Voetartrose

Artrose in de voet 

Hoe stevig staat u in uw schoenen? Naarmate u ouder wordt, kan uw stabiliteit afnemen vanwege slijtage van het kraakbeen in uw voeten. Er kan dan pijn ontstaan bij het lopen in combinatie met een stijf gevoel. Hoe ontstaat artrose in de voeten en hoe wordt deze aandoening behandeld? 

Slijtage vermindert de balans en verandert manier van lopen 

De mens is de enige van de grotere schepselen die doorlopend op twee voeten kan staan en dat dan ook doorlopend doet. De daarvoor benodigde stabiliteit wordt geregeld door 26 botjes, 33 gewrichtjes en 19 spieren en pezen in voet en onderbeen. Deze onderdelen van het bewegingsapparaat bepalen dus letterlijk hoe stevig u in uw schoenen staat. Uw voeten moeten uw hele gewicht dragen.  

Wanneer u loopt, rent of hurkt, oefent u daarom extra veel druk uit op de gewrichten in uw voeten. Dit kan bij het ouder worden leiden tot artrose, wat in de volksmond slijtage wordt genoemd. 

Oorzaak primaire artrose voet 

De leeftijd speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van deze aandoening. Het is dus een natuurlijk slijtageproces. Ook wordt de dempende onderhuidse laag van de voetzool steeds dunner en geeft dus steeds minder schokdemping. De kraakbeenlaag van de gewrichtjes in de voet wordt dunner en kan uiteindelijk vrijwel volledig verdwijnen. Hierdoor ontstaat bot-op-bot contact. Het meest slijtage gevoelige gewricht zit echter in de grote teen (hallux rigidus). Voorts kan artrose ontstaan in de drie gewrichten van de achtervoet en in de enkel, ook wel bovenste spronggewricht genoemd. Verder wordt artrose vaak vastgesteld aan de middenvoetsbeentjes.  

Secundaire artrose voet 

Er zijn meer oorzaken die kunnen leiden tot slijtage van de voet. Zo kunnen ontstekingen in het gewricht het kraakbeen aantasten, bijvoorbeeld bij jicht en reumatoïde artritis.  

Dit wordt ook wel secundaire artrose genoemd. Dan heeft de versnelde slijtage van het kraakbeen dus een andere oorzaak dan veroudering. Tot deze categorie behoort eveneens artrose die ontstaat door beschadiging van het kraakbeen door een botbreuk of ander letsel. Dit wordt ook wel posttraumatische artrose genoemd. Dit fenomeen zien we helaas heel vaak optreden bij sporters die geblesseerd raken op jeugdige leeftijd en daar jaren later alsnog een hoge prijs voor betalen. Dit is een onderschatte en onderbelichte bijwerking binnen onze sportcultuur.
Symptomen artrose in de voet
Naarmate het slijtageproces vordert, kan er meer pijn ontstaan bij het lopen. De voet wordt stijver, waardoor bewegen moeilijker wordt. Bij gevorderde artrose is er doorlopend gewrichtspijn in de voet, zowel bij beweging als in rust. Wanneer het kraakbeen vrijwel volledig in de gewrichten is verdwenen, ontstaat er bot-op-bot-contact. U kunt dan niet meer soepel bewegen. Bovendien kunt u heel soms een knarsend geluid horen, omdat de botten langs elkaar schuren. Als gevolg van de artrose zal er vrijwel altijd een kapselontsteking ontstaan van het aangedane gewrichtje. Daardoor gaat de voet zwellen. Dit gaat gepaard met een warm gevoel.
Door de slijtage kan ook de stand van de voet veranderen.
Daardoor bent u minder stabiel bij het lopen.
Reumatische voet symptomen
Een ‘reumavoet’ heeft een andere oorzaak dan artrose. Het gaat bij deze aandoening niet om slijtage van het kraakbeen, maar om een chronische ontsteking van de gewrichten. Meestal begint deze klacht tussen het veertigste en vijftigste levensjaar. U herkent een reumatische voet aan knobbels bij de tenen. Daardoor groeien de tenen scheef. Daarnaast kunnen de ontstekingsprocessen voor pijn, roodheid en zwellingen zorgen.
Diagnose artrose voet
Is er sprake van middelmatige of ernstige klachten, dan zal de huisarts u doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg. Hij stelt de diagnose aan de hand van een vragenlijst en een lichamelijk onderzoek. De specialist wil ook zien hoe u loopt. Zo kan hij controleren hoe de botten van uw benen en voeten ten opzichte van elkaar bewegen. Daarnaast zal hij een röntgenfoto van de voet maken om te kunnen zien welke gewrichten door artrose zijn aangetast.

Behandeling artrose voet
De orthopedisch chirurg zal de aandoening in eerste instantie proberen te behandelen zonder operatief ingrijpen. Bij overgewicht zal hij adviseren om af te vallen om zodoende de druk op de gewrichten te verminderen. Een wandelstok of steunzolen kunnen helpen om het lopen te vergemakkelijken.
Pijnstilling artrose voet
Bij aanhoudende pijn kan de arts een ontstekingsremmer (NSAIDs) voorschrijven. Het gebruik van deze medicijnen kan gepaard gaan met vervelende bijwerkingen. Een mogelijk natuurlijk alternatief zijn de ingrediënten vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Tot op heden zijn er nog geen bijwerkingen van deze ingrediënten vastgesteld.↳

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security