interesse in e-health herbergt volgens specialisten ook een gevaar. “We moeten het er nu niet doorheen jakkeren”, stelt onderzoeker van e-healthtechnologie Monique Tabak (Universiteit Twente). “Als je ehealth echt succesvol wil laten zijn, dan moet je het zorgvuldig introduceren en uitrollen. Als je nu zomaar de huidige consults en het monitoren van patiënten compleet vervangt door nieuwe technologie, dan heeft dat niet altijd toegevoegde waarde en kan het er juist voor zorgen dat sommige mensen niet mee kunnen in deze ontwikkeling en verder achterop raken in de zorg. Het is wel tijd om de zorg anders in te richten en e-health helpt daarbij. Het kan zeer goed ondersteunend en motiverend zijn. Maar het moet dan wel onderdeel zijn van een brede, inclusieve aanpak.

Op afstand

Zo is e-health niet een vervanging van de fysieke zorg. Het sluit niet uit dat artsen patiënten zien. Het is ook niet de bedoeling dat artsen alle kwalen alleen maar op afstand behandelen. Het kan zelfs goed zijn dat wanneer je een chronische aandoening hebt, het er juist voor zorgt dat je eerder naar de arts gaat. Bijvoorbeeld wanneer je hartslag niet goed is of als je bloeddruk te hoog is. “Je moet het echt zien als een aanvulling op de bestaande zorg met ehealthmodules. De voordelen van ouderwetse zorg in de praktijk gecombineerd met die van nieuwe zorg. Als patiënt krijg je makkelijker info over je kwaal en heb je sneller en eenvoudiger toegang tot een huisarts of specialist”, zegt Visch.

E-health moet bovendien goed worden geïmplementeerd.

.

Zorgverleners moeten zelf nadenken wat het betekent voor hun praktijk als ze met apps of beeldbellen gaan werken. Nu e-health duidelijk de wind in de rug heeft, is het verstandig om het slim in te zetten. Nu moeten we doorpakken. Eigenlijk is er geen weg meer terug, ehealth gaat zich steeds meer ontwikkelen. Het is daarom nu belangrijk om het zo goed mogelijk te introduceren. Zorg dat je weet wat de behoeftes van patiënten en artsen zijn. Een app ontwikkelen die maar twee jaar wordt ondersteund, heeft bijvoorbeeld weinig zin. We moeten nu alvast vooruit kijken over de langere termijn, want e-health gaat niet meer weg.” Nemo Kennislink

 

 

 

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security